Καιρός: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία – Οι «κόκκινες» περιοχές – Ενεργοποιείται το 112
Επικαιρότητα

Καιρός: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία – Οι «κόκκινες» περιοχές – Ενεργοποιείται το 112

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο διοικητής της ΕΜΥ ταξίαρχος Σπυρίδωνας Μπαρσάκης, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων, καθώς και οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλειος Χατζής, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Γεώργιος Ναούμ και ο αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας τη ΚΕΔΕ Βλάσης Σιώμος.

Β. Κικίλιας: «Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση»

Ο υπουργός κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 4/9 έως την Τετάρτη 6/9 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Τη Δευτέρα 4-9-2023

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023.

Γ. Από τη Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει σφοδρές καταιγίδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα 4/9 έως τουλάχιστον και την Τετάρτη 6/9.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

hartis

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως φαίνεται παρακάτω, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet