Οι 10 παρεμβάσεις της Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση στην 18η συνεδρίαση του Δ.Σ.
Πολιτική

Οι 10 παρεμβάσεις της Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση στην 18η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σε μία ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης (18η) ο επικεφαλής της παράταξης Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση, Στράτος Σαραούδας, έθεσε μία σειρά από σοβαρά θέματα.

Κατά σειρά, πρότεινε έναν τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα με την πολύ μικρή συμμετοχή ιδιοκτητών ακινήτων στις αγορές που θέλει να κάνει ο Δήμος, υπενθύμισε το αίτημά του για τη σύμβαση Λιανάκη και ακολούθως έθεσε το θέμα της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να αγοράσει λάμπες. Επίσης, ζήτησε να κλαδευτούν τα δέντρα στην Πευκών και να προχωρήσουν οι μελέτες για τα σιντριβάνια. Τέλος, «έκρουσε τον κώδωνα» για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κάλεσε τη δημοτική Αρχή να επιλύσει («επιτέλους», όπως είπε) το θέμα του καταυλισμού.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης κυριάρχησε το αίτημα της επιχείρησης «Θέα Δηλαβέρη» για μείωση των ενοικίων που καταβάλλει στον Δήμο, για το οποίο ο κ. Σαραούδας τάχθηκε υπέρ της δικαστικής λύσης.

Τέλος, αξιοποιώντας την επιστημονική του εμπειρία, τοποθετήθηκε για το θέμα του νέου παιδικού σταθμού στην Καναπίτσα και ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του με μία πρόταση για πληρέστερη ενημέρωση στο θέμα των προμηθειών υλικών από πλευράς του Δήμου.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλου είχαν ως εξής:

«Χρυσή Ευκαιρία» για την δημοπράτηση ακινήτων

Μιλώντας προ ημερήσιας διάταξης, ο κ. Στράτος Σαραούδας αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα που απασχολεί έντονα τον Δήμο και έχει να κάνει με τις επικείμενες αγορές ακινήτων.

Ο αρχηγός της Ελπίδας πρότεινε τη δημοσίευση στην εφημερίδα αγγελιών «Χρυσή Ευκαιρία» και συγκεκριμένα είπε: «Έχω αναφέρει και άλλες φορές ότι ο πιο σωστός τρόπος είναι να μπει αγγελία στην “Χρυσή Ευκαιρία”, όπου με έντονα γράμματα θα αναφέρεται τι ακριβώς ζητάμε. Μετά ο Δήμος θα αναθέσει σε έναν υπάλληλο που γνωρίζει το θέμα να απαντά στα τηλέφωνα και να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για τη διαδικασία της δημοπρασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ο Δήμος θα βρίσκει την καλύτερη περίπτωση».

Σύμβαση Λιανάκη… ξανά

Στη συνέχεια υπενθύμισε το αίτημά του για τη σύμβαση Λιανάκη, αναφέροντας: «Είχα ζητήσει και την προηγούμενη φορά τη σύμβαση με τον Λιανάκη. Τι έλεγε και τι πρέπει να μας παραδώσει σε σχέδια ο Λιανάκης. Να μου δοθεί μαζί με τη σύμβαση και η μελέτη που μας παραδόθηκε. Είναι η τέταρτη φορά που τα ζητάω».

Ούτε λάμπες (!)

Ο κ. Σαραούδας έθεσε το θέμα της αδυναμίας του Δήμου να κάνει σωστό προγραμματισμό ακόμα και για λάμπες, υπογραμμίζοντας: «Δεν θέλω να τα συζητάω στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν έχουμε να αγοράσουμε λάμπες. Δεν είναι για τις λάμπες, είναι για το ότι δεν έχουμε κάνει σωστό προγραμματισμό».

Ξέχασαν να κλαδέψουν τα δένδρα στην Πευκών

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί στην οδό Πευκών ζήτησε να επιλυθεί ο επικεφαλής της Ελπίδας, λέγοντας προς τη διοίκηση: «Είναι σημαντικό να κλαδευτούν τα δένδρα στην οδό Πευκών. Έχουν “κρεμαστεί” τα κλαδιά τους και όποιο φορτηγό περνά το χτυπάνε τα κλαδιά και τα κουκουνάρια. Όλοι οι δήμοι έχουν προχωρήσει στα απαραίτητα κλαδέματα».

Ξεχάσαν και τα σιντριβάνια

Μία ακόμη παράλειψη της δημοτικής Αρχής την οποία «χρέωσε» ο κ. Στράτος Σαραούδας ήταν τα σιντριβάνια για τα οποία είπε: «Έχω ζητήσει να μου πείτε πότε θα γίνει η μελέτη για τα σιντριβάνια. Καλό θα ήταν να είχαν φτιαχτεί το προηγούμενο διάστημα που ήταν καλός ο καιρός. Ελπίζω να φτιαχτούν όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Διαχείριση απορριμμάτων: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει…

Στο πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Σαραούδας κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να μην κάνει βιαστικές κινήσεις, καθώς η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν πείθουν ότι θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Από τις πρόσφατες εξελίξεις, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επιβεβαιώνομαι που σας έλεγα να μην βιαζόμαστε γύρω από αυτό το θέμα, προχωρώντας σε αγορές οικοπέδων και να κινδυνεύουμε να βρεθούμε εμείς εκτός του προϋπολογισμού μας. Καλύτερα να περιμένουμε γιατί όλα δείχνουν ότι θα γυρίσουμε στον τρόπο που έλεγαν οι προηγούμενοι».

Καταυλισμός σεισμοπαθών: Το άδειο ντοσιέ

Την διοίκηση να λειτουργήσει πιο οργανωμένα και ταχύτερα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του καταυλισμού των σεισμοπαθών κάλεσε ο κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του σχετικά: «Ο Δήμος μας εν έτει 2016, δηλαδή 17 χρόνια μετά τον σεισμό, συνεχίζει να έχει καταυλισμό σεισμοπαθών. Όσο και να μη θέλουμε να ρίξουμε ευθύνες, θεωρούμε ότι η δημοτική Αρχή έχει ευθύνες για αυτό. Έπρεπε να έχει βρεθεί ο τρόπος να εκκενωθεί ο καταυλισμός και να καλύψουμε τους ανθρώπους, με τη βοήθεια του κράτους.

»Μετά από 17 χρόνια θα έπρεπε ο Δήμος να έχει ένα ντοσιέ γεμάτο έγγραφα, το οποίο θα ανέφεραν τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αδειάσει ο καταυλισμός. Στη συζήτηση που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάτι τέτοιο δεν υπήρχε.

»Έχουμε το μειονέκτημα με τις οκταώροφες, που και εκεί έγινε λάθος επιλογή, αλλά θα πρέπει με τη νομική μας υπηρεσία ως Δήμος να βοηθήσουμε. Δεν θα πω ότι θα πρέπει να στεγάζουμε εσαεί εμείς τους κατοίκους που είναι εκεί, αλλά έχει ευθύνη η δημοτική Αρχή που δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

»Ελπίζω έστω την ύστατη στιγμή να ζητήσετε από το κράτος να βρει λύση για αυτούς τους ανθρώπους γιατί, από την στιγμή που θα γίνει Λύκειο εκεί, δεν θα μπορούν να παραμείνουν».

Θέα Δηλαβέρη: Θα αποφασίσει το δικαστήριο

Το ζήτημα του αιτήματος της επιχείρησης για μείωση του ενοικίου στη «Θέα Δηλαβέρη» απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σαραούδας τόνισε συνοπτικά: «Ως ιδιώτης θα μπορούσα να καταλάβω τι λέει η πλευρά της επιχείρησης και να αποδεχόμουν το αίτημά της για μείωση του ενοικίου, όμως είμαι εδώ ως δημοτικός σύμβουλος και κρίνω ότι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο.

»Επίσης, πρέπει να γίνει τακτοποίηση του κτηρίου με τον νόμο 4178 και να σχεδιαστεί ο χώρος που πρέπει να καταλαμβάνει η επιχείρηση.

»Για το θέμα της ΔΕΗ υπάρχει η δυνατότητα από το 2011 να υπάρχουν σε ένα κτήριο δύο ρολόγια. Μπορούσε πολύ άνετα ο Δήμος να έχει κάνει τον διαχωρισμό και να έχει η επιχείρηση το δικό της ρολόι και όχι να μετράμε όπως πριν από κάποιες δεκαετίες στα χωριά». 

Παιδικός σταθμός Καναπίτσας

Για το πολύ σοβαρό θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Καναπίτσας, ο επικεφαλής της Ελπίδας ανέφερε τα σοβαρά λάθη της αρχικής μελέτης και γενικότερα τις παραλείψεις της δημοτικής Αρχής και στο θέμα της χρηματοδότησής του.

Εξήγησε ότι το καταψηφίζει λόγω αυτών των υστερήσεων, όμως τόνισε ότι η νέα κατασκευαστική παρέμβαση είναι απαραίτητη να γίνει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο παιδικός σταθμός είχε περιθώρια καλύτερης αρχικής μελέτης, όπου θα φιλοξενούσε και περισσότερα παιδάκια. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει ταχύτερα η διαδικασία αλλαγής χρήσης, όπως και να είχαμε προλάβει να κάνουμε το έργο με χρήματα της Ε.Ε. και όχι να χρειαστεί να δώσει πάρα πολλά χρήματα ο Δήμος. Επίσης, στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να έχει ενταχθεί και ο εξοπλισμός του παιδικού σταθμού. Αυτά είναι τα λάθη της δημοτικής Αρχής.

»Όπως είναι τώρα το έργο, είναι απαραίτητη να γίνει η παρέμβαση με τα αντεστραμμένα δοκάρια.

»Εγώ δεν θα το ψηφίσω όμως για όλα τα προηγούμενα»,

Φως στις προμήθειες

Τέλος, ο κ. Στράτος Σαραούδας έθεσε στο Σώμα το θέμα της ανάγκης καλύτερης ενημέρωσης γύρω από τις προμήθειες υλικών, με αφορμή τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή.

«Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένα ιστορικό για τα αυτοκίνητα ώστε να ξέρουμε εμείς που είμαστε στην επιτροπή τι ισχύει με το κάθε αυτοκίνητο», είπε ο σύμβουλος προς τη διοίκηση και ανέφερε παραδείγματα για να δείξει πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός τέτοιου βιβλίου με το ιστορικό των οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet