«Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά» στη Λέσχη Ανάγνωσης Χαλανδρίου
Πολιτισμός

«Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά» στη Λέσχη Ανάγνωσης Χαλανδρίου

Στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου επιλέχθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά» του Λάκη Παπαστάθη.

Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, στις 18:30, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6820464).

Καλεσμένος της Λέσχης θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη»

Το συνδετικό νήμα των 50 ιστοριών του βιβλίου του Λάκη Παπαστάθη «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά», αν πρέπει να υπάρχει κάποιο, είναι η άδολη, αλλά όχι ανυποψίαστη απορία του δασκάλου για το αν η τέχνη μπορεί να διδαχθεί. Διαλέγοντας τον δρόμο του παιχνιδιού, του αυτοσχεδιασμού, της άχρηστης φαινομενικά λεπτομέρειας, του χρώματος μιας ιστορίας και όχι τόσο των συγκεκριμένων υλικών που την απαρτίζουν, ο δάσκαλος εξελίσσεται σε μια ατυπική πατρική φιγούρα που διστάζει, αμφιβάλλει, κρίνεται κάθε στιγμή, αγωνιά για την αποτελεσματικότητά του, αμφισβητεί την αξία του, απεκδύεται την αυθεντία του. Γίνεται δηλαδή μια πατρική φιγούρα που, όπως επισημαίνει κι ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου, προδιαγράφει ο ίδιος τον φόνο του από τους μαθητές του, τους παρέχει, ρητά και άρρητα, τα μέσα που θα χρειαστούν για να τον εκθρονίσουν και να τον υπερβούν ανάγοντάς τον στην ανθρώπινη διάστασή του, χωρίς να υποφέρουν από την πίεση που ασκεί η αγιοποίηση ή η δαιμονοποίηση ενός «δασκάλου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet