Ώρα να δοκιμασθούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά του Βορείου Τομέα Αθηνών
Ενυπόγραφα

Ώρα να δοκιμασθούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά του Βορείου Τομέα Αθηνών

Το μείζον κοινωνικό θέμα που ανέκυψε με την προοπτική φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ήδη βεβαρημένες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος, με το κύμα αντιδράσεων από διάφορες τοπικές κοινωνίες, οφείλεται εν πολλοίς στον «άτσαλο» τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα η κυβέρνηση. Αιφνιδιαστικά, χωρίς ενημέρωση των τοπικών αιρετών αρχών και με μια διάθεση… τσαμπουκά.

Ωστόσο, κάπου εδώ τελειώνουν και οι όποιες δικαιολογίες των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών εκπροσώπων τους αναφορικά με τη φιλοξενία των συγκεκριμένων ανθρώπων. Το μήνυμα έχει σταλεί από πλευράς κυβέρνησης, δηλαδή ότι θα πρέπει η ενδοχώρα να σηκώσει κι αυτή το βάρος που της αναλογεί στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φορτίου που δέχεται η χώρα. Όποιος αρνείται να το λάβει, ίσως βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα, που αυτή τη φορά δεν θα μπορεί να αποφύγει με διαμαρτυρίες, κλεισίματα δρόμων και άλλους είδους… ακτιβιστικές δράσεις.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες δημοτικές αρχές, από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, θα εξετάσουν από «χθες» πιθανούς χώρους και τρόπους υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Στον Βόρειο Τομέα Αττικής η πρώτη «κρούση» έγινε στον Δήμο Πεντέλης, όπου, προς το παρόν, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην πτέρυγα Μπόμπολα, του νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», φαίνεται να «πάγωσε». Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής δεν θα κληθεί να συνεισφέρει κι αυτή στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε πόσες δημοτικές αρχές, από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, θα εξετάσουν από «χθες» πιθανούς χώρους και τρόπους υποδοχής, ώστε, εάν κληθούν, να είναι σε ετοιμότητα να καταθέσουν τις δικές  τους προτάσεις, έτσι ώστε να αποφύγουν μία… άνωθεν υπόδειξη.

Ήδη, στο Μαρούσι, μια δημοτική παράταξη ζήτησε από τη νυν διοίκηση να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, σε επίπεδο παρατάξεων και Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία. Το ίδιο φρονούμε θα πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι Δήμοι, ώστε αφ’ ενός μεν, να μην ξαναζήσουμε τις καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα στον Δήμο Πεντέλης κι αφ’ ετέρου, να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις φιλοξενίας, που δεν θα διαταράξουν την καθημερινότητα των δημοτών που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Εν αναμονή, λοιπόν, της αποτύπωσης των κοινωνικών αντανακλαστικών των 12 Δήμων του Βορείου Τομέα Αθηνών…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet