Στάση αναμονής τηρούν οι πρόσφυγες της Ειδομένης, δεν δέχονται μετακίνηση
Κοινωνία

Στάση αναμονής τηρούν οι πρόσφυγες της Ειδομένης, δεν δέχονται μετακίνηση

Περίπου 13.000 άνθρωποι παραμένουν στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ξανανοίξουν τα βόρεια σύνορα, ελπίδα που φουντώνει συχνά από τη διασπορά φημών, όπως συνέβη την Κυριακή, οδηγώντας τους πρόσφυγες κατά εκατοντάδες στα σύνορα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης και των ΜΚΟ, ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες που πείθονται να μετακινηθούν προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ειδικά τώρα που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες μετά την πολυήμερη «μάχη» με τις βροχές, τους ισχυρούς ανέμους και τη λάσπη.

Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να είναι άθλιες και οι πρόσφυγες δεν δέχονται να μεταφερθούν ούτε για λίγες μέρες σε κάποιο κέντρο, με τον φόβο μήπως χάσουν τη σειρά τους, όταν ανοίξουν -όπως ελπίζουν- τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, για δέκατη μέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες που έχουν στήσει μια μεγάλη σκηνή πάνω στις ράγες, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε στον Real FM πως τις τελευταίες ημέρες 800 άτομα έχουν δεχτεί να μεταφερθούν από την Ειδομένη σε διάφορα hot spots σε όλη τη χώρα.

Και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε πως όλο και περισσότεροι πρόσφυγες συνειδητοποιούν ότι είναι αδιέξοδο να παραμένουν στην Ειδομένη ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Πρόσθεσε πως οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά και την Ειδομένη «με πειθώ, ενημέρωση και αξιοπρέπεια».

Για τον σκοπό αυτό, είπε ο ίδιος μιλώντας στο news 247, η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει στην Ειδομένη κλιμάκιο διερμηνέων και μεταναστών, ενώ θα στηθεί και μικροφωνική εγκατάσταση μέσω της οποίας θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ανακοινώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσων των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι» είπε ο κ. Κυρίτσης στο news 247 και κάλεσε τους αλληλέγγυους, τους εθελοντές και τις ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές, για να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση.

Είπε ακόμη ότι η Αμυγδαλέζα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet