Η ποιητική πλευρά της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Η ποιητική πλευρά της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Το αφιέρωμα στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς με την ομιλία «Η ποιητική πρόσληψη και έκφραση από τη Ρωμιοσύνη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης» της καθηγήτριας Παν/μιου Αθηνών, Νικολίτσας Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Λίγα λόγια για την ομιλία από την καθηγήτρια

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που τραγουδήθηκε, τραγουδιέται και θα τραγουδιέται από τον απανταχού Ελληνισμό, από όλη τη ρωμιοσύνη, όσο καμιά άλλη. Καύχημα και μεγάλος καημός σφιχτοδένουν σε μια συναρμογή.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης, της καρδιάς και της κεντρικής αναφοράς του Ελληνισμού, σημάδεψε οδυνηρά την ψυχή του Έλληνα και προσδιόρισε με τρόπο τραγικό τη μοίρα του έθνους. Αποτέλεσμα ήταν και η λαϊκή μούσα αλλά και η λόγια ποίηση να θρηνήσουν το γεγονός της άλωσης σε έκταση και ένταση στο πλαίσιο μιας διάστασης δυναμικής με τρόπο ιδιαίτερα συγκινητικό και να προσπαθήσουν να φωτίσουν την άφωτη άψη του.

Το εσωτερικό ζητούμενο ήταν η βεβαιότητα του παρελθόντος (αυτό δηλαδή καθεαυτό το γεγονός της άλωσης) να μετατραπεί σε βεβαιότητα του μέλλοντος, ότι η μέρα της απελευθέρωσης θα έρθει. Και η ελπίδα αυτή τα χρόνια της σκλαβιάς ήταν η απαντοχή και παρηγοριά του λαού και θαυμαστοί και παραδοσιακοί θρύλοι αναπτύχθηκαν με επίκεντρο την άλωση της Πόλης.

Η θλίψη του Ελληνισμού για το ότι η Πόλη των Πόλεων κατακτήθηκε από τους εχθρούς ξεχύθηκε ως θρήνος σε όλη την αυτοκρατορία και ο μεγάλος θρήνος και καημός έγινε τέχνη, έγινε τραγούδι και τραγουδήθηκε, έτσι όπως γνώριζε ο Έλληνας πάντα να τραγουδά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet