Ο «Χορός του Ζαλόγγου», του Γ. Ζογγολόπουλου, Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πολιτισμός

Ο «Χορός του Ζαλόγγου», του Γ. Ζογγολόπουλου, Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο «Χορός του Ζαλόγγου», του Γιώργου Ζογγολόπουλου, κηρύχθηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το έργο είναι από το 1960 κομμάτι της φύσης της Ηπείρου, έχει ύψος 15μ. και είναι ορατό από 30χλμ!

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού εκδόθηκε την Παρασκευή 11/6, 60 χρόνια από τότε που ο μεγάλος καλλιτέχνης συμπλήρωσε την κατασκευή του, η οποία λόγω των δυσκολιών αποτέλεσε άθλο για την εποχή εκείνη (1954-1961).

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, έζησε στο Ψυχικό, όπου και διατηρούσε το εργαστήριό του. Οι «Ομπρέλες» είναι το εμβληματικό έργο του που κοσμεί την είσοδο του προαστίου. Επίσης, στον Δήμο υπάρχει υπαίθρια Δημόσια Γλυπτοθήκη με 12 έργα του στον χώρο δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο και ένα από αυτά είναι και ορειχάλκινο αντίγραφο του «Χορού του Ζαλόγγου», σε κλίμακα 1/10, που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος.

«Ας το επισκεφτούμε και ας θαυμάσουμε έστω και σε μικρότερη κλίμακα αυτό το μνημειώδες γλυπτό και ας καμαρώσουμε ένα ακόμα μοναδικό σημείο του Δήμου μας» παροτρύνει ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet