Πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου – Επιστήμονας αποκαλύπτει
Περιβάλλον

Πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου – Επιστήμονας αποκαλύπτει

Οι περισσότεροι βιολόγοι συμφωνούν ότι υπήρξαν πέντε γεγονότα μαζικής εξάλειψης πληθυσμών στην ιστορία της γης, με το πιο γνωστό εξ αυτών, την εξαφάνιση των δεινοσαύρων από έναν αστεροειδή, να τοποθετείται στα 66 εκατ. χρόνια πριν.

Ο δρ Ρολφ Σμιντ, από το Μουσείο Παλαιοντολογίας στη Μελβούρνη, πιστεύει ότι είμαστε στα πρόθυρα του έκτου τέτοιου συμβάντος, που θα φέρει τη μαζική εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την «επόμενη μαζική εξαφάνιση» προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να σκέφτονται μόνο την κλιματική αλλαγή. «Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των επιπέδων άνθρακα, ειδικά των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και του κλίματος. Δεν είναι πάντα το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι το πρώτο πράγμα που συνδέεται τόσο στενά με αυτήν. Έτσι, μερικές φορές το διοξείδιο του άνθρακα αλλάζει με αποτέλεσμα η ηφαιστειακή δραστηριότητα να προκαλεί υπερθέρμανση», σημειώνει ο καθηγητής.

Ο δρ Σμιντ συνέχισε να εξηγεί πώς οι ταχείες αλλαγές στο κλίμα μπορούν να έχουν επίδραση σε όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

«Πυροδοτείται, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων, μια διαδικασία ανατροφοδότησης με το διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, το διοξείδιο του άνθρακα επίσης ανεβαίνει και αυτό έπειτα προκαλεί υπερθέρμανη, η οποία προκαλεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα», εξηγεί.

«Η ραγδαία κλιματική αλλαγή κάνει πιο δύσκολη την γρήγορη προσαρμογή των ειδών και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν τόσο γρήγορα και τα είδη δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν, πεθαίνουν» προειδοποιεί ο δρ Σμιντ.

Και συνεχίζει με μια ανησυχητική πρόβλεψη για τη ζωή στη Γη.

«Εάν αυτό υπερβεί αυτό που ονομάζουμε ρυθμό εξαφάνισης, θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια περίπτωση μαζικής εξόντωσης είναι προ των πυλών. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν, όπως ένας αστεροειδής, αλλά για μια αλληλουχία γεγονότων. Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά η αποψίλωση ή η συγκέντρωση στις πόλεις, τέτοια πράγματα, τα οποία εμποδίζουν τα είδη να προσαρμοστούν με αρκετά γρήγορο ρυθμό».

Πηγή: Express

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet