Παχύσαρκα κι αγύμναστα ένα στα τρία Ελληνόπουλα
Κοινωνία

Παχύσαρκα κι αγύμναστα ένα στα τρία Ελληνόπουλα

Η Ελλάδα σημειώνει θλιβερές πρωτιές στην παχυσαρκία ή βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις των σχετικών λιστών, π.χ. φιγουράρει 14η μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας. Από την άλλη, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την υγεία και φυσική κατάσταση στην Ε.Ε. κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 23η θέση: σχεδόν το 60% των συμπατριωτών μας δηλώνει ότι δεν ασκείται ποτέ, ποσοστό πολύ υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (42%). Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το κακό παράδειγμα των ενηλίκων ακολουθούν και τα ελληνόπουλα.

Παχύσαρκο ή υπέρβαρο ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα

Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ συναποτελούν τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου εντοπίζεται το σημαντικότερο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας, καθώς περίπου ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση. Παρά το γεγονός ότι ίσως μπορεί να εντοπιστεί αισθητή βελτίωση, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν (44,5% των αγοριών και 37,7% των κοριτσιών στη χώρα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας The ENERGY-Project), το πρόβλημα παραμένει σοβαρό.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος

Ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να αναζητήσουμε τις αιτίες του προβλήματος για να το αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει του. Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η παιδική παχυσαρκία -πλην βιολογικών αιτιών- είναι οι παχύσαρκοι γονείς, οι λίγες ώρες ύπνου, η έλλειψη σωματικής άσκησης, και οι διατροφικοί περιορισμοί. Αυτό το τελευταίο μπορεί ενδεχομένως να προξενεί εντύπωση, δεδομένης της συνήθειας να δαιμονοποιούνται συγκεκριμένες τροφές, όπως τα γλυκά ή η ζάχαρη, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Childhood Obesity τα παιδιά που στερούνται συγκεκριμένες τροφές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Το κλειδί της ισορροπημένης διατροφής βρίσκεται στην κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο, σε κατάλληλες μερίδες και σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, όπως υποστηρίζει η παγκόσμια Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αχίλλειος πτέρνα η καθιστική ζωή

Τα Eλληνόπουλα, ωστόσο, υπολείπονται στη σωματική άσκηση, εφόσον γυμνάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, δηλαδή κάτω από 200 λεπτά την εβδομάδα (The ENERGY-Project). Παράλληλα, κοιμούνται τις λιγότερες ώρες (κάτω από 9 ημερησίως) και παρακολουθούν τις περισσότερες ώρες τηλεόρασης (πάνω από 2 την ημέρα).

Έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διατροφής και Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για την πρόληψη της παχυσαρκίας κατέδειξε ότι όσα παιδιά βλέπουν περισσότερο από 3 ώρες τηλεόραση τις καθημερινές έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περισσότερο σωματικό λίπος και κατά 74% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη περίμετρο μέσης. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη του διεθνούς περιοδικού International Journal of Obesity, σύμφωνα με την οποία παιδιά ηλικίας 4 ετών που βλέπουν 2,4 ώρες τηλεόραση την ημέρα προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες, ενώ όσα βλέπουν τις μισές ώρες παίρνουν 1.400. Οι 200 θερμίδες διαφορά μεταφράζονται σε επιπλέον σωματικό βάρος 5 περίπου κιλών ετησίως.

Ασπίδα η σωματική δραστηριότητα

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασκούνται! Τα παιδιά πρέπει να αφιερώνουν περίπου 2 ώρες την ημέρα στο παιχνίδι ή κάποια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, ενώ δεδομένου του μιμητισμού αυτής της ηλικίας καλό θα ήταν η φυσική δραστηριότητα να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής όλης της οικογένειας. Επομένως, κλείστε τις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή, πείτε ναι στην άσκηση και εξασφαλίστε ένα υγιές μέλλον για εσάς και τα παιδιά σας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet