Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί
Κοινωνία

Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί

Οι Έλληνες βιώνουν τη χειρότερη κατάρρευση που βίωσε ποτέ μια πλούσια χώρα, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.

Όπως σημειώνει, μπορεί να μην υπάρχει πια η απειλή να ρίξει η ελληνική οικονομία ως «ντόμινο» τις οικονομίες άλλων χωρών, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι… καθόλου εύκολα.

«Αν τα στοιχεία που επικαλείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σωστά, τότε θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι να ξαναγυρίσει η χώρα εκεί που ήταν το 2007» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. «Και πάλι αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη φάση ύφεσης. Δύο χαμένες δεκαετίες είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα» προσθέτει η WP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 26% από τα μισά του 20017 έως και την αρχή του 2014 μπορεί να συγκριθεί μόνο με άλλες ιστορικές οικονομικές καταρρεύσεις.

Η Ελλάδα κατέγραψε συνολική ανάπτυξη μόλις 2,8% στα πρώτα τέσσερα χρόνια, στα οποία υποτίθεται ότι θα ανέκαμπτε.

«Για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι αυτό, το ίδιο διάστημα στο «κραχ» του ’30 οι ΗΠΑ έτρεχαν με ανάπτυξη 30,2%, ενώ η Αργεντινή το 2002 σημείωνε ανάπτυξη 26,9%» αναφέρει συγκεκριμένα. Η διαφορά, λέει η εφημερίδα, είναι ότι οι δύο αυτές χώρες αποσύνδεσαν τα νομίσματά τους από το χρυσό, κάτι που η Ελλάδα δεν έκανε.

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι μάλλον θα ήταν καλύτερη η κατάσταση σήμερα αν είχε χρεοκοπήσει και είχε φύγει από το ευρώ το 2009» εκτιμά η εφημερίδα. «Ο πόνος θα ήταν πιο άμεσος γιατί η Ελλάδα εισάγει καύσιμα και φαγητό, αλλά θα είχε κάνει τις διακοπές στο Αιγαίο πιο φθηνές, τόσο που θα ήταν δύσκολο να τις ανταγωνιστεί κανείς και οι εξαγωγές της χώρας θα είχαν γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικές εν μια νυκτί. Έτσι θα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet