Ευθ. Λέκκας: Ραγδαία βροχόπτωση κι άναρχη δόμηση οι αιτίες για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Κοινωνία

Ευθ. Λέκκας: Ραγδαία βροχόπτωση κι άναρχη δόμηση οι αιτίες για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Η άναρχη δόμηση της περιοχής και η έντονη βροχόπτωση συνετέλεσαν στη φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, ανέφερε στην κατάθεσή του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. 

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση που έπληξε όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και όλη τη χώρα. 

«Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία  βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία  20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον  150 χρόνια» είπε.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο πολεοδομικό καθεστώς που υπάρχει στη Μάνδρα και την «άναρχη» δόμηση στην περιοχή. «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ’60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις  πλημμύρες και τις  φωτιές».

Ο μάρτυρας επεσήμανε στην κατάθεσή του ότι «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet