Με… θερμές διαθέσεις ξεκινά η νέα δημοτική περίοδος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
Πολιτική

Με… θερμές διαθέσεις ξεκινά η νέα δημοτική περίοδος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε σε κάποιους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών η νέα δημοτική περίοδος μόνο ρόδινα δεν ξεκινά. Οι δικαστικές εκκρεμότητες επί των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα στενά μαρκαρίσματα στις νέες δημοτικές αρχές, αλλά και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιπολιτευτικών παρατάξεων με αφορμή την εκλογή των μελών του υπερ-οργάνου της Δημοτικής Επιτροπής διαμορφώνουν ένα κλίμα έντασης, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πρώτες ουσιαστικές συνεδριάσεις των επιμέρους Δημοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι μάλλον μπαίνουμε σε μία θερμή δημοτική περίοδο.

Αγία Παρασκευή: «Μπηχτές» στη διοίκηση, αναταράξεις στην αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Αγία Παρασκευή η νέα δημοτική περίοδος ξεκίνησε μετ’ εμποδίων τόσο για τη νέα διοίκηση, όσο και για κάποιες παρατάξεις της μειοψηφίας.

Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης δέχεται σκληρή αντιπολιτευτική κριτική (μέχρι τώρα από την παράταξη του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, Νίκη των Πολιτών και τον αριστερό συνδυασμό του Πάνου Αντωνίου, Φυσάει Κόντρα) για την επιλογή του να ορίσει ως αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Συμπερίληψης και Αντιμετώπισης της Έμφυλης Βίας την κ. Έλλη Παπαγγελή, την οποία κατηγορούν για ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του παρελθόντος. Ζητούν, μάλιστα, επιτακτικά από τον κ. Μυλωνάκη να προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση της συγκεκριμένης ανάθεσης, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «πρέσινγκ» θα συνεχιστεί και, τουλάχιστον, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίθεση δέχθηκε, όμως, ο νέος δήμαρχος και από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μια Γενιά Μπροστά. Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης κατηγορεί τον δήμαρχο ότι βιάστηκε να τον κηρύξει έκπτωτο, λόγω της μη προσέλευσής του στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει προσκομίσει σχετικά έγγραφα που δικαιολογούν την απουσία του (λόγω ασθένειας). Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι ο κ. Μουστόγιαννης δεν ανταποκρίθηκε δύο φορές στις κλήσεις για την ορκωμοσία του, ενώ δεν έχει προσκομίσει έγγραφα από δημόσιο φορέα που να πιστοποιούν την ασθένειά του. Το θέμα τελικώς έχει πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία και θα αποφανθεί εάν ο κ. Μουστόγιαννης χάσει ή όχι την έδρα του.

Τέλος, και στην παράταξη του τέως δημάρχου Αγίας Παρασκευής και μεγάλου χαμένου του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, Βασίλη Ζορμπά, έχουμε κλυδωνισμούς. Στην πρόσφατη διαδικασία για την ανάδειξη νέου επικεφαλής κάτι δεν πήγε καλά, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρώην αντιδήμαρχο -και εκ των διεκδικητών της θέσης- Νικόλαο Ζόμπολο, γεγονός που ανάγκασε τον τελευταίο να δηλώσει ότι αποχωρεί από τον συνδυασμό Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, στον οποίο πλέον το τιμόνι κρατά ο κ. Βασίλης Σάρκουλας.   

Όλοι εναντίον όλων στον Δήμο Πεντέλης

Νατάσσα Κοσμοπούλου (αριστερά) και Δήμητρα Κεχαγιά στην τελετή παράδοσης του Δήμου.

Στον Δήμο Πεντέλης τα… όργανα ξεκίνησαν νωρίς. Η ένσταση του κ. Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου κατά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, που έβαλαν στη δεύτερη Κυριακή τη νυν δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου και η αντένσταση της δεύτερης έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αναμένεται να λυθεί μέσα στο επόμενο 20ήμερο (η εκδίκαση έγινε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024). Ωστόσο, η κ. Κοσμοπούλου έκανε και δεύτερη κίνηση στη… σκακιέρα, προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη μη ανάρτηση από τον ίδιο των εκλογικών δαπανών του στις σχετικές πλατφόρμες που ορίζει ο νόμος. Μία παράλειψη που συνεπάγεται επιβολή προστίμου, αλλά και έκπτωση από το αξίωμα.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις μεταξύ νυν και τέως δημάρχου παραμένουν τεταμένες, αφού η κ. Κοσμοπούλου ξεκίνησε ήδη από την περίοδο της ενημέρωσής της να κατηγορεί την κ. Δήμητρα Κεχαγιά για μη συνεργασία. Ακολούθησαν οι «μπηχτές» κατά την τελετή παράδοσης, ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο με τις καταγγελίες της νυν δημάρχου ότι ο στόλος καθαριότητας, αλλά και αυτός της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Μάλιστα, η κ. Κοσμοπούλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εορταστικής περιόδου, δανείστηκε οχήματα από γειτονικούς Δήμους για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης, αφού -σύμφωνα με την ίδια- ο στόλος του Δήμου Πεντέλης δεν επαρκούσε.

Από την πλευρά της, η τέως δήμαρχος κρατά… χαμηλά την μπάλα και αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για τα επόμενα βήματά της. Εξάλλου, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…

Διχάζουν οι εκλογές για τις Δημοτικές Επιτροπές σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου.

Σε πολλούς Δήμους του Βόρειου Τομέα η Λαϊκή Συσπείρωση έβγαλε ανακοινώσεις κατά του τρόπου εκλογής της Δημοτικής Επιτροπής, του υπερ-οργάνου το οποίο μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ακόμη και για θέματα που δεν θα περνούν καν από το Δημοτικό Συμβούλιο και όπου οι δημοτικές αρχές έχουν προνομιακή εκπροσώπηση (καταλαμβάνουν 6 από τις 9 έδρες). Οι ελάχιστες θέσεις που απομένουν για τις παρατάξεις της μειοψηφίας στην εν λόγω Επιτροπή δημιούργησαν τριβές σε ό,τι αφορά την εκπροσώπησή τους.

Οι τριβές αυτές στο Μαρούσι έλαβαν μεγαλύτερη διάσταση, αφού η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Δράκο, κατηγορεί τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις ότι έκαναν «αλισβερίσια» που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από τη Δημοτική Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός στις πρόσφατες εκλογές είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την πλευρά τους, οι άλλες παρατάξεις (και κυρίως η Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι, με επικεφαλής την Κατερίνα Ψάλτη και η Αδέσμευτη Φωνή για το Μαρούσι, με επικεφαλής τη Μαίρη Διακολιού) αρνούνται την κατηγορία και αποδίδουν τη μη εκλογή εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη δική της μη δυνατότητα ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν…

Αντίστοιχο φαινόμενο, δηλαδή αποκλεισμού της Λαϊκής Συσπείρωσης από τη Δημοτική Επιτροπή, είχαμε και στον Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου οι δύο πρώτες παρατάξεις της μειοψηφίας, αυτές της τέως δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής) και του κ. Βασίλη Χριστοδούλου (Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία) τα βρήκαν μεταξύ τους, καταλαμβάνοντας και τις 3 έδρες που δικαιούται η μειοψηφία. Έτσι, η παράταξη του κ. Πέτρου Αλέπη, αν και αναδείχθηκε τέταρτη εκλογική δύναμη στον Δήμο, «έμεινε εκτός νυμφώνος», με τον ίδιο να καταγγέλλει «παζάρια» και «αντιλαϊκές συνεννοήσεις».

Στα… μαχαίρια η αντιπολίτευση στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Η Μαρία Σιώτου (δεξιά) με συνεργάτες της στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Εκτός από την Πεντέλη, δικαστική εκκρεμότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουμε και στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, όπου με 20 ψήφους διαφορά τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο συνδυασμός του κ. Δημήτρη Οικονόμου (Σύγχρονη Πολιτεία), αφήνοντας εκτός τον συνδυασμό της κ. Μαρίας Σιώτου (8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη). Η υπόθεση επίσης εκδικάστηκε και βρισκόμαστε και στον συγκεκριμένο Δήμο εν αναμονή του τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της μειοψηφίας μόνο καλή δεν είναι, αφού ο κ. Οικονόμου κατηγορεί την παράταξη της κ. Σιώτου ότι ουσιαστικά «δώρισε» τον Δήμο στον κ. Ηλία Αποστολόπουλο (ο νυν δήμαρχος κέρδισε τον κ. Οικονόμου στον δεύτερο γύρο με περίπου 10 μονάδες διαφορά, όταν ο συνδυασμός της κ. Σιώτου στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 15,21%).

Από την πλευρά της, η κ. Σιώτου αμφισβητεί ευθέως την ικανότητα του κ. Οικονόμου να λειτουργεί ως βασικός αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στη διοίκηση του κ. Αποστολόπουλου, θεωρώντας ότι η επίθεσή του κατά της παράταξής της απλώς προσπαθεί να αποκρύψει αυτή την ανεπάρκειά του…

Το «σκληρό ροκ» του Χάρη Ρώμα στο Χαλάνδρι

Ο Χάρης Ρώμας με τις δημοτικές συμβούλους της παράταξής του.

Μπορεί η παράταξη του κ. Χάρη Ρώμα (Χαλάνδρι στο Φως) να αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο επιδιώκει διακαώς -αν και όχι πάντα με… ορθόδοξο τρόπο- να γίνει ο βασικός πόλος αντιπολίτευσης απέναντι στη διοίκηση του -για τρίτη φορά- δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου.

Από την προεκλογική περίοδο ακόμη ο κ. Ρώμας επέλεξε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα απέναντι στον νυν δήμαρχο, προβάλλοντας κυρίως τις -κατά τον ίδιο- «αριστερές εμμονές» του κ. Ρούσσου. Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε να ενεργοποιήσει τα -ούτως ή άλλως- ευαίσθητα αντανακλαστικά του δεύτερου, ο οποίος φρόντιζε να του απαντήσει με τον ίδιο οξύ τρόπο.

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται και μετά τις εκλογές και για θέματα τα οποία μάλλον δεν θα έπρεπε να γίνονται αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης. Για παράδειγμα, στην τελευταία ανακοίνωσή της η παράταξη Χαλάνδρι στο Φως «καρφώνει» τον δήμαρχο για το γεγονός ότι έκοψε κομμάτια από την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δήμου για τον «φτωχό μετανάστη» και τον «κατατρεγμένο Παλαιστίνιο από τους Ισραηλινούς» και όχι για τον «φτωχό συμπολίτη», όπως προφανώς θα έκανε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος… τσίμπησε και απάντησε -και μάλιστα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Δήμου- ότι είναι «ντροπιαστική» η δήλωση του κ. Ρώμα και ότι ο ίδιος επιχείρησε με την κοπή της πίτας να αναδείξει τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Όσο για τους κοινωνικά αδύναμους πολίτες του Χαλανδρίου υποστήριξε ότι οι κοινωνικές δομές του Δήμου αποδεικνύουν την ευαισθησία της δημοτικής αρχής γι’ αυτούς.

Αν συνεχίσουν σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει η αειθαλής Λούλα Καρατζά (Λαϊκή Συσπείρωση), η οποία επίσης έχει τον τρόπο της να ερεθίζει πολιτικά τον δήμαρχο, μάλλον θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για… καυτές συνεδριάσεις.   

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet