Τσίπρας-Καμμένος δοκιμάζουν τις αντοχές τους με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου
Πολιτική

Τσίπρας-Καμμένος δοκιμάζουν τις αντοχές τους με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Μια σημαντική κοινοβουλευτική και πολιτική δοκιμασία αναμένει τις επόμενες ώρες τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κύπρο για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και ετοιμάζεται για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η ψήφισή του στη Βουλή αποτελούν γρίφο, εξαιτίας των διαφωνιών βουλευτών των δύο κυβερνητικών εταίρων και της απόφασης της αντιπολίτευσης να μη στηρίξει το νομοσχέδιο, αφού αρχικά διαφώνησαν με αυτό οι ΑΝ.ΕΛ. – υποχρεώνοντάς τους σε στροφή 180 μοιρών, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής.

Δύο βουλευτές από τους ΑΝΕΛ (Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης) και τουλάχιστον μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διάταξη για αλλαγή φύλου με υπεύθυνη δήλωση από τα 15 έτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανόν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη διάταξη και δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Αντίστοιχες αντιδράσεις προκαλεί και η διάταξη για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η οποία είναι πολύ πιθανόν να ενταχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να μην ψηφιστεί από τους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το μέτωπο που άνοιξε με την Εκκλησία, καθώς τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και η Κοινότητα του Αγίου Όρους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και ζητούν την απόσυρσή του ή ακόμη και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Επιχειρώντας να αμυνθεί διά της επίθεσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει η Ν.Δ., η οποία πράγματι αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα με βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο και άλλους που διαφωνούν κάθετα με αυτό. Επίσης, αυτό που λέγεται από την κυβέρνηση είναι ότι σημασία έχει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί επί της αρχής κι ακόμη κι αν καταψηφιστεί μία διάταξή του, δεν τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απόσυρσής του, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει, παρά μόνον ενδεχόμενο για περιορισμένης σημασίας νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Έτσι, η μάχη στη Βουλή ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με την ψηφοφορία, χωρίς κάποιος να μπορεί να πει με σιγουριά τι θα βγάλει η «αριθμητική». Εάν πάντως κάποια διάταξη απορριφθεί, θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στα περίπου 2,5 χρόνια της (διπλής) θητείας της και θα συνιστά αναμφισβήτητα ένα πολιτικό πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία, ιδιαίτερα εάν θα ακολουθήσουν -όπως λέγεται- και άλλα τέτοια νομοσχέδια αριστερής φιλοσοφίας, τα οποία εκφεύγουν από τη μνημονιακή ατζέντα. Έτσι ερμηνεύεται και το μήνυμα που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσω του άρθρου του στην «Καθημερινή», με αποδέκτες ασφαλώς και τα μέλη της «ομάδας των 53» που βρίσκονται σε αναβρασμό για διάφορα ζητήματα. «Είναι από τα νομοσχέδια που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το μνημόνιο αφήνοντας συγχρόνως προοδευτικό αποτύπωμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet