ΗΠΑ 1933 – Ελλάδα 2015: Βίοι παράλληλοι;
Οικονομία-Αγορά

ΗΠΑ 1933 – Ελλάδα 2015: Βίοι παράλληλοι;

Μία οικονομία σε αποδιοργάνωση. Ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού στην ανεργία. Και στο τέλος το στράγγισμα των τραπεζών. Στα αυτιά των Αμερικανών ακούγεται σαν τη μακρινή Μεγάλη Υφεση. Συμβαίνει όμως το ίδιο με την κρίση στην Ελλάδα, η οποία όπως σημειώνουν οι New York Times, σε ορισμένους τομείς ενδεχομένως να είναι και πολύ χειρότερη. Οι εικόνες από τις ΗΠΑ του 1933 και την Ελλάδα του 2015 αποδεικνύουν τις ομοιότητες. Η Ιστορία τις διαφορές…

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δική της Μεγάλη Υφεση. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της τόσο γρήγορα», εκτιμά ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεγκαρντ, οικονομολόγος από το Ινστιτούτο για τη Διεθνή Οικονομία Peterson, στην Ουάσινγκτον. “Η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη με επαχθείς κανόνες και κανονισμούς, έναν γερασμένο πληθυσμό και ένα δυσλειτουργικό εγχώριο πολιτικό σύστημα», εξηγεί και προσθέτει ότι η χώρα «μοιράζεται σημαντικά στοιχεία εθνικής κυριαρχίας με τους δανειστές της».

Σημαντικό ρόλο προκειμένου να βγουν οι ΗΠΑ από την ύφεση έπαιξαν οι κρατικές δαπάνες, καθώς και η αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό. Η αμερικανική οικονομία «υποτροπίασε» ξανά το 1937. Η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ωστόσο και οι μανιώδεις στρατιωτικές δαπάνες βοήθησαν τη χώρα να ανακάμψει για τα καλά.

Η Ελλάδα, σε αυτή τη φάση, παλεύει να πληρώσει τους λογαριασμούς της και να εξασφαλίσει βοήθεια από την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet