Brexit: Βαθύ πλήγμα στην οικονομία σε κάθε σενάριο εξόδου
Κόσμος

Brexit: Βαθύ πλήγμα στην οικονομία σε κάθε σενάριο εξόδου

Η νέα ανάλυση της κυβέρνησης της Βρετανίας σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε χειρότερη κατάσταση εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από κάθε σενάριο εξόδου που έχει διαμορφωθεί, όπως αποκάλυψε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το «BuzzFeed News».

Η αξιολόγηση που διέρρευσε, η οποία έχει τίτλο «EU Exit Analysis – Cross Whitehall Briefing» και είχε ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2018, εξέτασε τρία από τα πιο πιθανά σενάρια Brexit βάσει των υφιστάμενων ρυθμίσεων της Ε.Ε.

Βάσει μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε., η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν κατά 5% χαμηλότερη τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις, σύμφωνα με την ανάλυση.

Το σενάριο να υπάρξει Brexit «χωρίς διαπραγμάτευση», με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), θα μείωνε την ανάπτυξη κατά 8% κατά την περίοδο αυτή. Η πιο ήπια επιλογή του Brexit για τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μέσω της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα επιβραδύνει επίσης την ανάπτυξη κατά 2% σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία από το Brexit, όπως το κόστος προσαρμογής της οικονομίας σε νέα τελωνειακά καθεστώτα.

Η αξιολόγηση σύμφωνα με το «BuzzFeed News» κρατείται μυστική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ετοιμάστηκε από αξιωματούχους της Whitehall για το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DExEU) και αναμένεται να παρουσιαστεί σε βασικούς υπουργούς σε συναντήσεις έναν προς έναν αυτήν την εβδομάδα, πριν από τη συζήτηση στην υποεπιτροπή του υπουργικού συμβουλίου του Brexit την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς γιατί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν δημοσιοποιεί την ανάλυση, μια πηγή του DExEU είπε στον ρεπόρτερ του «BuzzFeed News»: «Επειδή είναι ντροπιαστική».

Αν και η ανάλυση υποθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμφωνήσει μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διατηρήσει δεκάδες από τις σημερινές εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. και θα πετύχει τη χαλάρωση των κανονισμών μετά το Brexit, δεν υπάρχει σενάριο που να μην αφήνει τη χώρα σε χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Οι αξιωματούχοι μάλιστα πιστεύουν ότι η μεθοδολογία για τη νέα αξιολόγηση είναι καλύτερη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για παρόμοιες αναλύσεις πριν από το δημοψήφισμα.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στο «BuzzFeed News»: «Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η κυβέρνηση διεξάγει ένα ευρύ φάσμα συνεχών αναλύσεων για να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις και τις προετοιμασίες για την έξοδο από την Ε.Ε.

»Είναι σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάποιο σχόλιο για οποιαδήποτε πτυχή αυτού του διαρκούς εσωτερικού έργου και ότι οι υπουργοί έχουν καθήκον να μην δημοσιεύουν τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και να εκθέσει τη διαπραγματευτική μας θέση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων που τη συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή της στην Κίνα, η Τερέζα Μέι δήλωσε :«Κατ΄αρχάς, βρίσκομαι στην υπηρεσία της χώρας μου και του κόμματός μου. Δεν είμαι ο τύπος που εγκαταλείπει και υπάρχει μακροχρόνια δουλειά για να γίνει».

«Και αυτή η δουλειά συνοψίζεται στην εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για το Brexit και στη διασφάλιση ότι ανακτούμε τον έλεγχο των χρημάτων μας, των νόμων μας, των συνόρων μας και ότι μπορούμε να υπογράφουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε.

Η αντιπολίτευση πάντως ζητάει άμεσα τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν για πρώτη φορά και μέσα από το κόμμα της Μέι.

Ένας υπουργός της κυβέρνησης αμφισβήτησε ανοιχτά, με ανάρτησή του στο twitter, αν το Brexit πρέπει να προχωρήσει, εάν οι αποτιμητικές εκτιμήσεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας αποδειχθούν ακριβείς. Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παρέμβαση, ο συντηρητικός Δρ. Phillip Lee εξέφρασε φόβους για το αν η Τερέζα Μέι θα μπορούσε «να οδηγήσει νόμιμα μια χώρα σε μια πορεία που οι αποδείξεις και η λογική θεωρούν ότι θα ήταν καταστρεπτική».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet