Κι όμως, οι νέοι διαβάζουν περισσότερο!
Πολιτισμός

Κι όμως, οι νέοι διαβάζουν περισσότερο!

Είναι χωμένοι σε ποικίλες οθόνες: υπολογιστές, smartphones και τάμπλετ και δεν διαβάζουν βιβλία. Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί για τους νέους. Την αντίληψη αυτή ανατρέπει πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew, καθώς και τα στατιστικά δεδομένα της πρόσφατης κίνησης του βιβλίου από τη Nielsen BookScan που δημοσιεύει το περιοδικό Bookseller.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Pew πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.000 Αμερικανών άνω των 16 ετών και δείχνει ότι οι νέοι της γενιάς του 2000, οι λεγόμενοι Μillennials, διαβάζουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους. Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα στοιχεία που προσκομίζει η έρευνα για τη σχέση των Μillennials με το έντυπο βιβλίο και τις βιβλιοθήκες: διαβάζουν περισσότερο έντυπα βιβλία παρά ηλεκτρονικά και κάνουν συχνότερη χρήση των βιβλιοθηκών.

Παρ’ ότι οι Millennials ζουν μέσα στην τεχνολογία, υποστηρίζουν συχνότερα (62%) από ό,τι οι μεγαλύτεροι (53%) ότι υπάρχει πολλή, χρήσιμη και σημαντική πληροφορία που δεν είναι διαθέσιμη στο ίντερνετ ενώ την ίδια στιγμή θεωρούν (79%) μεγάλο μειονέκτημα την έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το 88% των Αμερικανών κάτω των 30 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο τη χρονιά που πέρασε. Στις ηλικίες άνω των 30 ετών το ποσοστό αυτό πέφτει στο 79% και στις ηλικίες άνω των 65 ετών μειώνεται περισσότερο.

Από τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο τον χρόνο (με μέσο όρο τα δέκα βιβλία τον χρόνο), το 43% των Μillennials δήλωσαν ότι διαβάζουν καθημερινά, κάτι που οι άνω των 30 ετών κάνουν σε ποσοστό μικρότερο, 40%.

Το 52% αγοράζουν τα βιβλία τους ενώ το 39% ανέφεραν ότι τα δανείζονται. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες σε ποσοστό μεγαλύτερο (50%) από ό,τι η επόμενη γενιά (47%) – όμως, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 30 ετών, οι Μillennials ενδιαφέρονται λιγότερο για το αν οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν.

Κινητά τηλέφωνα και smartphones είναι οι βασικές συσκευές που διαθέτουν οι Μillennials και ακολουθούν τα τάμπλετ και τελευταίες οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. «Δεν ξέρω κανέναν έφηβο με Kindle», σχολίασε η υπεύθυνη παιδικού βιβλίου του Bookseller. «Αφενός οι γονείς δεν αγοράζουν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά τους για να μην περνούν όλη τους τη μέρα μπροστά στην οθόνη, αφετέρου οι έφηβοι όταν ζητούν κάποια νέα συσκευή θέλουν τάμπλετ κι όχι Kindle». Η ίδια σχολιάζει ότι οι έφηβοι προτιμούν τα έντυπα βιβλία γιατί αποτελούν σύμβολο κύρους, ειδικά μάλιστα αν είναι υπογεγραμμένα από τους δημοφιλείς συγγραφείς τους, και γιατί θεωρούν -λανθασμένα- ότι τα ebooks είναι ακριβά και θα έπρεπε να τα αγοράζουν φθηνότερα ή να τα παίρνουν δωρεάν.

Όσον αφορά τις βιβλιοθήκες, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Pew, ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέφθηκαν τις φυσικές βιβλιοθήκες μειώθηκε μεν, αυξήθηκε όμως ο αριθμός των χρηστών που επισκέφθηκαν τους καταλόγους των βιβλιοθηκών στο ίντερνετ και έκαναν χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Εύρημα που έρχεται σε αντίφαση με αυτό που νέοι (16-29 ετών) και λιγότερο νέοι (30+ ετών) συμφώνησαν σε ποσοστό 51% ότι αποτελεί το σημαντικότερο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη: ότι τους προσφέρει έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο. Την ησυχία και την ασφάλεια οι νεότατοι φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο από όσο οι ηλικίες άνω των 30, οι οποίες δίνουν μεγαλύτερη σημασία (55%) στα βιβλία, στα έντυπα και στο οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί να τους προσφέρει η βιβλιοθήκη.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet