Ο άνθρωπος απειλή για ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών
Περιβάλλον

Ο άνθρωπος απειλή για ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών

Οι καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση αποτυπώνονται ανάγλυφα στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, το φυσικό περιβάλλον φθίνει, κυρίως λόγω των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών των ανθρώπων για τροφή και ενέργεια.

Η έκθεση αριθμεί 1.800 σελίδες και είναι καρπός εργασίας τριών ετών. Σήμερα δημοσιεύθηκε περίληψη 40 σελίδων που απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε θέσεις αποφάσεων.

Με λίγα λόγια, αυτό που αναφέρει είναι ότι παρά το γεγονός ότι πάντοτε ο άνθρωπος άφηνε τα σημάδια του στο περιβάλλον, τα τελευταία 50 χρόνια τα σημάδια αυτά έχουν μεταβληθεί σε βαθιές ουλές.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από το 1970, η παγκόσμια οικονομία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ το διεθνές εμπόριο έχει δεκαπλασιαστεί.

Μεταξύ του 1980 και του 2000, χάθηκαν 1.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση των υδροβιότοπων: Έχει απομείνει πια μόνο το 13% εκείνων που υπήρχαν το 1700.

Οι πόλεις έχουν επεκταθεί ραγδαία, με τις αστικές περιοχές να διπλασιάζονται από το 1992. 

Η μόλυνση από πλαστικά έχει δεκαπλασιαστεί από το 1980.

Κάθε χρόνο πετάμε 300-400 εκατομμύρια τόνους βαρέων μετάλλων, διαλυτών, τοξικών υλικών και άλλων αποβλήτων στο νερό.

Όλο και περισσότερο οι λειμώνες αντικαθίστανται με εντατικές καλλιέργειες, τα δάση με φυτείες και καλλιέργειας. Αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις τροπικές περιοχές.

Παρόμοια η κατάσταση και στις θάλασσες. Μόνο το 3% των ωκεανών δεν δέχεται πίεση από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα ψάρια γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης και το ένα τρίτο των ιχθυαποθεμάτων βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Τα κοράλλια στους υφάλους μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 150 χρόνια.

Όλα αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιπτώσεις. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 25% των ζώων και των φυτών βρίσκονται πλέον υπό απειλή. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο της εξαφάνισης εντός των επόμενων δεκαετιών.

Τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν μειωθεί κατά 47% κατά μέσο όρο, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, και η παγκόσμια βιομάζα των άγριων θηλαστικών έχει μειωθεί κατά 82%.

Τι μέλλει γενέσθαι; Αν και σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν η επιδείνωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2050, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. 

Η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, όπως επισημαίνουν, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται μία ριζική «μεταμόρφωση» στον τρόπο που ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet