Τα απομεινάρια μιας G20: Το Αμβούργο αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο
Κόσμος

Τα απομεινάρια μιας G20: Το Αμβούργο αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο

Στην G20 του Αμβούργου, οι ηγέτες έφτασαν μόνο στον ελάχιστο δυνατό βαθμό συμβιβασμό σε εμπόριο και κλίμα, ενώ τους χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης επισκιάζουν οι εικόνες εμπόλεμης ζώνης από τα επεισόδια στο περιθώριο των συγκεντρώσεων. Αστυνομία και δημοτική Αρχή βρίσκονται στο στόχαστρο, την ώρα που το κίνημα ειρηνικών και πολύχρωμων διαδηλώσεων κινδυνεύει να πληγεί επειδή όλοι κοιτούν τους βανδαλισμούς.

Οπότε, πολλοί ρωτούν: Άξιζε τελικά; Ή μήπως θα έπρεπε μια και καλή οι G20 να γίνονται στον ΟΗΕ -ή και καθόλου;

Η G20 μπορεί να είχε κρατήσει μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από τη νύχτα της Πέμπτης και κράτησαν μέχρι το πρωί της Κυριακής. Στους δρόμους του Αμβούργου είχαν έρθει χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποίησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις και πορείες, έχοντας φτάσει επί τούτου από διάφορα σημεία της Γερμανίας. Όμως κανένας στη Γερμανία δεν ασχολείται με αυτούς.

Αντιθέτως, η Γερμανία βλέπει τις εικόνες με τα καμένα αυτοκίνητα, τα σπασμένα τζάμια, τα πλάνα από τον πόλεμο του «μαύρου μπλοκ» με την αστυνομία, ακούει τις αναφορές για λεηλασίες καταστημάτων, βλέπει βίντεο από την πόλη που μοιάζουν με ανταποκρίσεις από εμπόλεμη ζώνη.

Το απόγευμα της Κυριακής, ενώ οι ηγέτες της G20 είχαν επιστρέψει στις χώρες τους, τέσσερα από τα δέκα hashtag στο γερμανικό twitter αφορούσαν τα επεισόδια στο Αμβούργο -το ένα μάλιστα ήταν «η στρατηγική της αστυνομίας». 

Οι τίτλοι των εφημερίδων δείχνουν ξεκάθαρα το κλίμα: «Όργιο βίας από “τουρίστες” ταραξίες» γράφει η συνήθως χαμηλών τόνων FAZ, «μία πόλη στο χάος» γράφει η SZ, «το μαύρο μπλοκ ρημάζει τους δρόμους του Αμβούργου» γράφει το Spiegel.

Οι τίτλοι αυτοί δεν αδικούν την κατάσταση ούτε είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής υπερβολής: Όντως τα επεισόδια στην πόλη ήταν πρωτόγνωρης έκτασης. Ψύχραιμοι πολιτικοί, μέχρι τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δηλώνουν «άφωνοι» από τις εικόνες στο Αμβούργο.

Αυτό είναι και ένα από τα μελανότερα σημεία στην αποτίμηση της G20. Οι διαδηλώσεις του γενικότερου κινήματος αριστερών καταβολών εναντίον της παγκοσμιοποίησης είχαν, ειδικά στη Γερμανία, την εικόνα ειρηνικών και πολύχρωμων συγκεντρώσεων -φήμη πλέον που περνάει στην ιστορία, καθώς (μετά και τα όσα είχαν γίνει πρόπερσι στην Φρανκφούρτη) τώρα όλο και περισσότεροι αρχίζουν να την ταυτίζουν με τα βίαια επεισόδια.

Εξίσου ηχηρές είναι, αναμενόμενα, οι επικρίσεις για τη στάση των αρχών, οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν κοπάσει. Τις σφοδρότερες επικρίσεις δέχεται εδώ και ημέρες ο δήμαρχος της χανσεατικής πόλης, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, και την Κυριακή το CDU του Αμβούργου του ζήτησε να παραιτηθεί.

Ακόμη χαρακτηριστικότερη ήταν ωστόσο η πρώτη αποτίμηση που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά τη λήξη της G20, μιλώντας δίπλα σε αστυνομικούς τους οποίους συνεχάρη για το έργο τους.

«Έχουν γίνει Σύνοδοι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στις Κάννες ή στο Λονδίνο» είπε η Μέρκελ. «Η Γερμανία είναι μία χώρα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο να ασκείται η διεθνής πολιτική σε κλίμα συμφωνίας και για αυτό ανέλαβε την G20» πρόσθεσε. Γι’ αυτό και υπερασπίστηκε ως δικαιολογημένη την επιλογή του Αμβούργου, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αποφεύγουμε την ευθύνη μας, δεν γίνεται να λέμε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό». 

Με άλλα λόγια, η Γερμανίδα καγκελάριος (και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές) αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει το ότι εξαρχής διοργανώθηκε η Σύνοδος στο Αμβούργο -επειδή πλέον οι Γερμανοί αμφισβητούν την ορθότητα μέχρι και αυτής της πολιτικής επιλογής.

Πηγή: in.gr/Β. Ψυχογιός

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet