Ο Θ. Αμπατζόγλου στο «Ε»: Το έργο μας στο Μαρούσι είναι η βάση για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας το 2023
Πολιτική

Ο Θ. Αμπατζόγλου στο «Ε»: Το έργο μας στο Μαρούσι είναι η βάση για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας το 2023

Σε μια πόλη όπως το Μαρούσι, το οποίο γνώρισε μια αλματώδη -αν και σε πολλές περιπτώσεις άναρχη- ανάπτυξη, που το μετέτρεψε από το άλλοτε προάστιο στο σημερινό μητροπολιτικό κέντρο, τα προβλήματα είναι και πολλά και σύνθετα. Από το ασφυκτικό κυκλοφοριακό, μέχρι τις εκτός σχεδίου περιοχές και από τις ανάγκες για νέες υποδομές μέχρι την εξεύρεση ελεύθερων χώρων, για να «ανασάνει» η πόλη, το έργο της εκάστοτε δημοτικής αρχής μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε την πανδημία, που έχει αλλάξει βίαια κάθε έννοια κανονικότητας…

Σε αυτή τη συγκυρία το «Ε» επιδίωξε μία συνέντευξη με τον δήμαρχο του Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, προσπαθώντας να αναζητήσει απαντήσεις σε πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν κάθε Μαρουσιώτισσα και Μαρουσιώτη (στον βαθμό, βέβαια, που αυτό είναι εφικτό στο πλαίσιο μιας συζήτησης).

Το πολύπαθο ρέμα Σαπφούς, το… χαμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, οι «επενδύσεις» του τζόγου, το φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα, οι σχέσεις με την Περιφέρεια Αττικής, η παρεξήγηση με τη Μεταμόρφωση και πολλά άλλα τέθηκαν στο τραπέζι και απαντήθηκαν από τον δήμαρχο της πόλης.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Κύριε δήμαρχε δυστυχώς το πρώτο ερώτημα είναι αυτό που επιβάλλει η επικαιρότητα. Βαίνουμε προς ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδα που λειτουργούν εκ νέου τα σχολεία εν μέσω πανδημίας. Ποια είναι πρώτη εικόνα, υπάρχουν προβλήματα στις σχολικές μονάδες της πόλης;

Να σας πω κατ’ αρχάς ότι εμείς, από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η οποία ταλαιπωρεί όλον τον πλανήτη, υιοθετήσαμε μία τακτική που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που βγαίνουν από το υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τη συντεταγμένη Πολιτεία. Δεν παίρνουμε δικές μας πρωτοβουλίες, ούτε κάνουμε πράγματα που, εάν αρχίσουν να γίνονται από κάθε δήμο ξεχωριστά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χάος.

Φροντίσαμε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (σ.σ. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), να έχουμε ένα καθημερινό κέντρο που προσφέρει δωρεάν rapid tests στους πολίτες, τόσο του Αμαρουσίου όσο και όμορων Δήμων. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 45.000 έλεγχοι.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία μέχρι σήμερα δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα, πέρα από τα συνηθισμένα που σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, έχουμε να φροντίσει να προμηθεύσουμε τις σχολικές μονάδες με όλα τα απολυμαντικά μέσα και ό,τι άλλο χρειάζονται, πραγματοποιούμε πολύ συχνά απολυμάνσεις χώρων και τα πράγματα κυλούν ομαλά.

Δεν έχουμε κάποιo κλείσιμο σχολικού τμήματος;

Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Έχουμε ένα κλείσιμο σχολείου, συγκεκριμένα ενός λυκείου, αλλά λόγω κατάληψης από πλευράς μαθητών.  

Από πλευράς εργαζομένων τι κρούσματα έχουμε; Υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού σε κάποιες υπηρεσίες;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ακολουθώντας και πάλι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως εκ περιτροπής εργασία, τηλε-εργασία κ.λπ., είχαμε πολύ χαμηλά ποσοστά μόλυνσης των εργαζομένων μας.

Τώρα, με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τον υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας, έχουμε θέματα σε αρκετά τμήματα του Δήμου, μεταξύ των οποίων και στα ΚΕΠ (σ.σ. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε και τις ώρες λειτουργίας τους.

Παράλληλα, λειτουργούμε ειδικό γραφείο δημόσιας υγείας το οποίο παρακολουθεί τα κρούσματα ανά τμήμα και εάν υπάρξει ανάγκη το τμήμα αυτό κλείνει, απολυμαίνεται ο χώρος, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την άδεια που προβλέπεται και, γενικώς, ακολουθείται η διαδικασία που πρέπει ώστε να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Οι πολίτες ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου και πώς το αντιμετωπίζουν; Δείχνουν ανεκτικότητα;

«Εμείς στην πανδημία ακολουθούμε τις οδηγίες της συντεταγμένης Πολιτείας. Δεν παίρνουμε δικές μας πρωτοβουλίες, ούτε κάνουμε πράγματα που, εάν αρχίσουν να γίνονται από κάθε δήμο ξεχωριστά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χάος».

Μπορώ να πω ότι υπάρχει ανεκτικότητα και κατανόηση. Για παράδειγμα, στην αρχή, όταν αποφασίσαμε, ως οφείλαμε, να μπει πρωτόκολλο στην είσοδο του δημαρχείου υπήρχαν κάποια προβλήματα προσαρμογής, αλλά στην πορεία τα πράγματα εξομαλύνθηκαν.

Είστε από τους Δήμους που έχετε πρωτοστατήσει στη διενέργεια των rapid tests. Από την άλλη, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών είναι, δυστυχώς, σχεδόν σταθερά στη 2η θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων μολύνσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Έχουμε πρόσφατα στοιχεία για το Μαρούσι από τη διενέργεια των ελέγχων που να δείχνουν πού κινείται η θετικότητα;

Ως δημοτική αρχή ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα ενεργά κρούσματα στην πόλη και για τις νοσηλείες -κατ’ οίκον ή σε νοσοκομεία- αλλά είναι στοιχεία που δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε. Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Μαρούσι είναι από πλευράς κρουσμάτων κάτω από τον μέσο όρο του Βόρειου Τομέα. Μπορεί να είναι συγκυριακό, αλλά συμβαίνει.

Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω ότι επειδή ο Βόρειος Τομέας, σε σύγκριση με άλλους Τομείς της Περιφέρειας Αττικής, έχει μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και νέων ανθρώπων, ίσως σε αυτό να οφείλεται και η υψηλή θέση του από πλευράς μολύνσεων. Πόσο να πειθαρχήσεις, να περιορίσεις και για πόσο χρονικό διάστημα έναν νέο άνθρωπο;

Μετά την πανδημία, ας περάσουμε στην κακοκαιρία. Δηλώσατε ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της πόλης ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, στο πέρασμα της προηγούμενης κακοκαιρίας, τον «Μπάλλο», είχαμε προβλήματα και στο Μαρούσι. Σήμερα υπάρχουν «τρωτά» σημεία στην πόλη όπου θα πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ποια είναι αυτά;

Νομίζω ότι τα μεγαλύτερη προβλήματα τα αντιμετώπισε όλη η χώρα και ο Βόρειος Τομέας με τη «Μήδεια», όπου είχαμε πτώσεις δένδρων από το «βαρύ χιόνι», όπως είχε χαρακτηριστεί, διακοπές ηλεκτροδότησης, αποκλεισμούς περιοχών. Παρ’ όλα αυτά, οι δικές μας υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και, μέσα σε μόλις τρεις μέρες, είχαν αποκαταστήσει πλήρως τις λειτουργίες της πόλης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κακοκαιρία και η αντιμετώπισή της μας προσέδωσαν και μία σημαντική εμπειρία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Βέβαια, μεμονωμένα περιστατικά πάντα θα έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε στις αποθήκες το αλάτι που χρειαζόμαστε, τα μηχανήματα που θα επιχειρήσουν, έτσι ώστε σε μια μεγάλη χιονόπτωση, πρώτα απ’ όλα, να μην αποκλειστεί η πόλη.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια, τα οποία ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα, οπότε και εκεί δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ενδεχομένως το αδύναμο σημείο είναι το ρέμα της Σαπφούς…

Οι εκκρεμότητες και τα σχεδιαζόμενα έργα

Και φθάσαμε στο επίμαχο ζήτημα. Τι γίνεται με τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, το οποίο τείνει να στοιχειώσει. Σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες και πότε προβλέπετε να ολοκληρωθούν;

Το ρέμα Σαπφούς είναι μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία. Πρόκειται για ένα ρέμα που έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς, εκτός από τα νερά της πόλης, δέχεται και τα νερά των Μελισσίων.

«Το πρόβλημα της Λεωφόρου Κηφισιάς δεν είναι μόνο πρόβλημα του Αμαρουσίου, αλλά όλου του Λεκανοπεδίου. Μιλάμε για τον πιο επιχειρηματικό και οικιστικό άξονα της χώρας και νομίζω ότι πρέπει να τύχει ειδικής μέριμνας από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων».

Σχετικά με τη διευθέτηση των ρεμάτων και των έργων που απαιτούνται ο νόμος καθορίζει πλέον ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας. Αυτό από μόνο του ήταν  μια θετική εξέλιξη γιατί πια μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Εμείς, ως Δήμος, είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια Αττικής, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και πραγματοποιούμε συχνούς καθαρισμούς του ρέματος. Γι’ αυτό και δεν έχουν παρατηρηθεί τελευταίως μεγάλα προβλήματα, πλην μιας υπερχείλισης που σημειώθηκε στην τελευταία κακοκαιρία στον περιβάλλοντα χώρο μιας πλατείας.

Παρ’ όλα αυτά, αν δεν προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου και δεν ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον. Για τον συγκεκριμένο λόγο οι τεχνικές υπηρεσίες μας συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και αναμένουμε να επιλυθεί το όλο θέμα. Σύμφωνα δε με την ενημέρωση που είχαμε από πλευράς Περιφέρειας, στο τέλος του 2021, αρχές του 2022, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Το αναμένουμε. Ξέρουμε ότι το ζήτημα το παρακολουθεί και ο περιφερειάρχης.

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι τέτοιου είδους έργα έχουν πολλές επιμέρους παραμέτρους οι οποίες δημιουργούν καθυστερήσεις. Ελπίζω, πριν δημιουργηθεί πάλι πρόβλημα, να έχουμε δει τον εργολάβο να εγκαθίσταται και να διευθετεί το ρέμα.

Μια και μιλάμε για εκκρεμότητες, τι γίνεται με το γήπεδο ποδοσφαίρου. Τελικώς πότε θα αγωνιστεί και πάλι εντός έδρας η ομάδα της πόλης;

Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την ιστορία του… Όπως ξέρετε, υπήρχε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου του Αμαρουσίου στην περιοχή του ΟΑΚΑ (σ.σ. Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης») που -για ακατανόητους για μένα λόγους- ο Δήμος αποφάσισε να το χάσει. Από την άλλοι, οι αρμόδιοι που διαχειρίζονταν τις τύχες του ΟΑΚΑ εγκατέλειψαν τις υποσχέσεις τους να επιστρέψει το γήπεδο στην ιστορική θέση του.

Σήμερα, έχει οριοθετηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή του κτήματος Καρέλλα και αναμένουμε να διευθετηθεί μία νομική εκκρεμότητα με την Ελεήμονα Εταιρεία, η οποία διεκδικεί έναν χώρο 11 στρεμμάτων στην περιοχή. Σε αυτή τη φάση έχει εκδικαστεί η σχετική υπόθεση και αναμένουμε την απόφαση.

Κι αυτό καθώς ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει με βάση την περιουσία του Δήμου. Άρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό. Μόλις λάβουμε την απόφαση, ξεκινάμε.

Θα αλλάξει ο σχεδιασμός για το γήπεδο εάν περιέλθει και ο παραπάνω χώρος στον Δήμο;

Ο σχεδιασμός του γηπέδου δεν θα αλλάξει. Εκείνο που θα αλλάξει θα είναι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με τα βοηθητικά κτήρια, τους χώρους στάθμευσης κ.λπ.

Στόχος μας είναι μέσα στο 2022 να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου και βέβαια μιλάμε πάντα για μία ελαφρά κατασκευή, που θα σέβεται το περιβάλλον. Δεν θα υπάρχουν τσιμεντένιες εξέδρες, δεν θα υπάρξει τσιμεντοποίηση της περιοχής. Δίπλα έχουμε το δάσος Συγγρού, πιο πάνω έχουμε δασική έκταση, στο κτήμα Καρέλλα, και έχουμε γενικότερα να κάνουμε με μια ανοιχτή περιοχή, που δεν θέλουμε να την επιβαρύνουμε.

Πρόσφατα πήρατε έγκριση από το Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022. Εννιά εκατ. ευρώ δεν είναι λίγα χρήματα. Θα μπορούσατε να μας πείτε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά τα έργα στο Μαρούσι;

Όντως, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με τους εξής βασικούς άξονες:

Πρώτος άξονας, νέες ασφαλτοστρώσεις και ανακατασκευές οδών σε όλο το Μαρούσι.

Δεύτερος άξονας, διανοίξεις οδών, σε περιοχές που ακόμη μένουν εκτός Σχεδίου Πόλης.

Τρίτος άξονας, αφορά το έργο που έχει «ταλαιπωρηθεί» πολύ, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και περιμένουμε τον ανάδοχο. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ο πολιτιστικός χώρος που θα δημιουργηθεί στην παλαιά βίλα Λουμίδη -και αυτό είναι σε φάση διαγωνισμού-, και η αποκατάσταση κάποιων κτηρίων που θα μας εξασφαλίσουν πολιτιστικές και άλλες υποδομές που χρειάζεται το Μαρούσι.

Τέλος, υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη δημιουργία χώρων άθλησης τύπου «μπαλόνι», ενώ δρομολογούμε και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, όπως το δημαρχείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κάποιων σχολείων, αλλά και των γηπέδων της πόλης, με πρώτο αυτό του Αγίου Θωμά, που είναι και η έδρα της ομάδας μπάσκετ της πόλης μας.  

Θα τα προλάβετε όλα αυτά κ. δήμαρχε; Και το ρωτάμε γιατί έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι τα τεχνικά προγράμματα υλοποιούνται μόνο κατά ένα μικρό μέρος…

Δεν έχετε άδικο, αλλά στην περίπτωσή μας όλα όσα σας προανέφερα είναι σε διαγωνιστικές φάσεις όπου, είτε ήδη έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, είτε είναι είμαστε λίγο πριν αυτό το σημείο. Δεν βρίσκονται σε φάση μελέτης. Οπότε να είστε βέβαιος ότι το σύνολο του προγράμματος θα υλοποιείται μέσα στο 2022. Πέρσι, ήταν το έτος ωρίμανσης των σχετικών μελετών, ενώ φέτος θα είναι το έτος υλοποίησης των έργων.

Προβλήματα και προκλήσεις στο μητροπολιτικό κέντρο

Κύριε δήμαρχε, το Μαρούσι μπορεί να είναι μητροπολιτικό κέντρο, αλλά ωστόσο χαρακτηρίζεται και αυτό από περιοχές διαφορετικών πολεοδομικών ταχυτήτων. Ποια είναι σήμερα τα πιο «βαριά» πολεοδομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την τακτοποίησή τους;

Το Μαρούσι πράγματι είναι μητροπολιτικό κέντρο. Σήμερα, στην πόλη μας εδρεύουν επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 1/4 του ΑΕΠ (σ.σ. ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) της χώρας μας. Μάλιστα, πολύ μεγάλες, παγκόσμιες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, όπως η Amazon, η Google, η Apple, έχουν επιλέξει ως περιοχή έδρας τους το Μαρούσι.

«Από την Περιφέρεια ζητάω αρκετά έργα και απαιτώ περισσότερα. Ό,τι καλό θα προκύπτει θα το αναδεικνύω και θα το χειροκροτώ. Όπως επίσης θα αναδείξω και όσα δεν γίνουν. Γιατί κριτήριό μου είναι το συμφέρον της πόλης μου».

Όλα τα παραπάνω από τη μία είναι καλά, γιατί δίνουν αναπτυξιακό χαρακτήρα στην πόλη, αλλά από την άλλη δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά της, όπως στο κυκλοφοριακό, στη στάθμευση, στους ελεύθερους χώρους, στα απορρίμματα κ.α.

Την ίδια στιγμή, είναι αλήθεια ότι το Μαρούσι αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια κάπως άναρχα, χωρίς βασικό σχεδιασμό ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιοχών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές, όπως στο κτήμα Βορρέ, στον νότιο Σωρό, στις οικιστικές ζώνες στην ανατολική πλευρά του Αμαρουσίου, που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός Σχεδίου. Όταν λοιπόν το 2022 το Μαρούσι, το μητροπολιτικό κέντρο, έχει περιοχές εντελώς εκτός Σχεδίου, καταλαβαίνετε τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Και τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Σκοπός μας είναι εντάξουμε όλες τις παραπάνω περιοχές στο Σχέδιο Πόλης, κάτι που ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, αφού οι μελέτες που απαιτούνται, οι πράξεις αναλογισμού, τα ΦΕΚ, οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια και τα υπουργεία, είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε αναρτήσει χάρτες για όλες τις εκτός Σχεδίου περιοχές για να προχωρήσουμε.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά μια τεράστια έκταση, η περιοχή του Νότιου Σωρού, που αφορά περίπου 700 ιδιοκτήτες, εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης και έχουμε πλέον περάσει σε φάση έργων.

Και με το κυκλοφοριακό τι γίνεται; Η Λ. Κηφισιάς, ιδιαίτερα κάποιες ώρες, μοιάζει περισσότερο με πάρκινγκ, ενώ η εικόνα δεν είναι καλύτερη και σε ορισμένες γειτονιές του Αμαρουσίου. Την ίδια στιγμή σηκώνονται νέα μεγαθήρια γραφειακών χώρων, δημιουργούνται νέες υπεραγορές… Πώς θα κυκλοφορείτε στην πόλη;

Το πρόβλημα της Λεωφόρου Κηφισιάς δεν είναι μόνο πρόβλημα του Αμαρουσίου, αλλά όλου του Λεκανοπεδίου. Μιλάμε για τον πιο επιχειρηματικό και οικιστικό άξονα της χώρας και νομίζω ότι πρέπει να τύχει ειδικής μέριμνας από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων.

Πριν σας απαντήσω το ερώτημα, επιτρέψτε μου να σημειώσω δύο πράγματα. Αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενος και περήφανος που, με τη συνεργασία των συναδέλφων μου από την Κηφισιά, τη Λυκόβρυση-Πεύκη και το Ηράκλειο και με τη συνδρομή και του Δήμου Χαλανδρίου, πιέσαμε το υπουργείο και ξαναβγάλει από το συρτάρι τη διάνοιξη της Λ. Κύμης. Πρόκειται για έναν βασικό άξονα που ενδιαφέρει όλα τα Βόρεια Προάστια και την Αττική Οδό, και η διάνοιξή της θα μας βοηθήσει πολύ, αφού θα αποφορτίσει τη Λ. Κηφισιάς, παίρνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της κυκλοφορίας. Το συγκεκριμένο έργο είναι πλέον σε φάση δημοπράτησης.

Το δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο έργο, είναι να επιταχυνθεί η επέκταση της γραμμής U4 του Μετρό. Στο Μαρούσι είναι σχεδιασμένοι 4 σταθμοί, στην περιοχή του νοσοκομείου «Υγεία», στην περιοχή της οδού Σπ. Λούη, περίπου στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στην περιοχή του ΟΤΕ και η σύνδεση με τον σταθμό του Ηλεκτρικού, στο κέντρο της πόλης. Νομίζω ότι αυτό είναι το έργο που θα αποφορτίσει σημαντικά τη Λ. Κηφισιάς και θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό.

Μέχρι, όμως, να γίνουν όλα αυτά, που είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες παρεμβάσεις στη Λ. Κηφισιάς. Έτσι, διεκδικούμε υπογειοποίηση του τμήματος της λεωφόρου μέσα στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στη διασταύρωσή της με την Πεντέλης, για την οποία υπάρχουν σχετικές μελέτες στο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Επίσης, μέσα στην πόλη, εμείς θα φροντίσουμε ώστε να υπάρξει πλέον σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο σχετίζεται όμως με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία κακώς καταργήθηκε και είμαστε ήδη σε διαδικασία επανασύστασής της.

Με το θέμα της μεταφοράς του Καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη πού βρισκόμαστε σήμερα κ. δήμαρχε; Έχω την αίσθηση ότι κάπου ξεχάστηκε, παρ’ όλο που η εταιρεία προχωρά στον σχεδιασμό της…

Μετά την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας, φάνηκε να «παγώνει» κάπως η υπόθεση, αλλά τελικώς το θέμα παραμένει «ζωντανό» και η επιχείρηση προχωρά στους σχεδιασμούς της.

Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει ο Δήμος στη συγκεκριμένη επένδυση;

Ο Δήμος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή τζόγου. Όμως, ο χρόνος κύλησε και έχουμε φθάσει πλέον να έχουμε ηλεκτρονικά καζίνο και όλα τα ηλεκτρονικά στοιχηματικά παιχνίδια. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να «στρουθοκαμηλίζουμε» επί του θέματος.

Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη χρήση στο Μαρούσι, αλλά υπάρχει μία αλληλουχία νόμων -ανεξαρτήτως κυβερνήσεων- που δυστυχώς διευκολύνουν τη μετεγκατάσταση του Καζίνο στην περιοχή μας. Εμείς τι επιδιώκουμε; Να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω κυκλοφοριακά η πόλη μας, να υπάρξει σεβασμός στην πολεοδομική νομοθεσία, να αφεθούν ελεύθεροι χώροι και να εξετάσουμε τι θα γίνει με την πολεοδόμηση της υπόλοιπης περιοχής της Αγίας Φιλοθέης. Παρακολουθούμε το θέμα στενά και μόλις φθάσουμε στο σημείο όπου ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει νομικά στο ΣτΕ, θα το πράξουμε, με βάση και τις αποφάσεις τις οποίες έχουμε λάβει ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιό μας.

Η παρεξήγηση με τη Μεταμόρφωση για τα κλαδέματα

Ας πάμε στο θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τη γειτονική Μεταμόρφωση και την πρόθεση για δημιουργία είτε Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος Δήμος, είτε κλαδεμάτων, όπως υποστηρίζετε εσείς. Τελικώς, υπήρξε κάποιος λάθος χειρισμός από μέρους του Δήμου Αμαρουσίου;

Κάθε Δήμος οφείλει να μαζεύει τα κλαδέματα, τα κηπαία και τα άλλα αντίστοιχα απορρίμματα που παράγονται μέσα σε μια πόλη, και να τα συγκεντρώνει σε κάποιο σημείο, όπου θα υποστούν επεξεργασία, πριν πάρουν τον δρόμο για τα αντίστοιχα σημεία ταφής. Εμείς, λοιπόν, αναζητούμε έναν χώρο όπου να επιτρέπεται η επεξεργασία κλαδεμάτων. Με βάση τη νομοθεσία αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές με βιομηχανική χρήση. Στο Μαρούσι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος. Υπήρχε, όμως, στη Μεταμόρφωση, όπου επιτρεπόταν η συγκεκριμένη χρήση.

«Υπήρξε μια μεγάλη παρεξήγηση με τη Μεταμόρφωση. Ουδέποτε σκοπεύαμε να μεταφέρουμε εκεί απορρίμματα. Τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να λύνονται με συνεργασίες».

Το εξήγησα στον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, αλλά υπήρξε μία υπερβολική αντίδραση, ίσως πιστεύοντας ότι εμείς θα πηγαίναμε εκεί απορρίμματα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής ότι αναφερόμαστε μόνο σε κλαδέματα. Και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι μία οικολογική, περιβαλλοντική πολιτική.

Γιατί πήρατε πίσω την απόφαση για τον συγκεκριμένο χώρο;

Ανακαλέσαμε γιατί η εταιρεία που θα μας μίσθωνε τον χώρο -και η οποία είναι συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, ελεγχόμενη από το υπουργείο Οικονομικών- μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, απέσυρε το ενδιαφέρον ενοικίασης. Άρα, δεν υπήρχε αντικείμενο άλλης συζήτησης.

Πάντως, θα το επαναλάβω, για να αρθούν όλες οι παρεξηγήσεις. Ποτέ δεν είχαμε στον σχεδιασμό μας να πάμε στον συγκεκριμένο χώρο απορρίμματα, τα οποία ούτως ή άλλως κατευθύνονται σε άλλους χώρους. Δεν είχαμε κάποια ανάγκη να τα μεταφορτώνουμε κάπου αλλού.

Και τώρα πού θα πάτε τα κλαδέματα;        

Θα βρούμε κάποιες άλλες λύσεις σε περιοχές που επιτρέπει η νομοθεσία. Πάντως, λυπήθηκα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και πιστεύω ότι οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται για τέτοιου είδους ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει λήξει και μάλλον προκλήθηκε από μια μεγάλη παρεξήγηση.

Οι αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ., οι σχέσεις με την Περιφέρεια και οι επόμενες εκλογές

Ας περάσουμε και στα πολιτικά. Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σας διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα κλίμα εριστικότητας μεταξύ υμών και του κ. Καραμέρου. Θα θέλατε να μου πείτε πού οφείλεται;

Είμαι άνθρωπος των συνθέσεων, των συνεννοήσεων και της συναίνεσης. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρώ ότι είναι άδικο να στρεβλώνονται καταστάσεις και να λέγονται αναληθή πράγματα. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες απαντήσεις.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Τις περισσότερες φορές οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κυλούν ομαλά, λαμβάνονται αποφάσεις εύκολα, με συναινετικό τρόπο. Ακόμη και όταν υπάρχουν εντάσεις, στο τέλος ξεπερνιούνται γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σκοπός είναι να λαμβάνονται αποφάσεις προς το συμφέρον της πόλης και των δημοτών.

Κύριε Αμπατζόγλου, ακούω πολλές φορές να μιλάτε για σημαντικά προβλήματα στις υποδομές της πόλης και ότι σε ορισμένες περιοχές υπήρχαν έντονα σημάδια εγκατάλειψης και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σκεφτώ το εξής: Πριν από εσάς, στη διοίκηση του Δήμου, επί 12 συνεχή χρόνια, ήταν ο κ. Πατούλης, με άμεσους συνεργάτες στελέχη που σήμερα αποτελούν τον βασικό κορμό της δικής σας διοίκησης. Αντιπολιτεύεστε τον εαυτό σας;

«Έχει γίνει πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς. Θα διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία και πιστεύω ότι ο μαρουσιώτικος λαός, ο οποίος είναι και ο τελικός κριτής, θα μας δώσει τη δυνατότητα αυτή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία».

Όχι, φυσικά. Θεωρώ ότι κάθε διοίκηση προσθέτει κάτι καλό και έτσι προχωράμε. Αλλά, όπως ξέρετε, τα προβλήματα μιας πόλης είναι διαρκή, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέα.

Δεν έχω μιλήσει για εγκατάλειψη. Καθυστερήσεις υπήρξαν, όπως θα υπάρξουν και επί δικής μου θητείας και θα τις εντοπίσει μια επόμενη δημοτική αρχή. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες που μπαίνουν, αλλά και με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μαρούσι ήταν ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Παρά τα αυξημένα έσοδα, από πολύ επιπόλαιες κινήσεις του παρελθόντος, προ του 2006, δημιουργήθηκαν μεγάλα οικονομικά βάρη στον Δήμο.

Πρώτο μέλημα της διοίκησης Πατούλη, αλλά και της δικής μου, ήταν να ελευθερώσουμε τον Δήμο από τα συγκεκριμένα χρέη. Γιατί ένας υπερχρεωμένος Δήμος μόνο σχεδιασμό μπορεί να κάνει, αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε. Γι’ αυτό κι εμείς, καταφέραμε να «σβήσουμε» χρέη περίπου 38 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Πειραιώς, για άλλα 30 εκατ. ευρώ, που είναι και τα τελευταία σημαντικά χρέη που έχει ο Δήμος.

Και να ξέρετε κάτι. Με τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του έχουμε πολύ καλή συνεργασία, όπως θα πρέπει να συμβαίνει εξάλλου και με όλους τους δήμους, αφού οι σχέσεις μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης είναι συναφείς.

Είναι αλήθεια ότι από την Περιφέρεια ζητάω αρκετά έργα και απαιτώ περισσότερα. Κάποια από αυτά έχει δρομολογηθεί να χρηματοδοτηθούν και κάποια όχι. Ό,τι καλό θα προκύπτει από πλευράς Περιφέρειας θα το αναδεικνύω και θα το χειροκροτώ. Όπως επίσης θα αναδείξω και όσα δεν γίνουν. Γιατί κριτήριό μου είναι το συμφέρον της πόλης μου.

Θα διεκδικήσετε και δεύτερη θητεία στον Δήμο. Ποια μεγάλα μέτωπα θα θέλατε να έχετε κλείσει στην πόλη έως ότου στηθούν οι κάλπες και με ποιο νέο αφήγημα θα ζητήσετε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας;

Ναι, θα διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία και πιστεύω ότι ο μαρουσιώτικος λαός, ο οποίος είναι και ο τελικός κριτής, θα μας δώσει τη δυνατότητα αυτή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία.

Έχει γίνει πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στα τεχνικά και οικονομικά θέματα, αλλά αναφέρομαι και στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, του πολιτισμού, της συμμετοχικότητας κ.λπ. Όλα αυτά μας δίνουν τη βάση για να ζητήσουμε και να κερδίσουμε την επόμενη θητεία.

Μέχρι τότε μας ενδιαφέρει να έχουμε θετικό πρόσημο σε όλους τους παραπάνω τομείς που σας ανέφερα και συγχρόνως να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουμε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet