Η μεγαλύτερη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή
Περιβάλλον

Η μεγαλύτερη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Νέας Υόρκης την Κυριακή, διαδηλώνοντας για την κλιματική αλλαγή, σε μια πορεία η οποία χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως η μαζικότερη του είδους της στην ιστορία.

Η διαδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Σε μία σπάνια συμβολική ένδειξη συμπαράστασης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως «θα ενώσει τα χέρια του με τους διαδηλωτές» έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Βασική προτεραιότητα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ είναι η προώθηση συμφωνημένης και συντονισμένης προσπάθειας ώστε στα τέλη του 2015 στο Παρίσι να υπάρξει μια νέα συμφωνία για διεθνή ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, προτού να είναι πολύ αργά.

«Η πορεία πρόκειται να έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, ίσως όχι σήμερα, αλλά σίγουρα στους επόμενους μήνες ή χρόνια», δήλωσε ο Τζέημι Χεν, εκπρόσωπος των διοργανωτών, οι οποίοι συγκέντρωσαν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό για να βοηθήσουν οικονομικά τη μετακίνηση χιλιάδων διαδηλωτών. Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, περισσότερες από 1.400 οργανώσεις συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή και προώθηση της πορείας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, ο οποίος μετά την πολιτική του καριέρα ταυτίστηκε ως υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η διαδήλωση της Κυριακής σηματοδοτεί τη δημιουργία μίας απαραίτητης υπενθύμισης των σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να λάβουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

«Δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο χωρίς ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα να τους ανοίξει τογν δρόμο», δήλωσε ο Γκορ. «Το κλιματικό κίνημα μεταλλάσσεται σε ένα από τα πιο ιστορικά και δυναμικά κοινωνικά κινήματα, και κατά κάποιο τρόπο στο πιο παγκόσμιο κίνημα που έχουμε δει ποτέ», πρόσθεσε ο Γκορ ο οποίος θα συμμετάσχει στην πορεία.

Στη συγκέντρωση- πορεία για το κλίμα θα συμμετάσχουν εκτός από τον γ.γ. του ΟΗΕ, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, ο «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» του ΟΗΕ, με βασική προτεραιότητα τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αρκετοί καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, σχολεία, συνδικαλιστικοί, οικολογικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί φορείς.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 2.600 παρόμοιες πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε 159 χώρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως το Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Δελχί και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet