Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Πολιτισμός

Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφυγής εσόδων, αναδεικνύουν τα στοιχεία για τα εισιτήρια που κόπηκαν στο χώρο της Ακρόπολης το 2014.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η εκκαθάριση έδειξε 3 εκατ. επισκέπτες, αλλά τα μισά εισιτήρια ήταν δωρεάν κι έτσι τα διαφυγόντα κέρδη ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στα έσοδα από τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων -που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 100%- η ηγεσία του ΥΠΠΟ μελετά να διατεθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 19 εκατ. ευρώ που δημιούργησε η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Τη θέση αυτή μετάφερε στην Καθημερινή ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, Παν. Δούρος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής σχεδιασμός από τη στιγμή που οι αναπροσαρμοσμένες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την άνοιξη του 2016 και δεν μπορεί να προϋπολογιστεί η οικονομική απόδοση των νέων τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το πού θα διατεθούν τα επιπλέον έσοδα αναμένεται να ληφθεί ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και βάσει των εισηγήσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Οικονομικών.

Ανακοίνωση για το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι ακριβότερο εισιτήριο προϋποθέτει και υψηλότερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες χώρων και μουσείων.

«Πράγματι σε σύγκριση με τις τιμές εισιτηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι δικές μας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Όμως, πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Διότι όταν συγκρίνεις την τιμή των εισιτηρίων στην Ελλάδα με την Ευρώπη και διαπιστώνεις την μεγάλη αυτή διαφορά σε σχέση με το πολιτιστικό προϊόν που εμείς διαθέτουμε, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και τη χαώδη διαφορά με τις υπηρεσίες που προσφέρεις ως κράτος στους επισκέπτες, σε σύγκριση με την Ευρώπη» σημειώνουν οι αρχαιοφύλακες και τονίζουν:

«Δεν μπορείς να πληρώνεις, π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εισιτήριο στην τιμή αυτή, με τις μισές αίθουσες του Μουσείου κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να μην αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα για τουαλέτες, πρόσβαση ΑΜΕΑ, καθαριότητα κτλ».

Παράλληλα, η ΠΕΥΦΑ διαφωνεί με την απόφαση να διατεθούν τα επιπλέον έσοδα από τα εισιτήρια για να την κάλυψη δημοσιονομικών κενών και ζητεί να «επενδύονται στο ίδιο το προϊόν, το οποίο αποφέρει πολλά έσοδα».

«Πρέπει λοιπόν η νέα Πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την ασφάλεια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων, με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, καθώς επίσης να φροντίσει για την καλύτερη λειτουργία τους, ώστε ο επισκέπτης να είναι ικανοποιημένος από τις προσφερόμενες υπηρεσίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet