Πώς θα ξεκινήσουμε σωστά… τρέξιμο
Άσκηση

Πώς θα ξεκινήσουμε σωστά… τρέξιμο

Η περίοδος του lockdown στάθηκε αφορμή ώστε ακόμα περισσότεροι να προστεθούν σε όσους έχουν επιλέξει το τρέξιμο για να γυμνάζονται. Και μπορεί ο… κωδικός μετακίνησης Β6 να αποτελεί παρελθόν, ως αιτία εξόδου, το τρέξιμο, όμως, παραμένει μία από τις καλύτερες επιλογές για γυμναστική: γίνεται παντού, έχει απλές βασικές αρχές, έχει άμεσα και ορατά οφέλη στην υγεία μας και πολλά πολλά άλλα και αυτά χωρίς να έχει σημασία πόσο θα τρέξουμε, αρκεί να το εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα.

Ας δούμε, λοιπόν, τις βασικές αρχές για να ξεκινήσουμε σωστά!

  • Απαραίτητος είναι ο σωστός εξοπλισμός. Το τρέξιμο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, οπότε τα πράγματα είναι απλά. Παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο (δηλαδή ελαφρά αθλητικά, που να εφαρμόζουν καλά στο πόδι μας) και άνετα ρούχα (δηλαδή φόρμες κυρίως) – και αυτά είναι όλα!
  • Δεν έχει σημασία η απόσταση που διανύουμε, αλλά ο χρόνος. Ο στόχος μας δεν είναι να φτάσουμε κάπου, αλλά να αυξάνουμε σταδιακά την αντοχή μας, στον ρυθμό τρεξίματος (δηλαδή στην ταχύτητα) που μας ταιριάζει. Έτσι, μπορούμε να ξεκινήσουμε τρέξιμο για 20 λεπτά και σταδιακά να αυξάνουμε τον χρόνο που θέτουμε ως στόχο, με κριτήριο το πόσο άνετα το πετυχαίνουμε.
  • Δίνουμε προσοχή σε βασικά σημεία τεχνικής και εξασκούμαστε σε αυτά: 1. Πατάμε σωστά με το μπροστινό και το μεσαίο τμήμα του πέλματος – όχι με τον αστράγαλο! 2. Οι βραχίονες παραμένουν χαλαροί καθώς τους κινούμε μπρος και πίσω. 3. Ο κορμός μας πρέπει να μένει όρθιος και ευθυτενής.
  • Δεν πιεζόμαστε – πολύ περισσότερο αν είμαστε αρχάριοι. Αν νιώσουμε κούραση, διακόπτουμε και περπατάμε Σιγά σιγά θα βρούμε τον ρυθμό μας και το σώμα μας θα μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς. Εξυπακούεται ότι σταματάμε αν νιώσουμε πόνο, δυσφορία κ.λπ. Σημειώστε ότι η προθέρμανση με κάποιες απλές ασκήσεις ή το ξεκίνημα με γρήγορο βάδισμα, μπορούν να βοηθήσουν να βρούμε πιο εύκολα τον ρυθμό μας.
  • Κάντε το τρέξιμο πιο ενδιαφέρον ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές. Μια όμορφη γειτονιά, ένα πάρκο, ένας χωμάτινος δρόμος ή μια πιο ανηφορική διαδρομή εμπλουτίζουν το πρόγραμμά μας και τις εικόνες μας. Σημειώστε ότι ειδικά το τρέξιμο σε ανηφορικές διαδρομές γυμνάζει περισσότερο συγκεκριμένα σημεία του σώματος (λ.χ. οι οπίσθιοι μύες).
  • Όχι φαγητό πριν το τρέξιμο και οπωσδήποτε πολύ νερό μετά. Είναι μάλλον αυτονόητο ότι το τρέξιμο με γεμάτο στομάχι επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό. Και, ανεξάρτητα από το πώς νιώθουμε τελειώνοντας, φροντίζουμε να ενυδατωθούμε πίνοντας άφθονο νερό.
  • Ξεκουραζόμαστε! Μέχρι το σώμα μας να αποκτήσει «πείρα» στο τρέξιμο, προσέχουμε να μην το καταπονούμε. Έτσι, κάνουμε διαλείμματα μίας ή δύο ημερών, για να επανέλθουν οι μύες. Ανεβάζοντας σταδιακά τον ρυθμό μας, θα μπορούμε και να τρέξουμε περισσότερο και πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet