Στην Αθήνα από την Παρασκευή τα κλιμάκια ΔΝΤ – Ε.Ε. – EKT και ESM
Οικονομία-Αγορά

Στην Αθήνα από την Παρασκευή τα κλιμάκια ΔΝΤ – Ε.Ε. – EKT και ESM

Στην Αθήνα «κατεβαίνει» από την Παρασκευή σύσσωμο το Brussels Group προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα από τον ESM.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα ηγούνται της ομάδας των διαπραγματευτών που θα συζητήσουν -από τη Δευτέρα το πιθανότερο- με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για το νέο πρόγραμμα.
Τοn συντονισμό και την επιστασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Ο τελευταίος έχει επιφορτισθεί με την αρμοδιότητα της αναζήτησης των χώρων που θα διεξάγονται οι συζητήσεις με του θεσμούς στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στη θέση πως τα κλιμάκια των πιστωτών δεν πρέπει να επισκέπτονται υπουργεία, αλλά ούτε και να έχουν συναντήσεις με υπουργούς, παρά μόνον με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται οι συναντήσεις, είτε να γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Αμερικής.

Στόχος είναι να υπάρξει μια ταχεία διαπραγμάτευση που θα επιτρέψει να κλειδώσει το νέο δάνειο από τον ESM εκτιμώμενου ύψους κοντά στα 50 δισ. ευρώ, έως τις 18 Αυγούστου.

Αυτό προκειμένου να πέσουν οι πρώτες υπογραφές νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου οπότε ωριμάζει και το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση θα εστιάσει:

  • στο να υπάρξει συμφωνία επί του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου για την επομένη τριετία, κάτι στο οποίο σήμερα δεν συμφωνούν ούτε οι θεσμοί μεταξύ τους, με τις εκτιμήσεις για την ύφεση εφέτος να διακυμαίνονται από το 2% έως και το 5%
  • στον προσδιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2015-2018
  • στις βασικές πολιτικές που θα οδηγήσουν στα πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% του ΑΕΠ το 2017
  • στις πολιτικές για το τραπεζικό σύστημα
  • στο τι μέλλει γενέσθαι με το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών, η Ελλάδα θα λάβει άμεσα την πρώτη δόση του δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί απόφαση του Εurogroup και ενδεχομένως κάποιων κοινοβούλιων της ευρωζώνης (σίγουρα του γερμανικού).

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που έως τις 20 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία το Κολέγιο των Επιτρόπων με χθεσινή του απόφαση έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λάβει νέο δάνειο γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Αυτό πάντως με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις από τους θεσμούς και τη ζώνη του ευρώ.

Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα η ζώνη του ευρώ θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του νέου προγράμματος από τον ESM (υπό την προϋπόθεση ότι το μήνα αυτό δεν θα υπάρξουν εκλογές).

Πηγή: in.gr /Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet