«Ούτε φασισμός, ούτε αναρχία…»
Ενυπόγραφα

«Ούτε φασισμός, ούτε αναρχία…»

Ήταν πράγματι μεγάλη και δυναμική, τηρουμένων των αναλογιών, η αντιφασιστική διαδήλωση στο Μαρούσι την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014. Σχεδόν στο μέσο του καλοκαιριού, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους τόσο με το άνοιγμα γραφείων της «Χρυσής Αυγής» στο Μαρούσι, όσο και για την επέκταση του φαινομένου του ναζισμού στην Ελλάδα του 2014.

Και θα μπορούσε πράγματι η συγκεκριμένη διαδήλωση να είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορταστεί η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα, αν δεν υπήρχαν ορισμένα γεγονότα να τη… σκιάσουν.

Το Μαρούσι έστειλε την Πέμπτη 24 Ιουλίου ένα διαφορετικό μήνυμα. Ας ελπίσουμε ότι οι αποδέκτες, 
σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν, το έλαβαν...

Αναφερόμαστε σε εκείνη την ομάδα των νεαρών, με τα κράνη και τα καλυμμένα πρόσωπα, που συμμετείχαν στην πορεία, αλλά με ξεκάθαρα διαφορετικό προσανατολισμό από την πλειονότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων. Αυτό που διεκδικούσαν δεν ήταν η προάσπιση της Δημοκρατίας, αλλά η κατάλυσή της, αφού το κεντρικό τους σύνθημα ήταν σαφές: «Ούτε φασισμός, ούτε δημοκρατία». Ταυτόχρονα, η πλήρης απαξίωση της έννοιας της πατρίδας (κατά διαστήματα ακουγόταν και σχετικό υβριστικό σύνθημα, ενώ τους ενοχλούσε ακόμη και η ελληνική σημαία στο «τζάκετ» δημοσιογράφου), αποδεικνύει την πλήρη σύγχυση που τους διακατέχει ακόμη και σχετικά με τον αναρχισμό που υποτίθεται ότι πρεσβεύουν.

Μόνο που είναι χρέος των οργανωμένων συλλόγων, φορέων και φυσικά, των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων να απομονώσουν με κάθε τρόπο όσους επιχειρούν (και θα επιχειρήσουν και στο μέλλον) να καπηλευτούν το λαϊκό κίνημα. Τα σχόλια των υπολοίπων απλών πολιτών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην πορεία, αλλά ήταν μπροστά στα καταστήματά τους, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης, διόλου κολακευτικά δεν ήταν για την προαναφερόμενη ομάδα διαδηλωτών, παρ΄ ότι συμφωνούσαν με το κεντρικό μήνυμα της πορείας. Άρα, αν ο στόχος ήταν να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν κι άλλοι Μαρουσιώτες κατά του ναζισιστικού φαινομένου της Χ.Α., φρόντισαν κάποιοι να τον… θολώσουν.

Και είναι κρίμα -κι εδώ έγκειται η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών παραγόντων της πόλης- η δράση ορισμένων μεμονωμένων ατόμων, να στείλει και πάλι στον… καναπέ εκείνους τους πολίτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν ενεργότερα σε κινητοποιήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ταυτιστούν με όσους δεν αντιστέκονται στον φασισμό γιατί αυτός απειλεί τη Δημοκρατία, αλλά γιατί θέλουν ελεύθερο το πεδίο για να καταλύσουν οι ίδιοι τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως ανοιχτά δηλώνουν… Άραγε, θα υπάρξουν κατηγορηματικές καταδίκες από τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης ενάντια σε αυτές τις πρακτικές ή -στον βωμό των παραταξιακών σκοπιμοτήτων και μπροστά στον φόβο μη φανεί ότι υιοθετούν την «πολιτική των δύο άκρων»- θα σιωπήσουν;

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προέχει να προβληθεί είναι η παρουσία των απλών πολιτών στην αντιφασιστική πορεία, οι οποίοι δεν έχουν την ανάγκη να σκεπάζουν τα πρόσωπά τους, δεν κατεβαίνουν στους δρόμους με πρόθεση να δημιουργήσουν μπάχαλο, αλλά για να δηλώσουν παρόντες σε κάθε αγώνα που αφορά στις γειτονιές και στη χώρα τους. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται από έναν Δήμο των Βορείων Προαστίων, όπου η κοινή γνώμη πιστεύει ότι διαμένουν άνθρωποι «βολεμένοι» και απόλυτα ταυτισμένοι με το όποιο «σύστημα». Το Μαρούσι έστειλε την Πέμπτη 24 Ιουλίου ένα διαφορετικό μήνυμα. Ας ελπίσουμε ότι οι αποδέκτες, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν, το έλαβαν…

Σχετικά άρθρα

5 Comments

  1. Δημήτρης Καπλάνης

    Το όλο σκεπτικό έχει ένα λάθος. Θεωρεί ότι οι αναρχικοί ήταν μειοψηφία στη πορεία. Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 1500 άτομα, τα 1100 ηταν αναρχικοί. Εάν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν προκειται να ειχε γίνει πορεία. Άλλωστε η πορεία ήταν δική τους, αυτοί την είχαν προκηρύξει. Η αριστερα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειχαν κανει μια συναυλία στον ηλεκτρικό σταθμο Αμαρουσίου την προηγούμενη βδομάδα, και είχαν μαζέψει 150 άτομα. Στην δε πικετοφορία που ακολούθησε στο κέντρο του Αμαρουσίου πήγαν από αυτούς που είχαν μαζευτεί μόνο 50. Εάν δεν μαζευόντουσαν αναρχικοί από την Αθήνα, ούτε χθες θα είχε 1500, αλλα μόνο 400-500 άτομα.

  2. Ενας αναρχικος απο το μαρουσι

    Ας βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
    Αρχικά, η πορεία στην οποία αναφέρεστε διοργανώθηκε από αναρχικές και αντιεξουσιαστικες ομάδες που δρουν στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Στην περιφρούρηση της συνέβαλαν αναρχικές ομάδες από ολη την Αθήνα. Για την προπαγανδιση της έγιναν 2 μικροφωνικές σε Μαρούσι και Χαλάνδρι, αφισοκολλήσεις σε ολο το Μαρούσι και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, πετάχτηκαν τρικακια, αναρτήθηκαν πανο. Με 2 λογια η επιτυχία της πορείας έγκειται στη δουλειά που κάναμε εμείς, οι αναρχικοί, ολο το 10ημερο πριν την πορεία. Ο κύριος όγκος της πορείας (περι τα 1000 άτομα) βρισκόταν στο αναρχικο μπλοκ, που ξεκινούσε από την κεφαλή της πορείας και τελείωνε στο πανο που ήταν καρφωμένο σε ξύλα. Ο υπόλοιπος κόσμος (200 – 300 άτομα) βρισκόταν πιο πισω, στα μπλοκ των αριστερών. Οπότε το να μιλάτε για συγκεκριμένη ομάδα νεαρών με κράνη και καλυμμένα πρόσωπα που ήταν μειοψηφία στην πορεία σας κάνει να φαίνεστε τουλάχιστον γελοίοι και αναξιόπιστοι σαν δημοσιογράφοι.
    Ναι, θα καλύψουμε τα πρόσωπα μας σε περίπτωση σύγκρουσης με τα ΜΑΤ (όπως παραλίγο να συμβεί εξω από το βενζινάδικο) γιατι εκείνη την ωρα τελούμε αξιόποινη πράξη και δεν εχουμε καμιά όρεξη να έρθουν την άλλη μέρα οι μπάτσοι στο σπίτι μας και να μας τραβάνε στα δικαστήρια. Και ναι, θα αρνηθούμε να μας τραβάτε εσεις, οι ρουφιανοι της εξουσίας, φωτογραφίες τα πρόσωπα μας για να μας έχετε την άλλη μέρα φορα παρτίδα στα site σας και να μας στοχοποιει ο κάθε φασίστας και μπάτσος. Όποιος θέλει, μπορεί να μας γνωρίσει από πρώτο χερι στα στέκια και στις δράσεις μας, όπως έχουν κάνει ένα σωρό συμπολίτες μας στα χρονια που δραστηριοποιούμαστε.
    Εχουμε αναπτύξει σχέσεις με κομμάτια της μαρουσιωτικης κοινωνίας, τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν και οι προσπάθειες χειραγώγησης και διαστρέβλωσης που κάνετε είναι θλιβερές και καταδικασμένες σε αποτυχία.
    Ο αγώνας ενάντια στα γραφεία των νεοναζί ούτε άρχισε, ούτε τελείωσε την Πέμπτη. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο, όχι μέχρι «να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ» από κάποιο διαμεσολαβητή της ζωής μας, αλλά μέχρι να τους διώξει η ιδια η κοινωνία του Αμαρουσίου, μέχρι να καταλάβουν οι φασίστες ότι δεν τους σηκώνει το κλίμα και να τα μαζέψουν και να φύγουν από μόνοι τους.

    1. billpanasteros

      Ποιό σωστά, δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν!

    2. Νίκος Δ.

      Να κάνω μια “προβοκατόρικη” ερώτηση: μήπως ξέρετε πόσο τοις εκατό πήρε η Χ.Α. στις Ευρωεκλογές στο Μαρούσι; Διότι μου φαίνεται λίγο σαν να κυνηγάτε ανεμόμυλους: Η κοινωνία του Αμαρουσίου, όπως λέτε, έδωσε 7,30% στις Ευρωεκλογές στη Χ.Α., κι αντί να ενοχλεί αυτό, σας ενοχλούν τα γραφεία; Ο αγώνας δηλαδή είναι κατά των γραφείων, όχι κατά των “ιδεών” και των πρακτικών της Χ.Α.; Μου θυμίζει τις μολότοφ στα ΑΤΜ, αλλά την παντελή απουσία από τα σπίτια των εφοπλιστών στην Εκάλη. Λυπάμαι, αλλά έτσι το βλέπω.

  3. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΝΑΤΑΣ

    Χωρίς να αφισβητώ τα παραπάνω σχόλια: Υποστηρίζω και συμμετέχω στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα γραφεία της ΧΑ απ’ ‘οπου κι αν προέρχονται και θα πήγαινα στην πορεία όποιος κι αν την διοργάνωνε.
    Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το Συντονιστικό των Φορέων από Μαρούσι και γύρω Δήμους που συγκροτήθηκε για τα γραφεία της ΧΑ, κάλεσε στην ίδια συγκέντρωση της Πέμπτης και όχι σε άλλη. Είναι επίσης πολύ θετικό ότι τα καλέσματα απευθύνθηκαν όχι μόνο στο Μαρούσι αλλά σε όλα τα Βόρεια (τουλάχιστον), καθώς τα τομεακά γραφεία της ΧΑ αφορούν όλη την περιοχή. Τέλος, είναι αξιοσημείωτα θετικό – και παρακαταθήκη για το μέλλον – ότι η μαζικότατη και ενωτική πορεία έγινε όπως προγραμματίστηκε και οι διοργανωτές εξασφάλισαν τον χαρακτήρα της. Αυτή είναι η ουσία και όχι οι ισσοπεδωτικές κριτικές ή οι γνωστές γκρίνιες. Τέλος, είναι ενδεικτικό ότι διατυπώθηκε κριτική στους διοργανωτές -σε κάποια site- και με το αντίθετο σκεπτικό (γιατί υπήρξε περιφρούρηση,γιατί δεν έγιναν συγκρούσεις κλπ), γεγονός που υπογραμίζει από άλλη πλευρά την επιτυχία της αντιφασιστικής πορείας στο Μαρούσι.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet