Πρ. Παυλόπουλος: Αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης
Πολιτική

Πρ. Παυλόπουλος: Αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ΄ όλους πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα.

«Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά μας σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και η καλή γειτονία, τις οποίες εμείς σταθερά επιδιώκουμε, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική, εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», συνέχισε ο ΠτΔ.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα κρίσιμα εθνικά της θέματα εντός του ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς πλαισίου».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό είπε ότι αποτελεί διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα επιδιώκει, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

Ως προς την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «κάθε μορφής προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, που αποπνέει μάλιστα και αλυτρωτισμό, συνιστά παραβίαση της αρχής της καλής γειτονίας και βεβαίως ουδόλως ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν αυτή την εξαίρετη διαδρομή ως προς τις διμερείς τους σχέσεις, η οποία γεννά περαιτέρω ευοίωνες προοπτικές, τόσο για τις ίδιες τις χώρες μας και τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Τόνισε, επίσης, ότι «σ΄ αυτό δε το πλαίσιο θέλω να ελπίζω ότι θα λυθούν οι υφιστάμενες σήμερα μεταξύ μας εκκρεμότητες ως προς τον επαναπατρισμό πολιτισμικών κειμηλίων που ανήκουν, κατά ιστορικώς απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, σε κάθε μια από τις χώρες μας» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας.

Πηγή: naftemporiki.gr/ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet