Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων από μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κοινωνία

Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων από μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στις 2 το μεσημέρι χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τα προσφυγόπουλα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτήρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία.

«Νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας, γιατί πιστοί στις παραδόσεις που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις αξίες, με τις δυνατότητες που δίνουμε σε όποιους ανθρώπους μας ζητήσουν, με την ανάγκη να παρέχουμε εκπαίδευση σε όλους όσοι βρίσκονται πάνω στη χώρα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια σχετική επιτυχία» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, οποίος επισκέφθηκε το 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Θησείο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος για κάθε παιδί που φοιτά στο σχολείο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα του. Επίσης, διευκρίνισε ότι «κανένα παιδί δεν βγαίνει από τα κέντρα φιλοξενίας, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας».

Το υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Παντής, έχει ζητήσει από δημάρχους, σχολικές επιτροπές και διευθυντές σχολείων «να υπάρξει μια κοστολόγηση για καθαριότητα, φύλαξη και θέρμανση, οτιδήποτε επιπρόσθετο γι΄ αυτές τις ώρες διδασκαλίας τα απογεύματα στα σχολεία. Υπάρχει δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα καλυφθεί αυτό το ποσό». Τέλος, έχει προχωρήσει η πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών, που θα συνεχίζεται και σύμφωνα με τις σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι σε αυτά τα παιδιά «οφείλουμε ένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, αυτό σχεδιάστηκε και αυτό γίνεται τώρα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ιερό και για εμάς είναι πράγματι χαρά το να δούμε παιδιά να μπαίνουν με χαρά και με χαμόγελο στις τάξεις».

Τα μικρά προσφυγόπουλα καλωσόρισαν στο 72ο Δημοτικό με κεράσματα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας «με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, αλλά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους» η υποδοχή των παιδιών από μαθητές και εκπαιδευτικούς υπήρξε ενθουσιώδεις.

Φωνάζοντας «καλωσήρθατε» υποδέχθηκαν οι μαθητές του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν το μεσημέρι στο σχολείο τους.

Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις ολοκαίνουργιες τσάντες τους και φαίνονταν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή.

Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

«Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, η σχολική κοινότητα του 67ου, πέρα από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τον ερχομό τους.

Κι όταν το κουδούνι χτύπησε για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις, όλα έγιναν παρέα και κανείς δεν ξεχώριζε εθνικότητες.

«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Γουλής.

Με μια ζεστή αγκαλιά και χαμόγελα υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί τα προσφυγόπουλα και στο 81ο Δημοτικό Σχολείο, στα Κάτω Πετράλωνα.

Οι 30 μικροί μαθητές από τη δομή του Ελαιώνα, έχοντας τη σχολική σάκα στον ώμο, μπήκαν στην αίθουσα γεμάτοι ενθουσιασμό, μαζί με τους διερμηνείς που τους συνόδευαν, αλλά και τους νέους τους δασκάλους, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να φτάσουν τα 60 παιδιά.

«Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων. Είναι όπως όλα τα παιδιά» επισημαίνει εκπρόσωπος του σχολείου, αλλά και γονείς που ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις.

Μια μητέρα τριών παιδιών δηλώνει ότι «η εκπαίδευση είναι για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Η κοινωνία μας εδώ είναι ανοιχτή και έχουμε αγκαλιάσει όλον τον κόσμο», ενώ κι ένας παππούς, περιμένοντας έξω από το σχολείο για να πάρει τον εγγονό του, τονίζει ότι «όλα τα παιδιά στον κόσμο είναι ίδια. Γιατί να μην έρθουν στο σχολείο; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων, αλλά πάνω από όλα η γειτονιά, με αγάπη αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα, σκεπτόμενοι ότι κι ο λαός μας στο παρελθόν έχει βιώσει ανάλογες εμπειρίες».

«Πιστεύουμε ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών στα σχολεία», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας, καθώς είναι κρίσιμο, αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζούνε -όσο είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες. Πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή παιδαγωγική διαδικασία Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να την στερήσει από τον άλλον. Σε βασικά δικαιώματα του ανθρώπου δεν υπάρχουν φυλετικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές διακρίσεις. Προκειμένου να συμβάλλουμε για την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών αυτών στο νέο τους περιβάλλον».

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης υπογραμμίζουν ότι «η κοινωνία πρέπει να απομονώσει τις ξενοφοβικές φωνές και να κάνει την αλληλεγγύη πράξη», ενώ ζητούν «τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των σχολείων, τη σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη, την πρόσληψη καθαριστριών, τραπεζοκόμων και σχολικών φυλάκων και πλήρη υλικοτεχνική κάλυψη και των δυο ζωνών».

Αντιδράσεις στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε περίπου 30 γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και σε αλληλέγγυους σημειώθηκε στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού.

Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των περίπου 30 παιδιών που μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο γρήγορα τα πράγματα ηρέμησαν και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις κανονικά.

Την κατάσταση προσπάθησαν να εξομαλύνουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής που έδωσαν το «παρών» στον χώρο και επανέλαβαν ότι μόνο όταν εμβολιάζονται τα παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα φοίτησης στα σχολεία.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Νίκος Σωτηρίου, «υπήρξε ένταση στην αρχή, αλλά ίσως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, ούτε στην Ένωση, προκειμένου να ειδοποιήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς τους γονείς». Ο ίδιος εκτίμησε ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ οι γονείς έχουν προγραμματίσει αύριο, Τρίτη, γενική συνέλευση στο σχολείο, όπου θα παρευρεθεί και το Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητήσει μαζί τους.

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζει: «Είμαστε εδώ και πάνω από όποια λάθη, αστοχίες και προχειρότητες στον σχεδιασμό της εκπαίδευσης προσφύγων από τη μεριά της Πολιτείας, ως ελληνική κοινωνία πρέπει να διδάξουμε αλληλεγγύη, σεβασμό και αποδοχή. Πρέπει ακόμη να δώσουμε την πολιτική μάχη ώστε αυτά να είναι τα τελευταία παιδιά που ξεκινούν έτσι το σχολείο. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση λύση του προσφυγικού».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet