Σκοπιανό: Γόρδιος Δεσμός για το Μαξίμου, ζήτημα δεδηλωμένης από τη Ν.Δ.
Πολιτική

Σκοπιανό: Γόρδιος Δεσμός για το Μαξίμου, ζήτημα δεδηλωμένης από τη Ν.Δ.

Σε πολιτικό Γόρδιο Δεσμό μπορεί να αποδειχθεί για την κυβέρνηση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό προκαλεί… νευρικές συσπάσεις στους ΑΝΕΛ, προβληματίζει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα επαναφέρει στο προσκήνιο και τις περίφημες «διπλές πλειοψηφίες», για τις οποίες είχε μιλήσει η Ν.Δ., με τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να θέτει ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για όποια άλλη συζήτηση την ύπαρξη ενιαίας θέσης στον κυβερνητικό συνασπισμό για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», απηύθυνε προειδοποίηση ότι «δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», ξεκόβοντας έτσι την ιδέα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν». Όπως έχει, άλλωστε, μεταφέρει από πριν τα Χριστούγεννα το Reader.gr, στα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ. συναρτούν τη στάση του κόμματος απολύτως από τη στάση που θα τηρήσει στο ζήτημα η κυβέρνηση, καθώς, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., «δεν νοείται ο κυβερνητικός συνασπισμός να μην έχει ενιαία θέση για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στη Ν.Δ., σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη και τις αναφορές του στο ζήτημα. Έτσι, το Σάββατο, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δεν μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας». «Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας», προσέθετε το Μέγαρο Μαξίμου.  Άμεση ήταν, βέβαια, και η απάντηση της Ν.Δ. στο σχόλιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι περιμένει μια συγκεκριμένη και κοινή πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Η Ν.Δ. αποκρούει το «μπαλάκι»

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ν.Δ. per se, πάντως, από την οδό Πειραιώς διαμηνύουν ότι αυτή συμπυκνώνεται στην εθνική γραμμή που έχει οριστεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, αλλά και από τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δηλαδή με τη ρητή υπενθύμιση του ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που διαπραγματεύεται για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και του ότι δεν υπάρχει «πλειοψηφία βουλευτών», όπως είπε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αλλά «κυβερνητική πλειοψηφία», η Ν.Δ. επιχειρεί να αποφύγει μια διπλή παγίδα και να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να επιτρέψει στον κ. Καμμένο να βγει «από δεξιά» και να διεκδικήσει με όπλο το περίφημο «δάκρυ του Εθνάρχη» την επιβίωσή του στο πολιτικό σκηνικό, όταν γίνουν εκ νέου εκλογές, αλλά προσπαθεί να αποφύγει και τυχόν παγίδα που θα επιχειρήσει να στήσει η κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους πετάξει σαν μπαλάκι την ευθύνη της απόφασης. Και σε αυτό το σημείο, ακριβώς, «κολλάει» και η ρελάνς της Ν.Δ., καθώς, εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρήσει σθεναρή στάση, στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ως προς το ζήτημα, με δεδομένη την άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν οιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει αναφορά στον όρο «Μακεδονία».

Την ίδια ώρα, όμως, που ο κ. Καμμένος υιοθετεί αυτή τη στάση, οι διεθνείς πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum του πρώτου εξαμήνου του 2018, προκειμένου να υπάρξει άρση του αδιεξόδου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, εντείνονται. Μάλιστα, εκ νέου χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε τα περί εξεύρεσης λύσης στις αρχές του 2018, καίτοι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ μένει να φανεί πώς θα επιδράσει και η στάση του κ. Καμμένου στη διαπραγματευτική τοποθέτηση της χώρας, εφόσον ξεκινήσει επίσημα υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εκ νέου η διαδικασία.

Προβληματισμός και στους βουλευτές

Να σημειωθεί, τέλος, ότι και μόνο η έγερση του ζητήματος δημιουργεί προβληματισμό σε βουλευτές, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», αρκετοί βουλευτές εμφανίστηκαν αρνητικοί σε ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης απέρριψε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο υπό συζήτηση όνομα, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ήγειρε ακόμα και ζήτημα δημοψηφίσματος. Βουλευτές της Ν.Δ., δε, όπως ο Γιάννης Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κασαπίδης, αναφέρθηκαν στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών του 1992.

Από την άλλη μεριά, δε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται εντόνως για τη στάση του Πάνου Καμμένου, εκτιμώντας ότι είναι ένα ζήτημα, στο οποίο η γραμμή του υπουργού Άμυνας δεν μπορεί να είναι και η κυβερνητική γραμμή.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet