«Πύρρειος» η πρώτη νίκη της διοίκησης Κεχαγιά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης
Πολιτική

«Πύρρειος» η πρώτη νίκη της διοίκησης Κεχαγιά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης

«Πύρρειος» ήταν η πρώτη επικράτηση της διοίκησης της νέας δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, στην… πρεμιέρα του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019), υπό τη σύνθεση που ανέδειξαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη μία, κατάφερε να περάσει τη διάλυση των δύο νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) και του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΠΑΘ), αλλά από την άλλη αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγηση για δημιουργία Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (δημόσιο πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), στην οποία και θα πέρναγε μέρος των αρμοδιοτήτων των προαναφερόμενων Ν.Π.

Στην πρώτη περίπτωση, η πλειοψηφία διαμορφώθηκε σε 17 υπέρ και 15 κατά (απουσίαζε από πλευράς Δημοτικής Συμμαχίας ο κ. Ιωάννης Ζώης), καθώς την εισήγηση της δημάρχου υπερψήφισαν, πλην των μελών της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρος Κωνσταντάς (εκφράζοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ, για τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στους Δήμους) και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχθηκαν, οι κ.κ. Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή και ο κ. Ηλίας Τσουχνικάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Συμμαχία.

Διακοπή της συνεδρίασης και… διαβουλεύσεις στο προεδρείο.

Στη δεύτερη περίπτωση, με δεδομένη την αρνητική θέση του κ. Κωνσταντά στη δημιουργία οποιασδήποτε Κοινωφελούς Επιχείρησης, η αριθμητική «έδινε» ένα αποτέλεσμα 16-16, με ζητούμενο τη στάση που θα κρατούσαν οι τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η αποχώρηση των λοιπών δημοτικών παρατάξεων.

Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, η δήμαρχος αποφάσισε να αποσύρει το θέμα, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς μειοψηφίας, οδηγώντας τελικώς στη μαζική αποχώρησή της, ενώ το ρολόι έδειχνε σχεδόν 1 μετά τα μεσάνυχτα και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η συζήτηση του σχετικού θέματος. Μάλιστα, ενώ αρχικώς η κ. Κεχαγιά είχε δεχθεί το θέμα της απόσυρσης να μπει σε ψηφοφορία στο Σώμα -κάτι που επίσης αρνιόταν η μειοψηφία- τελικώς, μετά τη διακοπή που μεσολάβησε και των πολλών συνεννοήσεων που έγιναν, επέστρεψε με ειλημμένη απόφαση να το αποσύρει, χωρίς να το θέσει σε ψηφοφορία.

Η ίδια πρόβαλλε ως λόγους απόσυρσης τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως από συμβούλους των λοιπών παρατάξεων, προτείνοντάς τους να τις υποβάλουν μέσα στην εβδομάδα, ώστε να συμπεριληφθούν στην τελική εισήγηση, αλλά και το γεγονός ότι η μελέτη που συνόδευε την εισήγηση είχε φθάσει αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα χέρια των δημοτικών συμβούλων. Οι επικεφαλής των λοιπόν παρατάξεων απέρριψαν τους ισχυρισμούς της δημάρχου ως προσχηματικούς, αφού -όπως είπαν- εάν ήθελε τις απόψεις τους θα τους είχε καλέσει νωρίτερα σε διαβούλευση, προσθέτοντας ότι η πρότασή της έχει να κάνει με τη «διαφαινόμενη καταψήφιση» του θέματος.

Θυελλώδης κι εκτός κάθε διαδικασίας η συζήτηση

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 18:30 και αποδείχθηκε θυελλώδης, αφού σε αυτήν καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια διαδικασίας. Σκληρές προσωπικές αντεγκλήσεις, τοποθετήσεις εκτός θέματος, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, δημοτικοί σύμβουλοι που έπαιρναν τον λόγο και απεύθυναν ερωτήσεις σε άλλους δημοτικούς συμβούλους, πολίτες που παρενέβαιναν και διέκοπταν τη συνεδρίαση για να απευθυνθούν προσωπικά σε δημοτικούς συμβούλους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει «παράδειγμα» για το πώς δεν πρέπει να διεξάγεται μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Μεταξύ των συνεχών διακοπών, γινόταν κάποια στιγμή και συζήτηση…

Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, αρχίσαμε να ακούμε απολογισμούς νομικών προσώπων από συστάσεώς τους, αλλά και πολύ… προσωπικές αιχμές μεταξύ δημοτικών συμβούλων, «διανθισμένες» με υπονοούμενα για παλιές «αμαρτίες».

Μάταια η ίδια η δήμαρχος -η οποία επέδειξε ιδιαίτερη ψυχραιμία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης- ασκώντας… χρέη προέδρου, προσπάθησε αρκετές φορές να επαναφέρει τη συζήτηση στα υπό εξέταση θέματα. Ήταν σαφές ότι το θέμα δεν ήταν το μέλλον των νομικών προσώπων και εν γένει, του Δήμου, αλλά το λύσιμο προσωπικών διαφορών κάποιων δημοτικών συμβούλων.

Ωστόσο, υπήρξαν και επί της ουσίας τοποθετήσεις…

Δήμητρα Κεχαγιά: Θα υιοθετήσουμε νέο μοντέλο διοίκησης

Δήμητρα Κεχαγιά

Η δήμαρχος, κάνοντας εξ αρχής συνολική τοποθέτηση για την πρόταση διάλυσης των νομικών προσώπων και τη δημιουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης, μίλησε για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να υιοθετήσει ένα «νέο μοντέλο διοίκησης», με λιγότερο διοικητικό και οικονομικό κόστος. Αναφέρθηκε στη μείωση των Διοικητικών Συμβουλίων, στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από το νέο σχήμα.

Σχετικά με την Κοινωφελή Επιχείρηση, είπε ότι σε αυτήν θα περάσουν αρμοδιότητες που αφορούν στον πολιτισμό (μεταξύ των οποίων και η δημιουργία δημοτικού κινηματογράφου), δράσεις κοινωνικής πολιτικής και δράσεις αθλητισμού. Δικαιολόγησε δε την αναγκαιότητα δημιουργίας της, λέγοντας ότι μπορεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου να κινείται πιο «ευέλικτα» από τον Δήμο, ενώ έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί απευθείας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, λαμβάνοντας χρηματοδοτήσεις.

Η κ. Κεχαγιά διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους εργαζόμενους ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στο εργασιακό καθεστώς τους, αλλά και στα δικαιώματά τους, ενώ δεσμεύθηκε για παράλληλη αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του, ώστε να «αντέξουν» το πέρασμα των αρμοδιοτήτων των δύο νομικών προσώπων.

Όπως είπε, το παρόν μοντέλο διοίκησης «έκλεισε τον κύκλο του» και ζήτησε από τους συναδέλφους της να ξεφύγουν από τις «αγκυλώσεις του παρελθόντος» και όλοι μαζί να πάνε ένα βήμα μπροστά τον Δήμο. Όπως είπε, τον κόσμο τον ενδιαφέρει να έχει πλήρεις και αποτελεσματικές υπηρεσίες και όχι από ποιον φορέα και με ποια μορφή θα παρέχονται αυτές.

Ωστόσο, ενώ στην περίπτωση του ΟΚΠΑ πρόβαλε μόνο θέματα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των ζητημάτων του Οργανισμού, στο θέμα του ΟΠΑΘ ήταν αρκετά πιο «αιχμηρή», λέγοντας ότι δεν θα αφήσει τους συλλόγους να παράγουν πολιτισμό και αθλητισμό για λογαριασμό του Δήμου, αναφερόμενη μάλιστα σε «αποστήματα» που πρέπει να σταματήσουν.

Νατάσσα Κοσμοπούλου: Κυκλοφορούσε «μαύρο χρήμα» στον ΟΠΑΘ

Νατάσσα Κοσμοπούλου

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νατάσσα Κοσμοπούλου, που πήρε τον λόγο αφού είχε προηγηθεί ένας μεγάλος κύκλος αντιπαράθεσης σχετικά με τη διαχείριση που γινόταν μέχρι σήμερα στον ΟΠΑΘ. Η κ. Κοσμοπούλου προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στο νομικό πρόσωπο από τις αρμόδιες αρχές και ενημέρωση για τα αποτελέσματά του, ενώ πρόσθεσε ότι «εάν κάποιος πρέπει να πάει στον εισαγγελέα, θα πάει». Δεν δίστασε δε να μιλήσει για «κυκλοφορία μαύρου χρήματος» στον Οργανισμό, κάτι το οποίο όπως είπε πληροφορήθηκε από καταγγελίες πολιτών και, εν συνεχεία, διαπίστωσε και η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Βασίλη Μπούρα, ο οποίος είχε πολύ έντονες αντιπαραθέσεις με στελέχη της πρώην διοίκησης, ιδιαίτερα όταν χαρακτήρισε τον εν λόγω Οργανισμό ως έκτρωμα.

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: Μας γυρίζετε στα «σοβιέτ»

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, από την αρχή επέμενε ότι η διάλυση των νομικών προσώπων και η δημιουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης «πάνε πακέτο», σε μια λογική επιστροφής στο «κακό» μοντέλο διοίκησης της περιόδου 2007-2010, που «φόρτωσε» στον Δήμο υπέρογκες οφειλές και απλήρωτους εργαζόμενους. «Λειτούργησαν τοξικά και ταλαιπώρησαν οικονομικά τον Δήμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της προαναφερόμενης περιόδου.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά στη φιλοσοφία διοίκησης, αφού η νέα δημοτική αρχή δείχνει να θέλει να αποκλείσει τα σωματεία και τους συλλόγους από την παραγωγή πολιτισμού και αθλητισμού, κάτι που -κατά τον ίδιο- λειτουργούσε θετικά, ενίσχυε την επιχειρηματικότητα και δημιουργούσε θέσεις εργασίας. «Μας επιστρέφετε στα σοβιέτ» είπε κάποια στιγμή προς τη διοίκηση, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη δημιουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης, είπε ότι η σχετική εισήγηση είναι «τηλεγραφική, εσπευσμένη και πρόχειρη», χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους επικεφαλής των παρατάξεων και επιχειρεί μια «δομική αλλαγή» στον Δήμο.

Νίκος Τόλιος: Καταστροφική για τον τόπο πρόταση

Νίκος Τόλιος

«Καταστροφική για τον τόπο» χαρακτήρισε την πρόταση για διάλυση των νομικών προσώπων και τη δημιουργία Κοινωφελούς Επιχείρησης ο σύμβουλος της Δημοτικής Συμμαχίας Νίκος Τόλιος, που μαζί με τον κ. Παναγιώτη Μούστρη σήκωσαν το μεγαλύτερο μέρος της υπεράσπισης της δουλειάς του ΟΚΠΑ και του ΟΠΑΘ, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδροι των δύο Οργανισμών.

Παναγιώτης Μούστρης

Όπως ήταν φυσικό, και οι δύο απέρριψαν οποιαδήποτε «σκιά» στη λειτουργία των νομικών προσώπων, με τον κ. Τόλιο να θυμίζει ότι ο ΟΚΠΑ πέρασε από τον «δυσκολότερο στην Ε.Ε. έλεγχο», με «άριστο» αποτέλεσμα για τη διαχείρισή του, ενώ αντιστοίχως και στον ΟΠΑΘ, για όσα είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί ο ίδιος, υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις.

Ο ίδιος ζήτησε την απόσυρση του θέματος, θέτοντας μεταξύ άλλων και την παράμετρο ότι μια τέτοια απόφαση σήμερα, ενώ έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός πολλών σωματείων και συλλόγων, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Το νέο μοντέλο θυμίζει το κακό παρελθόν…

Λευτέρης Κοντουλάκος

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μπροστά Μαζί αναρωτήθηκε ποιο νέο μοντέλο είναι αυτό που επικαλείται η δήμαρχος, όταν «επιστρέφουμε στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του παρελθόντος», που καθόλου «καλές αναμνήσεις» δεν άφησαν στον Δήμο.

Ο κ. Λευτέρης Κοντουλάκος αμφισβήτησε, επίσης, τόσο το διοικητικό όφελος («εδώ δημιουργείτε 8 διοικητικά συμβούλια, τα δύο των νομικών προσώπων ήταν το πρόβλημα;», είπε προς τη δήμαρχο), όσο και το οικονομικό, που «δεν προκύπτει από πουθενά», όπως τόνισε.

Τέλος, αφού και ο ίδιος παρατήρησε ότι η πρόταση του μελετητή για το θέμα ήρθε στους δημοτικούς συμβούλους πολύ αργά, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να κλείσουν δύο νομικά πρόσωπα «που έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Σπύρος Κωνσταντάς: Ήρθατε στα λόγια μας

Σπύρος Κωνσταντάς

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής Σπύρος Κωνσταντάς μίλησε για δικαίωση των όσων υποστήριζε εδώ και 10 χρόνια η παράταξή του, ότι, δηλαδή, τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν «εστίες κακοδιαχείρισης, ρεμούλας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διάλυσης των ΟΚΠΑ και ΟΠΑΘ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους διασφάλισης της δουλειάς και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτούς, αλλά και της ύπαρξης πλήρους ελέγχου για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα στους δύο οργανισμούς.

Ωστόσο, δήλωσε πλήρως αντίθετος στη σύσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Γιώργος Κατσικογιάννης: Οι άνθρωποι κάνουν τα νομικά πρόσωπα

Γιώργος Κατσικογιάννης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέληθεν, Γιώργος Κατσικογιάννης, ανέφερε ότι τα πρόσωπα είναι που κάνουν και τους οργανισμούς και τις δημοτικές επιχειρήσεις και άρα, θα πρέπει να εξετασθεί ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που προΐστανται κάθε φορά. Αν και παραδέχθηκε ότι τα μοντέλα κάποιες φορές «αποτυγχάνουν ή τελματώνουν», στην περίπτωση των ΟΚΠΑ και ΟΠΑΘ θεώρησε ότι είναι αρκετά «φρέσκα» για να κριθούν και, επομένως, η πρόταση για διάλυσή τους δεν είναι «ώριμη».

Επίσης, είπε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης το να αλλάξουν προς το καλύτερο κάποια πράγματα και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν οι φορείς διαχείρισης. «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικογιάννης.

Κώστας Καλλιανιώτης: Με ποιο κριτήριο επελέγη ο μελετητής;

Κώστας Καλλιανιώτης

Από πλευράς της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, ο επικεφαλής Αντώνης Φειδοπιάστης επέλεξε να μην παρέμβει στη συζήτηση. Όμως, ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Κώστας Καλλιανιώτης, παρενέβη, εστιάζοντας στο πρόσωπο του ανθρώπου που συνέταξε τη μελέτη για την Κοινωφελή Επιχείρηση.

Όπως είπε, ψάχνοντας στοιχεία γι’ αυτόν, βρήκε δημοσιεύματα μεγάλων ΜΜΕ, που έγραφαν γι’ αυτόν ότι είχε διορισθεί ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Οικονομικών «για 24 ώρες!», αφού στη συνέχεια αποπέμφθηκε για «ανάρμοστες» αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που σχετίζονταν με θέματα οικονομικής διαχείρισης. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος σύμβουλος να κάνει τη μελέτη.

Η δήμαρχος, από την πλευρά της, εξήγησε ότι ο εν λόγω άνθρωπος είναι προσωπικός φίλος της, ενώ δεν έλαβε καμία αμοιβή για το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο, άφησε ασχολίαστο το θέμα των δημοσιευμάτων που έθιξε ο κ. Καλλιανιώτης.

Η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης εξέδωσε, σήμερα, Τρίτη 1η Οκτωβρίου2019, την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet