Προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης για τις τράπεζες
Οικονομία-Αγορά

Προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλώνουν μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να του ζητήσουν στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στο διάστημα που μεσολαβεί.

Με το μήνυμα αυτό, που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντράγκι δεν «έκλεισε την πόρτα» στα ελληνικά αιτήματα, προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς σπεύδουν στα ATM από χθες το βράδυ. Διαβεβαιώσεις και από την ΤτΕ ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των τραπεζών με μετρητά.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η λιτή ανακοίνωση (δύο γραμμές) μετά το Eurogroup αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ και τη ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ για το αν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) είναι αύριο, Κυριακή, το πρωί. Θέμα που θα εξετασθεί είναι επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς που θα ισχύσει για τα ενέχυρα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζουν ρευστότητα, με αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ να πιέζουν εδώ και καιρό για αύξηση του κουρέματος σε αυτά (από το σημερινό 30%).

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet