Tο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το στοίχημα Κ. Μητσοτάκη
Πολιτική

Tο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το στοίχημα Κ. Μητσοτάκη

Την οικοδόμηση από την αρχή ενός κόμματος όπου θα κυριαρχεί το στίγμα του νέου προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να…σφραγίσει και τυπικά το 10οτακτικό συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκινάει το απόγευμα της Παρασκευής 22 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου (22-24 Απριλίου), όπου θα διεξαχθεί και μια παράλληλη συνεδριακή διαδικασία με τη συμμετοχή περίπου 3.000 προσώπων εκτός Ν.Δ., που σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να γκρεμίσει μια πολιτική αντίληψη που ενδημούσε στους παραδοσιακούς μηχανισμούς οι οποίοι κυριαρχούσαν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με κυρίαρχη την άποψη ότι αναγκαία συνθήκη για την επικράτησή του σε ενδεχόμενες εκλογές είναι η πλήρης ανανέωση και αναδιοργάνωση του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει, μέσα από την ανώτατη κομματική διαδικασία (θα συμμετάσχουν 5.000 σύνεδροι -οι 2.436 εκλεγμένοι- και ακόμη περίπου 3.000 παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένοι) να γίνει μια νέα αρχή.

Η επιχείρηση «αναγέννησης» της Ν.Δ. δρομολογείται σε μια περίοδο που το κόμμα δεν είναι στην κυβέρνηση και αυτό θεωρείται μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς είναι βασικό αξίωμα στην πολιτική ότι τα κόμματα ανασυγκροτούνται όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, μακριά από τα καθημερινά πυρά που συνεπάγεται η άσκηση της εξουσίας.

Στο επίκεντρο αυτής της επιχείρησης «αναγέννησης» είναι οι αλλαγές στο Καταστατικό της Ν.Δ., οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν το απόγευμα του Σαββάτου και προκαλούν αντιδράσεις από τμήμα της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής, στελέχη που είχαν στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια είτε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυο πρώην πρόεδροι του κόμματος έχουν εμπλοκή και συμμετοχή.

Η μετεξέλιξη της Ν.Δ. και η αναβάθμιση των εσωκομματικών θεσμών της είναι από μόνα τους μια πολύ σημαντική υπόθεση για την αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να γίνει εκ νέου ελκυστική στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέρχεται σε αυτό το συνέδριο με τη διάθεση να προχωρήσει σε κινήσεις που άλλοι παράγοντες παλαιότερα δεν διανοούνταν και θέλει να επικυρωθούν οι αλλαγές και καινοτομίες στο καταστατικό, ώστε να ανατραπούν καθιερωμένες αντιλήψεις και να παρακαμφθούν οι παραδοσιακοί μηχανισμοί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις και διαμαρτυρίες σε επίπεδο βουλευτών, πλην των ενστάσεων που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και σημείωσε ότι έπρεπε οι αλλαγές στο καταστατικό να συζητηθούν στην απερχόμενη Εκτελεστική Γραμματεία και την Πολιτική Επιτροπή, καθώς αυτό ορίζει το ισχύον καταστατικό, πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Επί της ουσίας ουδείς εκ των βουλευτών, όσες διαφωνίες και να έχει, εμφανίζεται έτοιμος να πάει κόντρα στο ρεύμα που διαμορφώθηκε λίγο πριν από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και πλέον καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού υπερέχει τόσο ο ίδιος έναντι του πρωθυπουργού όσο και η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, στο παρασκήνιο υπάρχει εσωκομματική γκρίνια και διαμαρτυρίες με πρωταγωνιστές μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, στον απόηχο της παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, της διαγραφής του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη και της παραίτησης του Φίλιππου Ταυρή από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές ενόψει του συνεδρίου.

Τα μέλη της Π.Ε. διαμαρτύρονται για αντικαταστατικές διαδικασίες και προχθές το απόγευμα συγκεντρώθηκαν σε πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει του συνεδρίου, καθώς προβλέπουν ότι μετά τα όσα έγιναν στην ΟΝΝΕΔ, επόμενος στόχος της νέας ηγεσίας θα είναι η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα που δεν ελέγχεται από τη σημερινή ηγεσία.

Εκεί βρέθηκαν περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων περίπου 35 μέλη της απερχόμενης Π.Ε. και στελέχη της ΟΝΝΕΔ, της οποίας τη λειτουργία ανέστειλε ο κ. Μητσοτάκης, και έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουν και αναμένονται εκπλήξεις, όπως λένε, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει και κείμενο με υπογραφές. Τα μέλη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και άλλο ένα μέλος της ΚΕΦΕ, μετά τον κ. Ταυρή, ο Αντώνης Μπιρμπίλης, που δημοσιοποίησε τη διαφωνία του και δεν επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα για το συνέδριο, συμφώνησαν ότι στο συνέδριο πρέπει να δώσουν τη μάχη των θέσεών τους και θα παρέμβουν, καταθέτοντας τροπολογίες για αλλαγές στο καταστατικό.

Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν δείχνει να ανησυχεί για τις αντιδράσεις και τις θεωρεί απλά φωνές από μέλη κομματικών μηχανισμών που μπαίνουν, όπως λένε ορισμένοι, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με τις νέες αλλαγές. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις πασιφανείς οργανωτικές αδυναμίες που εμφανίζονται σε φάσεις αναδιοργάνωσης, με το συνέδριο θα κλείσει τον πρώτο κύκλο του σχεδίου των 111 ημερών για την αλλαγή  του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει ως στόχο, με τη συμπλήρωση 111 ημερών από την επομένη της εκλογής του (11 Ιανουαρίου) ως το Πάσχα, να έχει ολοκληρώσει την οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.

Η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως μεταδίδει στους συνομιλητές του, είναι το συνέδριο να στείλει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες και γι’ αυτό τονίζει τη λέξη «οξυγόνο» που είναι και το σύνθημα της κομματικής διαδικασίας. Κεντρικός στόχος του είναι να εμφανιστεί συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για μια «Νέα Δημοκρατία από την αρχή», που περνάει μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος.

Στο επιτελείο του θεωρούν ότι η ριζική αναδιοργάνωση της Ν.Δ. θα ενισχύσει την άσκηση αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης διακυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσει οξυγόνο στους πολίτες.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet