Πώς λειτουργούσε η σπείρα που έκλεβε τον ΟΣΕ
Κοινωνία

Πώς λειτουργούσε η σπείρα που έκλεβε τον ΟΣΕ

Πλούσια και πολυσχιδή δράση είχε αναπτύξει η εγκληματική οργάνωση που, σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΟΣΕ και άλλων Δημόσιων Οργανισμών, αφαιρούσε παράνομα μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού, προκαλώντας ζημιές άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Οι τρεις φερόμενοι αρχηγοί της οργάνωσης είχαν δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο που έστηνε πλειστηριασμούς, έκλεβε στο ζύγισμα των υλικών, δωροδοκούσε και στη συνέχεια «ξέπλενε» τα χρήματα μέσω εταιρειών στη Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ενδεικτικό του μεγέθους της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2015, είναι ότι, μετά πολύμηνες έρευνες της αστυνομίας και συντονισμένες επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, συνελήφθησαν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ. Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται άλλα 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας υπάλληλος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η οργάνωση λειτουργούσε με τη μορφή «δικτύου» σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικρατείας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Ξάνθη. Επιπλέον, ήταν δομημένη ιεραρχικά και τα μέλη της λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού.

Οι τρεις αρχηγοί

Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν ιδρύσει τρεις εταιρείες με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία. Αυτές οι επιχειρήσεις συμμετείχαν σε διαγωνισμούς εκποίησης άχρηστων υλικών που διοργανώνουν εταιρείες, όπως ο ΟΣΕ, η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού «ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.», Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «ΔΕΗ Α.Ε.», Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.», καθώς και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, «ΕΑΣ ΑΒΕΕ», Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. «ΕΑΒ Α.Ε.», «ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.».

Ακόμη τα τρία αρχηγικά μέλη είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο στο οποίο πούλαγαν τα υλικά, συνεχώς στρατολογούσαν νέα μέλη στην οργάνωση, με ιδιαίτερη προτίμηση στους υπαλλήλους του ΟΣΕ, και παράλληλα δωροδοκούσαν ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις με ζυγιστικά όργανα για να κλέβουν στη ζύγιση του υλικού.

Παράλληλα, είχαν συστήσει ένα «κοινό ταμείο» μέσω του οποίου χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους, ενώ μέρος των παράνομων εσόδων κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Βουλγαρίας και της Κύπρου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή ρευστότητα της οργάνωσης και να υποκρύπτεται η προέλευση τους.

Οι «στημένοι» διαγωνισμοί

Οι τρεις εγκέφαλοι της σπείρας, μέσω των εταιρειών που είχαν ιδρύσει, συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και δωροδοκούσαν όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους για να μην συμμετάσχουν τελικά. Έτσι, αγόραζαν το υλικό στη χαμηλότερη τιμή, αφού δεν υπήρχαν καθόλου προσφορές. Σαν να μην έφθανε αυτό, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνεργάζονταν με τις εταιρείες που ζύγιζαν το υλικό για να κλέψουν και τελικά να λάβουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μετάλλων απ’ αυτές που έπρεπε.

Το modus operandi

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία η οργάνωση είχε δύο βασικούς τρόπους δράσης:

Στην πρώτη περίπτωση διέπρατταν απάτες σε βάρος επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας, καθώς επιδίωκαν οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που κάθε φορά παραλαμβάνονταν πραγματικά από τα μέλη της οργάνωσης να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα «εικονικά» ζυγολόγια και πρωτόκολλα παράδοσης, που συντάσσονταν από συγκεκριμένους υπάλληλους των ζημιωθέντων νομικών πρόσωπων, που ορίζονταν από τα μέλη των επιτρόπων παράδοσης.

Ενδεικτικό του εύρους της δραστηριότητας της οργάνωσης είναι ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε ότι εκδοθήκαν συνολικά 71 «εικονικά» ζυγολόγια, καθώς και 34 πρωτόκολλα παράδοσης εκποιούμενου υλικού, που αποτελούν προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, υπογεγραμμένα από υπάλληλους του ΟΣΕ οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί.

Στη δεύτερη μέθοδο τα μέλη της οργάνωσης, υπό τις εντολές των «αρχηγών» προέβαιναν συστηματικά στην αφαίρεση ποσοτήτων εκποιήσιμου υλικού, από χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση. Δηλαδή έκλεβαν κανονικά υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας  ή λέξεις – φράσεις με μεταφορική έννοια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε τακτική ανάκριση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet