Οι πρώτες δηλώσεις μετά το “aGreekment”
Κόσμος

Οι πρώτες δηλώσεις μετά το “aGreekment”

«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα. Δώσααμε μια σκληρή μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, «αλλά αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια».

«Τα μέτρα δημιουργούν υφεσιακές τάσεις, αλλά το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ, η συμφωνία για το χρέος και η χρηματοδότηση της χώρας απομακρύνουν το Grexit και έτσι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις» συνέχισε.

«Δώσαμε μάχη μέχρι τέλους, θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, τα βάρη θα τα φορτωθούν οι έχοντες και όσοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν γιατί τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» διαβεβαίωσε.

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία. «Έχουμε Greekment» ανακοίνωσε η Ευρώπη. Τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι πρώτες πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας έφτασαν μέσω Twitter από τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για Greekment, τονίζοντας: «Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε».

O κ. Τουσκ δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. «Υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να ψηφιστούν από ορισμένα Κοινοβούλια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε, ακόμη ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει τώρα για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, αλλά επετεύχθη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. «Είμαι πολύ ευτυχής ως προς την ουσία και το πλαίσιο της συμφωνίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.

Ο Γιούνκερ τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά -όπως είπε- «ο συμβιβασμός που επετεύχθη έχει μόνο νικητές, όχι ηττημένους».

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. «Εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία» είπε. Τόνισε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρα θα ταθεί επί τάπητος στο Eurogroup που θα γίνει το απόγευμα. Ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, το οποίο, όπως είπε, θα έχει έδρα στην Ελλάδα, και «θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και στο χρέος».

«Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες τα φώτα θα στραφούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

«Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» σημείωσε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι τις 15 Ιουλίου για τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και τα φορολογικά.

Για το θέμα του χρέους αναφέρθηκε στη συμφωνία του 2012, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε για το χρέος μόλις έχουμε την πρώτη θετική αξιολόγηση. Εκτός συζήτησης η ονομαστική διαγραφή χρέους».

Εκτίμησε ότι περίπου 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ερώτηση για το περίφημο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν υφίσταται. «Το σχέδιο Α έχει επαληθευθεί, δεν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή Grexit» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν τα μέτρα θα τα «σηκώσουν» οι πολίτες, η Μέρκελ είπε ότι «βρέθηκαν ευρείες πλειοψηφίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν υπήρχαν στο παρελθόν».

Η καγκελάριος ρωτήθηκε επίσης για το τι τελικά σήμανε το «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, επικαλούμενη μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet