Φορολόγηση με τον μήνα από το 2015
Οικονομία-Αγορά

Φορολόγηση με τον μήνα από το 2015

Απευθείας από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται κάθε μήνα το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης. Το σχέδιο, με τίτλο «Pay As You Earn», θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015, όπως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να προχωρήσει σταδιακά από τις αρχές του 2015 και στην Ελλάδα το μοντέλο «Pay As You Earn» (Πλήρωσε τους φόρους την ώρα που εισπράττεις). Στη συμφωνία μάλιστα προβλέπεται ότι εντός του Ιουνίου του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει έναν χάρτη και ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φόροι εισοδήματος θα πληρώνονται επί της ουσίας κάθε μήνα, καθώς θα παρακρατούνται σε τμήμα που αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων, από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του, όπως γίνεται έως τώρα, αλλά και στα υπόλοιπα εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Όταν, λοιπόν, θα έρχεται η ώρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος δεν θα έχει την παραμικρή οφειλή φόρου εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις εισπράξεις εσόδων και θα διευκολυνθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προϋπόθεση για την οποία είναι η υπερκάλυψη του στόχου για τα έσοδα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) παίρνοντας υπ’ όψιν τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους και τον φόρο που αναλογεί ενημερώνει τις επιχειρήσεις, το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία για τον μηνιαίο φόρο που θα πρέπει να παρακρατούν από τους εργαζόμενους ή τους ασφαλισμένους τους. Δεν ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τα έσοδα των εργαζομένων τους, μόνο για τον φόρο τον οποίο θα πρέπει να παρακρατήσουν.

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων, όπως π.χ η ενοικίαση ενός ακινήτου ή η παύση ενοικίασης ακινήτου, θα πρέπει να δηλώνονται στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να ενημερώνει αντίστοιχα τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν ο φορολογούμενος παραλείψει να δηλώσει εισοδήματα ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε θα έχει ποινή φόρου 3%. Αν, από την άλλη πλευρά, παρακρατηθεί από το κράτος περισσότερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στον φορολογούμενο, τότε η ΓΓΔΕ θα επιστρέφει τον έξτρα φόρο με προσαύξηση 1%.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet