Αλλαγές στα πτυχία Νομικής, Ιατρικής
Κοινωνία

Αλλαγές στα πτυχία Νομικής, Ιατρικής

Αλλαγές στην αγορά εργασίας και τον χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι συντελούνται στους δικηγόρους, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για γιατρούς και μηχανικούς με βάση τη συμμόρφωση σε κοινοτικές οδηγίες. Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπου Αθανασίου, εγγράφονται για εξετάσεις στους δικηγορικούς συλλόγους απόφοιτοι κολεγίων, ενώ ήδη οι απόφοιτοι Ιατρικής από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δίνουν εξετάσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), αλλά στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. Την ίδια ώρα αλλαγές φαίνεται ότι προωθούνται και στις ειδικότητες του Πολυτεχνείου, με σχετικά Προεδρικά Διατάγματα βάσει των οποίων θα διαβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.

Τριγμούς προκαλεί στον παραδοσιακό χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για τους δικηγόρους που έρχονται στη χώρα με πτυχία από πανεπιστήμια άλλων χωρών της Ε.Ε., ακόμα και αν είναι πτυχιούχοι ελληνικών κολεγίων-παραρτημάτων τους που έχουν κάνει σπουδές στη χώρα και ενδεχομένως ένα έτος στο εξωτερικό. Το θέμα βέβαια δεν είναι απoλύτως σαφές, καθώς πληροφορίες από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους επισημαίνουν ότι η εγγραφή δεν θα είναι απλή υπόθεση, αλλά ο πήχης στις εξετάσεις θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξετάσεις εγγραφής στα μητρώα που πρέπει να δώσουν όλοι οι απόφοιτοι νομικών σχολών, Ελλάδας και εξωτερικού, θα είναι απαιτητικές για τους αποφοίτους κολεγίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νομικές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες νέους στη χώρα, οπότε αυτή η αλλαγή θεωρείται σημαντική, καθώς νέοι πτυχιούχοι δικηγόροι προκειμένου να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας δεν χρειάζονται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), ούτε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Σύμφωνα με πηγές πάντως του υπουργείου Παιδείας, οι όποιες αλλαγές αφορούν σε κοινοτικές οδηγίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως ζητεί επίσπευση των διαδικασιών της αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων συνολικότερα.

Με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης περιορίζεται ο ρόλος του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η δική του αναγνώριση για τα πτυχία των αποφοίτων ελληνικών κολεγίων τα οποία συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει για τους αποφοίτους νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και κολεγίων που συνεργάζονται με αυτά, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους των ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με την προσκόμιση του πτυχίου.

Στη συνέχεια, όταν ολοκληρώσουν τη 18μηνη πρακτική άσκηση, θα μπορούν να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό των υποψήφιων δικηγόρων και οι επιτυχόντες θα μπορούν να ζητήσουν να διοριστούν στον δικηγορικό σύλλογο του Πρωτοδικείου που επιθυμούν.

«Απαιτείται έλεγχος σε ό,τι αφορά τα κολέγια», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, επισημαίνοντας ότι στη χώρα η συζήτηση για ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια έγινε ιδεοληπτικά. Επισημαίνει επίσης ότι κανονικά με την απόκτηση του πτυχίου θα έπρεπε να έχεις το δικαίωμα να γραφτείς στους συλλόγους, αλλά το ερώτημα είναι ποιες είναι οι σχολές που ιδρύονται, από ποιον ελέγχονται και ποιοι διδάσκουν σε αυτές, οι οποίες μάλιστα θέλουν να αποκαλούνται πανεπιστήμια.

Η απόφαση πάντως θεωρείται οδηγός για την αναγνώριση των πτυχίων και άλλων ιδιωτικών σχολών ή κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ενώ ο έλεγχος της επάρκειας των αποφοίτων θα γίνεται από τις επαγγελματικές ενώσεις με τη διαδικασία εξετάσεων, όπως ακριβώς γίνεται και για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet