Όπλο για τις επιχειρήσεις η τεχνολογία
Οικονομία-Αγορά

Όπλο για τις επιχειρήσεις η τεχνολογία

Διέξοδο στην κρίση μπορεί να αποτελέσει η σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στην περίπτωση της τεχνολογίας της πληροφορικής οι επιπτώσεις της κρίσης είχαν θετική επιρροή στην ανάδειξη τόσο της χρησιμότητάς της όσο και των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

Η πληροφορική, που αποτελεί τον βασικό λίθο κάθε διαδικασίας, συνέβαλε στην κατάργηση των συνόρων, στη δημιουργία ωφέλιμης, παραγωγικής και εξαγώγιμης επιχειρηματικότητας, στην υποστήριξη της καινοτομίας, στη βελτίωση του κόστους, στην επαναξιολόγηση των διαπραγματεύσεων και της επιχειρηματικής αξίας, στη χρήση του outsourcing, στη βελτίωση της απόδοσης και της εξυπηρέτησης πελατών, κ.ο.κ. Ακόμα, φαίνεται πως και η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πως είναι μονόδρομος για τη μείωση του κόστους στη Δημόσια Διοίκηση και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ.

Ο κ. Νίκος Παπαδόγλου, Corporate Product Marketing Manager της hellas online, ανέφερε για το θέμα ότι «στον καιρό της κρίσης υπάρχει ευκαιρία. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε τη διάθεση να βγούμε εκτός της ζώνης άνεσής μας».

Ο κ. Χρήστος Λύτρας, Site Manager του Προγράμματος «egg – enter•grow•go» της Eurobank, μίλησε για τη συμβολή της τεχνολογίας στη δημιουργία ωφέλιμης, παραγωγικής και εξαγώγιμης επιχειρηματικότητας. Χωρίς την πληροφορική δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί εταιρείες σε νέους κλάδους ακόμα και στον ίδιο τον κλάδο του ICT, ο οποίος έχει χώρο για καινοτομία και διαφοροποίηση. Εχει δημιουργηθεί, επίσης, ένα νέο περιβάλλον και υποστηρικτικοί μηχανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης.

Ο κ. Δ. Λιβάς μίλησε για τον ρόλο της τεχνολογίας στην κατάργηση των συνόρων και πώς είναι εφικτό να έχεις ομάδες ανθρώπων να εργάζονται από απόσταση. Αν και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Αγγλία, η OpenBet διαθέτει μία ομάδα με περισσότερους από 100 μηχανικούς στην Ελλάδα που εργάζεται για αυτή. «Θέλουμε να είμαστε ομάδα όχι με βάση την τοποθέτηση αλλά με βάση τις δεξιότητές τους» δήλωσε ο κ. Λιβάς.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και CEO των Realize, Viva.gr και Viva Payments. Ενα από τα πιο πετυχημένα case studies της ελληνικής αγοράς είναι το Viva Payments, το οποίο προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών – από το booking εισιτηρίων μέχρι τις ηλεκτρονικές εγχρήματες συναλλαγές. Το επιχειρηματικό μοντέλο έχει στηριχθεί στο Διαδίκτυο και στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Αυτή τη στιγμή η Viva απασχολεί 130 άτομα προσωπικό.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκης, επιχειρηματίας και angel investor στον χώρο του Internet, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εύρεσης και αξιοποίησης ευκαιριών στο Διαδίκτυο. Περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στο e-food.gr και χρειάστηκε πάνω από ένα έτος ώστε το κόστος απόκτησης του πελάτη να είναι μικρότερο από LTV (Life Time Value). Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι να κτίσεις ένα δυνατό brand. Στην περίπτωση του e-shop.gr αποδείχθηκε περίτρανα. Το γνωστό διαδικτυακό κατάστημα έπεσε από τα 130 εκατ. ευρώ τζίρο προ κρίσης στα 33 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης και εφέτος θα κλείσει κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.

Ένας άλλος παράγοντας που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις είναι το mobile. To 2019 αναμένεται να έχουμε 9,3 δισ. mobile συνδρομητές και 10 φορές περισσότερη κίνηση στα mobile data. Το broadband πηγαίνει στο mobile. Μία αγορά της τάξεως των 200 δισ. δολαρίων μέχρι το 2022. Η σπουδαιότερη δημοπρασία στην ιστορία της κινητής είναι αυτή που γίνεται τώρα (αυτή των 800 MHz έως 2,6 Ghz). Πάνω σε αυτές τις συχνότητες θα εισέλθει το περιεχόμενο νέας γενιάς. Στις επικοινωνίες έγκειται το μυστικό της επιτυχίας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet