Κίνα: Τέσσερα χρόνια φυλάκισης στη γυναίκα που κάλυψε το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γιουχάν
reader.gr
Κόσμος

Κίνα: Τέσσερα χρόνια φυλάκισης στη γυναίκα που κάλυψε το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γιουχάν

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», που κάλυψε την επιδημία του νέου κορωνοϊού στη μεγαλούπολη Γιουχάν, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει τέσσερα χρόνια στις κινεζικές φυλακές, την ώρα που η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου, που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την υφήλιο.

Η 37χρονη Τζανγκ Ζαν είχε όψη «καταβεβλημένη» όταν «απαγγέλθηκε η ετυμηγορία» και η ποινή της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους της, ο Ρεν Τσουάνιου, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την ψυχολογική της κατάσταση.

Σημειώνεται πως δεν επετράπη σε ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες η είσοδος στην αίθουσα, όπου έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία, σε δικαστήριο της Σαγκάης, ενώ ορισμένοι από τους υποστηρικτές της απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την έναρξη της δίκης.

Η άλλοτε δικηγόρος με καταγωγή από τη Σαγκάη ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στη Γιουχάν, που αποτελούσε τότε το επίκεντρο της επιδημίας, κι άρχισε να μεταφορτώνει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ρεπορτάζ ειδικά για το χάος στα νοσοκομεία και τα γεμάτα κρεματόρια. Για τις πράξεις της αυτές, αντιμετώπιζε ποινή ως και πενταετούς κάθειρξης.

Η Τζανγκ συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Στο δικαστήριο της απαγγέλθηκε ακόμη η κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζανγκ Κεκέ, άλλος συνήγορός της.

Η γυναίκα, που έκανε απεργία πείνας τον Ιούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή της, υποβάλλεται έκτοτε σε αναγκαστική σίτιση, καταγγέλλει η υπεράσπιση.

«Όταν την είδα την περασμένη εβδομάδα, είπε “αν καταδικαστώ σε βαριά ποινή θα αρνηθώ την τροφή ως το τέλος”. Θεωρεί πως θα πεθάνει στη φυλακή», ανέφερε ο Τζανγκ Κεκέ.

Σε άρθρα της που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην αρχή της χρονιάς, η Τζανγκ είχε καταγγείλει τα περιοριστικά μέτρα στη Γιουχάν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά, επίσης φυλακίστηκαν διότι κάλυψαν την κατάσταση στη Γιουχάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet