Ευθύμιος Λέκκας: Φοβάμαι ότι με τις φωτιές το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο
Κοινωνία

Ευθύμιος Λέκκας: Φοβάμαι ότι με τις φωτιές το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο

Τις ανησυχίες και τους φόβους του για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής μετά τις φωτιές όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη, για τρίτη ημέρα, σε Δερβενοχώρια και Μάνδρα, μετέφερε το πρωί της Τετάρτης 19/7 ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα» είπε αρχικά στο MEGA ο κ. Λέκκας.

Παρόμοιο φόβο εξέφρασε, μάλιστα, και για τη φωτιά στη Ρόδο, λέγοντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας οι φωτιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο, ενώ η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά, τέλος, τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι «είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους, αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet