Ο «δημοσιονομικός χώρος» και ο «χώρος» που αφήνουν οι κληρικοί στο Δημόσιο
Πολιτική

Ο «δημοσιονομικός χώρος» και ο «χώρος» που αφήνουν οι κληρικοί στο Δημόσιο

Τη διάσταση του «χώρου» που αφήνουν κενό στο Δημόσιο οι περίπου 10.000 κληρικοί, εφόσον οριστικοποιηθεί κι εφαρμοστεί η συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου, αναδεικνύει τώρα η κυβέρνηση. Θέλοντας ν’ απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι η συμφωνία αυτή αναδεικνύεται ετεροβαρής και πως κερδισμένη είναι στην πραγματικότητα μόνο η Εκκλησία, το Μαξίμου επισημαίνει ότι οι 10.000 θέσεις που θα «αδειάσουν» στο Δημόσιο, από τη στιγμή που οι κληρικοί θα πάψουν να θεωρούνται τυπικά ως δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να καλυφθούν από ισάριθμους εργαζομένους σε νευραλγικούς τομείς.

Αυτό τόνισε, άλλωστε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ότι οι ευαίσθητοι αυτοί τομείς θα μπορούσαν π.χ. να είναι η υγεία ή η παιδεία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορούν και δεν θα γίνουν 10.000 προσλήψεις εντός του 2019 και όλα θα εξαρτηθούν από τον «δημοσιονομικό χώρο», ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και η πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η κριτική την οποία δέχεται πάντως η κυβέρνηση κυρίως από την αντιπολίτευση εξακολουθεί να συνίσταται στο ότι, παρά το γεγονός ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται τυπικά ως δημόσιοι υπάλληλοι, θα συνεχίσουν να αμείβονται από το Δημόσιο έστω και εμμέσως, με τη μορφή της επιδότησης στο ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί. Εάν και εφόσον, βεβαίως, οριστικοποιηθεί η συμφωνία, καθώς χθες ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για «πρόθεση συμφωνίας» και τον όρο αυτό συμμερίστηκε, χαμηλώνοντας τους τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιδράσεις πάντως υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη να δηλώνει (εφημ. «Ποντίκι») ότι δεν κατανοεί για ποιον λόγο το Δημόσιο πρέπει να συνεχίσει να μισθοδοτεί 10.000 κληρικούς, ενώ έχει μόλις 8.000 νοσοκομειακούς γιατρούς: «Είναι θετικό ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά, όταν το Κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς», είπε. Ο κ. Τζανακόπουλος, πάντως, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψή του.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τις προσλήψεις, στο προσκήνιο παραμένουν τα αναδρομικά, με διάχυτη την οσμή προεκλογικού κλίματος. Αφορμή η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για τη χορήγηση των αναδρομικών – συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ – στα Ειδικά Μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, ένστολοι και ιατροί ΕΣΥ). Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, δεν επέλεξε τυχαία να παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ, κάνοντας ειδική αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενώπιον των ενστόλων στο ακροατήριο και τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε ως πολιτική βούληση της κυβέρνησης και όχι ως συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις. Αυτό, δηλαδή, που τονίζεται από αρμόδια κυβερνητικά χείλη ότι θ’ αποτελέσει οδηγό για την κυβέρνηση στις μελλοντικές διεκδικήσεις συνταξιούχων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet