Tο «english breakfast» έγινε δείπνο και οι συνομιλίες… βουνό
Κόσμος

Tο «english breakfast» έγινε δείπνο και οι συνομιλίες… βουνό

Σε… δείπνο μετατράπηκε το προγραμματισμένο «αγγλικό πρωινό» της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι διμερείς επαφές του Ντέιβιντ Κάμερον με ηγέτες χωρών – μελών της Ε.Ε. συνεχίζεται σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε μία ακόμα καθυστέρηση στην ώρα έναρξης της Συνόδου.

Μετά τις ολονύχτιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες -όπου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία-, οι συνομιλίες επρόκειτο να ξεκινήσουν ξανά το πρωί της Παρασκευής, σε ένα «αγγλικό πρωινό» που έγινε αρχικά μεσημεριανό, στη συνέχεια απογευματινό τσάι και στο τέλος δείπνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία των Βρυξελλών. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη» είπε ο ίδιος.

Ο Κάμερον έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διμερών επαφών προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός για να μπορέσει να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας της Ε.Ε. στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Στα τραπέζι, οι συνομιλητές του Κάμερον εναλλάσσονταν μεταξύ της πλευράς των Βρυξελλών (κυρίως Τουσκ, αλλά και Γιούνκερ), των ηγεσιών χωρών όπως Γερμανία και Γαλλία, αλλά και της ηγεσίας της Πολωνίας (που πιέζει ειδικά για τα επιδόματα που αφορούν κυρίως Πολωνούς που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία) και του Βελγίου (της παραδοσιακά πιο φεντεραλιστικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης). Ενδεικτικό των δύσκολων συνομιλιών είναι δήλωση του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών ότι τον προβληματίζει όλο και περισσότερο η βρετανική στάση της «μη διαπραγμάτευσης».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε την πρότασή του να γίνει ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Μία συμφωνία με τη Βρετανία είναι τελική» έγραψε ο Βέλγος πρωθυπουργός στο Twitter.

Ο Πολωνός υπουργός για θέματα Ευρώπης, Κόνρατ Στσιμάνσκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η Πολωνή πρωθυπουργός με τον Κάμερον είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι χρειάζονται και άλλες εγγυήσεις. Ο Πολωνός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η διάρκεια του «φρένου» στα επιδόματα, αλλά δεν είπε για πόσα χρόνια θα ισχύσει.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, μεταξύ άλλων στο βρετανικό Guardian και στο BBC, στα σημεία που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της Ε.Ε. και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα «συνεχώς στενότερης ένωσης» -κάτι για το οποίο δίνεται παράλληλη μάχη μεταξύ συνταγματολόγων και νομικών, δίπλα στις αίθουσες των συνομιλιών των ηγετών.

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου γύρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει γίνει κάποια πρόοδος, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κρατήσει σκληρή στάση, δηλώνοντας διατεθειμένος να επιστρέψει χωρίς συμφωνία στο Λονδίνο: «Θα παλέψω για τη Βρετανία, εάν φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία, θα την πάρω, αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν ικανοποιεί όσα χρειαζόμαστε» είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην Ε.Ε.». Στις συζητήσεις καταγράφονται διαφωνίες κρατών, όμως «η θέληση υπάρχει» είπε.

Διαφορετικός ήταν ο τόνος από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία, κυρίως όσον αφορά το βάρος της στο μπλόκο ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Θέλω να μείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., αλλά πάνω από όλα ελπίζω ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό το να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους» είπε. «Το ζήτημα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όχι μία χώρα» ανέφερε.

Το δύσκολο κλίμα έδειξαν οι αναφορές άλλων ηγετών, όπως από το Δουβλίνο ή τη Ρώμη. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντνα Κένι, ανέφερε ότι «η συμφωνία με το Λονδίνο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο νομίζαμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (επομένως και ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία), εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε, τη νύχτα προς Παρασκευή, «λιγότερο αισιόδοξος για συμφωνία» σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του κατά την άφιξη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet