Ελληνική φρεγάτα 3 μίλια από το «Μπαρμπαρός»
Πολιτική

Ελληνική φρεγάτα 3 μίλια από το «Μπαρμπαρός»

Στα ανοιχτά της Κύπρου πλέει από την Τετάρτη το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», στo πλαίσιo ερευνών που δέσμευσε σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με παράνομη Navtex, η Άγκυρα.

Αυτή την ώρα το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobil στο «οικόπεδο 10» και των διαπραγματεύσεων για το «οικόπεδο 7», από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός», θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΝ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη.

Τουρκικά ΜΜΕ: Βλέπουν θερμό επεισόδιο

Για επεισόδιο ανάμεσα στο «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενες ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Τι υποστηρίζει το Εξωτερικών της Τουρκίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε έρευνες στην τουρκική ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για αναληθείς αναφορές από την Αθήνα, οι οποίες κάνουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερότητα της περιοχής.

Τέλος, επισημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να μην προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet