Το βιβλίο της Π. Παπαγγελοπούλου για το Ψυχικό παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου
Πολιτισμός

Το βιβλίο της Π. Παπαγγελοπούλου για το Ψυχικό παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού ΔΗΚΕΦΙΨ υποδέχθηκαν απόψε (12/10) πλήθος κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γκ. & Ν. Μπενετάτου» σε μία εξαιρετική εκδήλωση-παρουσίασης του βιβλίου της δρ. Πολυξένης Ι. Παπαγγελοπούλου, με πλήθος στοιχείων, φωτογραφικού υλικού και ιστορικής αναδρομής του Ψυχικού, με τίτλο: «Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού από τη δημιουργία της ως κηπούπολη στο πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με τον όμορο Δήμο Νέας Ιωνίας – Κοινωνική διαστρωμάτωση και μορφολογία από το 1923 & έπειτα».

Ο οικισμός της Νέας Ιωνίας δημιουργήθηκε το 1923 για να στεγάσει τους Έλληνες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους κατόπιν της Μικρασιατικής καταστροφής. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε ο οικισμός του Ψυχικού, με αυστηρό οικοδομικό κανονισμό, ως κατοικία της αστικής τάξης, σε σχέδιο κηπούπολης σύμφωνα με τις αγγλοσαξονικές συνοικίες του οραματιστή αρχιτέκτονα και πολεοδόμου E. Howard.

Ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης καλωσορίζοντας τους δημότες μας και ευχαριστώντας τη δρ. Παπαγγελοπούλου, τόνισε πως «η έκδοση του βιβλίου αυτού πρόκειται για μία μελέτη εμπεριστατωμένη και άκρως επιστημονική, η οποία θα αποτελέσει δείκτη πορείας της κοινωνικής ιστορίας των κατοίκων των όμορων Δήμων».

Aπό την πλευρά της, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή δήλωσε τα εξής: «Το παρόν βιβλίο μέσω της προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας θα συντελέσει στην σφυρηλάτηση και καλλιέργεια του πολιτιστικού του υπόβαθρου».

«Η ανάπτυξη των οικισμών του Ψυχικού και της Ν. Ιωνίας την ίδια χρονική περίοδο (1923), η διαφορετική στρωματοποίηση του πληθυσμού τους, η διαφορετική προέλευση όσον αφορά τους τόπους καταγωγής, η κουλτούρα τους, ο τρόπος ζωής τους, η δημογραφική εξέλιξη, η οικοδομική δραστηριότητα, οι χρήσεις του χώρου, η ξεχωριστή μορφολογία του χώρου και η αναμόρφωσή του, τα κοινωνικά κινήματα και η πολιτική τους διάσταση, οι παραγωγικές σχέσεις και οι παραγωγικές δυνάμεις, όπως έδρασαν και δρουν μέσα στο χώρο, αποτελούν τους άξονες που κινηθήκαμε, για να κατανοηθεί το αντικείμενο της μελέτης αυτής», δήλωσε η δρ Παπαγγελοπούλου.

Την παρουσίαση του βιβλίου που θα εμπλουτίσει το ιστορικό αρχείο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, χαιρέτισε εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρακολούθησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, οι πρωτοπρεσβύτεροι του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Ψυχικού π. Αναστάσιος και π. Ιωάννης, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου, Νίκος Ζερβός, Χαράλαμπος Μπονάτσος, Γιώργος Παπαχρόνης, Δημήτρης Φωτιάδης, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, μέλη των Κοινοτήτων, οι πρώην δήμαρχοι Ειρήνη Κατσαρού, Δημήτρης Μαναός και Κρίτος Νεόφυτος και φυσικά πολλοί Ψυχικιώτες.

Τέλος η δημοτική αρχή τονίζει ότι η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση της Kοινότητας Ψυχικού.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet