Διαφωνίες Σ. Ρούσσου και Γ. Κουράση για τις σχέσεις Δήμου Χαλανδρίου & Περιφέρειας
Πρόσωπα & Πράγματα

Διαφωνίες Σ. Ρούσσου και Γ. Κουράση για τις σχέσεις Δήμου Χαλανδρίου & Περιφέρειας

Για υιοθέτηση παλιών νοοτροπιών «που θυμίζουν άλλες εποχές” σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ Δήμων και Περιφερειών κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο τέως δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2015 και με αφορμή δελτίο Τύπου του Δήμου αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου, αναφορικά με τα έργα στην πόλη (Έργα 7,6 εκατ. ευρώ προωθούνται στον Δήμο Χαλανδρίου το 2016), ο κ. Γ. Κουράσης αναρωτήθηκε «τι είδους μεθοδολογία είναι αυτή που ακολουθεί η διοίκηση;», για να προσθέσει ότι ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει δώσει μεγάλους αγώνες για να ξεφύγει από την παλιά λογική, όπου «οι δήμαρχοι ξεροστάλιαζαν έξω από τα γραφεία νομαρχών για να λάβουν κάποια “ψίχουλα”  από τα χρήματα που δικαιούνταν».

Εν συνεχεία, ο τέως δήμαρχος ρώτησε τον κ. Σ. Ρούσσο εάν πείστηκε από τις εξηγήσεις του αντιπεριφερειάρχη για τους λόγους που ο Δήμος Χαλανδρίου έλαβε μόλις 15.000 ευρώ βάσει της τελευταίας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως για τη δέσμευσή του για ένταξη έργων ύψους 7,6 εκατ. ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κατά τη νέα περίοδο.

Μάλιστα, ο κ. Γ. Κουράσης έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως πώς μπορεί ο αντιπεριφερειάρχης να γνωρίζει ποια έργα θα προωθηθούν και ποια θα απενταχθούν, πώς ο ίδιος μπορεί να αποφασίζει γι’ αυτά, παρακάμπτοντας την περιφερειάρχη και τους άλλους συναδέλφους του αντιπεριφερειάρχες και ο ίδιος δήλωσε αντίθετος σε μία νοοτροπία που λύνει αυτά τα θέματα σε «κατ’ ιδίαν συναντήσεις», δημιουργώντας και εστίες τριβών με όμορους Δήμους. Αντί αυτού, τόνισε ότι το θέμα των ώριμων μελετών για προγραμματισμένα έργα στον Δήμο θα έπρεπε να έρθουν να συζητηθούν στο Σώμα και να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, με βάση την οποία να διεκδικείτο η χρηματοδότησή τους από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου εξέφρασε την απορία του για τα όσα ανέφερε ο κ. Γ. Κουράσης, αφού -όπως είπε- προηγήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα, έγινε ενημέρωση για την επικείμενη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη και, μάλιστα, ειδοποιήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων να παραβρεθούν (σ.σ.: ο κ. Γ. Κουράσης είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ ο κ. Άγγελος Νταβίας προσήλθε, αλλά αποχώρησε, αφού ουδείς από τους άλλους επικεφαλής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα) και δεν διατυπώθηκε ουδεμία ένσταση.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος δήλωσε ότι η πολιτική του Δήμου στις σχέσεις του με την Περιφέρεια Αττικής είναι «διάφανη και κρυστάλλινη», στηρίζεται πάνω σε θεσμοθετημένες διαδικασίες και γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχω επιδιώξει προσωπικώς ούτε συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου».

Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα σταθεί απέναντι σε «κάθε προσπάθεια υποβάθμισης» του Δήμου σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων έργων, προσθέτοντας ότι η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα έχει το «ειδικό της βάρος», αλλά ο ίδιος δεν επαναπαύεται, αλλά «πείθεται μέσω των έργων».

Τέλος, ο κ. Σ. Ρούσσος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην κατανομή του Οκτωβρίου της Περιφέρειας Αττικής ο Δήμος Χαλανδρίου θα λάβει τη χρηματοδότηση που δικαιούται.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet