Η κλιματική αλλαγή απειλεί και την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια χρειάζονται νερό, το ίδιο ισχύει όμως και για τα συστήματα ψύξης σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κάρβουνο ή αέριο. Και αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται από τις μεταβολές στους υδάτινους πόρους που φέρνει η παγκόσμια θέρμανση.

Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων είχαν δείξει σε προηγούμενη μελέτη τους ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί να μειώσει το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τώρα, η ίδια ερευνητική ομάδα επεκτείνει τη μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο και δημοσιεύει τα ανησυχητικά ευρήματα στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία χρησιμοποιούν αντιδραστήρες, ορυκτά καύσιμα ή βιομάζα, κατασκευάζονται πάντα κοντά σε ποτάμια ή άλλους όγκους νερού προκειμένου να αντλούν νερό για τα συστήματα ψύξης. Εκτός από την ποσότητα του νερού, σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του, η οποία δεν μπορεί παρά να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Παρά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 98% της ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο προέρχεται από υδροηλεκτρικούς και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 25.515 υδροηλεκτρικά και 1.427 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, και υπολόγισαν ότι το 60% των σταθμών αυτών θα απειληθούν με πτώση του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής το διάστημα 2040-2069.

«Δείχνουμε ξεκάθαρα ότι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί όχι μόνο προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αλλά επιπλέον δεν αποκλείεται να επηρεάζονται σοβαρά από το κλίμα» προειδοποιεί ο Κέιγουαν Ριάχι, επικεφαλής της μελέτης.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι οι ΗΠΑ, η νότια Νότιος Αμερική, η νότια Αφρική και η Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Οι ερευνητές, πάντως, πιστεύουν ότι υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα η καλύτερη, διασυνοριακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αύξηση της αποδοτικότητας και η χρήση θαλασσινού νερού στα συστήματα ψύξης.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet