Ο ανασχηματισμός που… δεν ήταν ανασχηματισμός
Πολιτική

Ο ανασχηματισμός που… δεν ήταν ανασχηματισμός

Ο όρος «ανασχηματισμός» μοιάζει καταχρηστικός για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ίσως γι’ αυτό και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έκανε τις ανακοινώσεις, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη λέξη και μίλησε μόνο για «περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού σχήματος».

Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις Τσίπρα ήταν τρεις: πρώτον, η πλήρωση των κενών θέσεων που άφησαν Παπαδημητρίου, Αντωνοπούλου και Ζουράρις. Δεύτερον, η αντικατάσταση Μουζάλα -η οποία συνοδεύτηκε από μία «καραμπόλα» στο υπουργείο Άμυνας και την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση. Και τρίτον, η υπουργοποίηση ενός υπηρεσιακού παράγοντα στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου τελικώς διασώθηκε η υπουργός, Λυδία Κονιόρδου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ορισμένοι διαβάζουν τον ανασχηματισμό αυτό ως χαμηλών προσδοκιών για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, αφού δεν συγκρούστηκε με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αργότερα, πιθανότατα μετά την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι, φτιάχνοντας ένα σχήμα που θα οδηγήσει στις εκλογές.

Μοιραία, λοιπόν, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Φώτη Κουβέλη, η υπουργοποίηση του οποίου ουδόλως συμβολίζει το άνοιγμα που επιδιώκει ο πρωθυπουργός προς την Κεντροαριστερά, δεδομένου ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έχει εδώ και καιρό εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει απαρνηθεί το κόμμα που δημιούργησε, το οποίο έχει συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στο Κίνημα Αλλαγής. Πλην όμως αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, πριν καν την ορκωμοσία, ότι η συμβίωση Καμμένου – Κουβέλη στο Πεντάγωνο δεν θα είναι εύκολη και ανέφελη. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η υπουργοποίηση Κουβέλη προέκυψε κυριολεκτικώς τελευταία στιγμή, καθώς ναι μεν στόχος ήταν η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, αλλά ουδείς εμφανίστηκε πρόθυμος να γίνει υφιστάμενος του Πάνου Καμμένου. Έτσι, αρχικώς υπήρξε η σκέψη να παραμείνει ο κ. Βίτσας στο Πεντάγωνο και να πάει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να επιθυμεί στο συγκεκριμένο πόστο έναν άνθρωπο, ο οποίος θα μπορεί να κρατά τα «χαλινάρια» στον υπουργό Άμυνας. Όπως έκανε -με επιτυχία- μέχρι σήμερα ο κ. Βίτσας, ένας από τους υπουργούς της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Το δικό της συμβολισμό ενέχει, επίσης, η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τόσο η τέταρτη αξιολόγηση και η ανάγκη να κλείσει ταχύτατα, όσο και ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής εποχής, σε συνδυασμό με την ενασχόληση εξ αρμοδιοτήτων του υπουργείου με κομβικά ζητήματα για την πολιτική της κυβέρνησης (επενδύσεις, τραπεζικός τομέας, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις οφειλών κτλ.) επέβαλαν στον πρωθυπουργό την επιλογή ενός έμπειρου και αξιόπιστου στελέχους. Ταυτόχρονα, τόσο ο Στέργιος Πιτσιόρλας, όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης, μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με επιτυχία καθένας στα καθήκοντά του, όπως κατά γενική ομολογία έχουν κάνει μέχρι σήμερα -ο ένας στις επενδύσεις κι ο άλλος στον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων- δίχως να έχουν τον φόβο ότι μπορούν να «καούν» σε μια θέση με μεγαλύτερες ευθύνες.

Έκπληξη θεωρήθηκε πάντως η παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού -έστω και με τοποτηρητή τον Κωνσταντίνο Στρατή, έως σήμερα υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου- ενώ και η παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, έμοιαζε απίθανη, αλλά τελικώς δείχνει την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του.

Επίσης, δεν θεωρείται έκπληξη ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση της κυρίας Αντωνοπούλου ως αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αφού το όνομά του είχε συζητηθεί για τη συγκεκριμένη θέση και έχει διατελέσει έως και σήμερα γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αντιθέτως, έκπληξη θεωρείται η τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη στη θέση της υφυπουργού Παιδείας, διότι η θέση αυτή τυπικά ανήκε στους ΑΝ.ΕΛ., με βάση τη μοιρασιά των υπουργείων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Κίνηση η οποία στέλνει το δικό της μήνυμα από το Μαξίμου στον κ. Καμμένο -μαζί με την υπουργοποίηση Κουβέλη. Για το πόστο είχαν ακουστεί, μάλιστα, οι ΑΝΕΛίτες Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει στις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet