Με διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο σημερινό Brussels Group η κυβέρνηση
Οικονομία-Αγορά

Με διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο σημερινό Brussels Group η κυβέρνηση

Με ένα υπολογίσιμο φορο- πακέτο, αλλά και με πρόταση για «μορατόριουμ» στην υιοθέτηση μέτρων που βρίσκουν αντίθετους του θεσμούς προσέρχεται σήμερα Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε χθες Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Η λέξη «αμοιβαία» δεν είναι τυχαία, καθώς η ελληνική πλευρά δέχεται να κάνει προσωρινές υπαναχωρήσεις σε κάποια θέματα  που είχαν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί και η τρόικα να κάνει ένα βήμα πίσω.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και για να το πετύχει φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξάνοντας από τα 15 στα 20 τα χρόνια το όριο που μπορεί να θεμελιώσει κανείς κατώτατη σύνταξη.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -και για τον λόγο αυτό ο Πάνος Σκουρλέτης μεταβαίνει σήμερα στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)-, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να «αναστείλει» την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεν έγινε ειδική συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην φάση αυτή στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, περιφερειακών αεροδρομίων κ.ά., διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για το Δημόσιο και σεβόμενη πάντα τις δικαστικές αποφάσεις. Σε σχέση με την απελευθέρωση αγορών, όπως αυτής της ενέργειας, για την οποία πιέζει η τρόικα, δεν θα αναληφθούν σε αυτή τη φάση πρωτοβουλίες.

Σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης αφορά στoν τρόπο που η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα 3 δισ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% το 2015.

Χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και τον ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναφέρθηκαν σε πολλά από τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, δίνοντας βάρος στην μετακύλιση βαρών στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, στα θέματα φορολογίας επισημάνθηκε ειδικά για τον ΦΠΑ ότι η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε σε ενιαίο συντελεστή 15% και σε χαμηλό συντελεστή 6%. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι -όπως τονίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο- ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές. Αρχικά εξετάζεται ενιαίος συντελεστής 20%, με χαμηλό 10% (για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία και ξενοδοχεία) , αλλά και ενιαίος συντελεστής 23% με χαμηλό 6% που θα ισχύει για τα προαναφερθέντα προϊόντα.

Αναλυτική συζήτηση έγινε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την απόδοση είσπραξης του ΦΠΑ, και ειδικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου έπεσε και το θέμα που είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το in.gr σχετικά με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο όπως φαίνεται προχωρά και με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών (τέλος 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις).

Ακόμη βάρος δόθηκε στη φορολογική διοίκηση και στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στη φορολογική συμμόρφωση με την επιβολή κατ΄ αποκοπή φόρου 10%-15% σε όσους εμφανίσουν (νομιμοποιήσουν) αδήλωτες καταθέσεις – εισοδήματα.

 Πηγή: in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet