«Rebrain Greece»: Ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων
Οικονομία-Αγορά

«Rebrain Greece»: Ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

Ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ θα δοθεί σε 500 Έλληνες του εξωτερικού, υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, για τον επαναπατρισμό τους μέσω του προγράμματος Rebrain Greece.

Τους τέσσερις άξονες του προγράμματος παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δράση «ΕΛΛΑΔΑ… ΞΑΝΑ!»

Η πρώτη από τις τέσσερις παρεμβάσεις του Rebrain Greece είναι η δράση «ΕΛΛΑΔΑ …ΞΑΝΑ!». Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, για μια εμβληματική δράση, μια δράση σημαία, ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς με υψηλή επιστημονική γνώση που εργάζονται ήδη στο εξωτερικό.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!» θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι – πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

To «ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ» είναι πιλοτικό πρόγραμμα, σκοπεύει αρχικά σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για έναν χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece

Η δεύτερη παρέμβαση του Rebrain Greece σχετίζεται με τη σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. H πρωτοβουλία πλέον λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα Rebrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Ένας συμβουλευτικός, ευέλικτος και χωρίς κόστος θεσμός στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς αμοιβή για τα στελέχη του, χωρίς τη δημιουργία άλλων θέσεων εργασίας, καθώς αυτά θα δραστηριοποιούνται παράλληλα με τα καθήκοντά τους στο υπουργείο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του Νομικού Προσώπου.

Ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab

Η τρίτη παρέμβαση του Rebrain Greece είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab. Το Rebrain Greece ως πρωτοβουλία υπό τη νέα του μορφή μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες της και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων. Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!». Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα αποτελέσει το πρώτο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας

Η τέταρτη παρέμβαση του Rebrain Greece είναι το πρώτο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας. Το Rebrain Greece παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( MIT Harvard University κ.λπ.).

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet