Με 2 νεκρούς και 7 συλλήψεις έληξε η επιχείρηση στο Σεν Ντενί
Κόσμος

Με 2 νεκρούς και 7 συλλήψεις έληξε η επιχείρηση στο Σεν Ντενί

Στο θάνατο δύο υπόπτων, εκ των οποίων μία καμικάζι που ανατινάχθηκε, και τη σύλληψη επτά κατέληξε πολιορκία σχεδόν οκτώ ωρών σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί του βόρειου Παρισιού, στο πλαίσιο της έρευνας για τη 13η Νοεμβρίου. Πυροβολισμοί, εκρήξεις και πάνοπλες ομάδες στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων στο προάστιο της πρωτεύουσας από τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο «εγκέφαλος» Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Άγνωστη ακόμη η ταυτότητα νεκρών και συλληφθέντων.

Τη λήξη της επιχείρησης, που είχε ξεκινήσει νωρίς τα ξημερώματα, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λεφόλ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις της εισαγγελίας, μία γυναίκα καμικάζι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί. Δεύτερος ύποπτος έπεσε νεκρός από πυρά και έκρηξη χειροβομβίδας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, συνελήφθησαν επτά άτομα: Τρεις άνδρες που βρίσκονταν στο διαμέρισμα και άλλα δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- από κοντινό σημείο. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη.

Άλλα δύο άτομα, που προσπαθούσαν να κρυφτούν, συνελήφθησαν, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο επικεφαλής της γαλλικής εισαγγελίας. Μεταξύ των συνολικά επτά συλληφθέντων βρίσκεται και το πρόσωπο που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στους υπόπτους.

Παράλληλα, εικόνες στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ομάδες των ειδικών δυνάμεων να μπαίνουν στον καθεδρικό του Σεν Ντενί, κοντά στο σημείο, χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες.

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν κάνουν αναφορά σε τραυματίες περίοικους. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως και ότι σκοτώθηκε ένας σκύλος της αστυνομίας (ένας επτάχρονος βελγικός ποιμενικός).

Από το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο βρίσκονταν με τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ στην συνέχεια έφτασε και ο υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ Λεντριάν.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης όλων των νεκρών στις επιθέσεις στο Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, έπειτα από ημέρες αγωνίας για τους οικείους των θυμάτων. Την αναγνώριση επιβεβαίωσε επισήμως η γαλλική κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τραυματίες, υπενθυμίζεται, είχαν ξεπεράσει τους 300, δεκάδες εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet