Οριακή ρευστότητα, πιεστικές διαπραγματεύσεις και μέτρα “εν αναμονή”
Οικονομία-Αγορά

Οριακή ρευστότητα, πιεστικές διαπραγματεύσεις και μέτρα “εν αναμονή”

Καμπανάκι κινδύνου για άλλη μια φορά, θυμίζοντας ημέρες καλοκαιριού του 2015, για τη ρευστότητα στην Ελλάδα όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Για άλλη μια φορά η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα γίνεται οριακή» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα και τονίζοντας ότι αντίθετα έρχονται νέες πληρωμές δόσεων. «Εργαζόμαστε σκληρά με τους άλλους θεσμούς για να υπάρξει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, αφού επισήμανε ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, απέκλεισε το ονομαστικό “κούρεμα” και αναφέρθηκε σε επεκτάσεις είτε των ωριμάνσεων (σ.σ.: πότε δηλαδή θα γίνουν οι πληρωμές), είτε της περιόδου χάριτος.

Εν τω μεταξύ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο των μέτρων “εν αναμονή” -contigency measures- θα πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν προκαταβολικά -legislated upfront. Ο ίδιος συνέδεσε αυτή τη διαδικασία με τη δυνατότητα ενός έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει ενέργειες για το χρέος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί σε πολιτικό επίπεδο είναι εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ταχεία νομοθέτηση όλων των μέτρων, αλλά και του έκτακτου μηχανισμού ως το βράδυ της Μ. Τετάρτης, ποντάροντας πλέον στο προαναγγελθέν επί της ουσίας έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να γίνει τη Μ. Πέμπτη και να κλείσει ένα κύκλο αβεβαιότητας που διαρκεί επί πολλούς μήνες.

Εξάλλους, και ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα πεδία λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση “είμαστε πολύ κοντά”.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι τα προληπτικά μέτρα “είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέος”. Απολύτως σύμφωνος ήταν και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την ικανοποίησή της για τη “γενική και πολύ ευρεία υποστήριξη των μελών του Eurogroup” πάνω στην ανάγκη για τα έκτακτα μέτρα, σχολιάζοντας ότι πρέπει “να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να ενεργοποιούνται με έναν συγκεκριμένο βαθμό αυτοματισμού”.

Παράθυρο ανάσα από Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά για το άν θα πρέπει να νομοθετηθεί λίστα μέτρων “εν αναμονή” είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για έναν μηχανισμό ή για μεμονωμένα μέτρα, κάτι που εξαρτάται και από το ελληνικό δικαιικό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστα, αυτόματα, αντικειμενικά και πως αν δεν νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτό είναι το σχόλιο που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης σημαίνον στέλεχος του κουαρτέτου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Χίλτον και τόνιζε χαρακτηριστικά ότι “αντιλαμβανόμαστε ότι η ψήφιση συγκεκριμένων περικοπών εν αναμονή -contingent cuts- μπορεί να είναι πολιτικώς μη εφικτή”.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της κ. Λαγκάρντ -όπως πριν, έτσι και μετά το Eurogroup- στη γραμμή που λέει ότι το ΔΝΤ θα λάβει υπόψιν του τα στοιχεία για το πλεόνασμα που επικύρωσε, αν αυτά είναι αξιόπιστα. Είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται νέο “κούρεμα” για να μειωθεί η ονομαστική αξια του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών αναφέρει σε μήνυμά του και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις. Συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Αμστερνταμ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet