Για θέματα κτηματογράφησης και δήλωσης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων συζήτησαν δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίησης
Θεσμικοί Φορείς

Για θέματα κτηματογράφησης και δήλωσης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων συζήτησαν δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίησης

Με τη συμμετοχή άνω των 162 δημάρχων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη «Δημοτική περιουσία και το Εθνικό Κτηματολόγιο».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο αρμόδιος υφυπουργός για Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος και ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τα προβλήματα της κρίσης της πανδημίας είναι παρούσα για όλα τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Η ΚΕΔΕ προσπαθεί να εντοπίζει, να συζητάει και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν. Ένα τέτοιο βασικό μείζον θέμα είναι το θέμα της δημοτικής περιουσίας και του Κτηματολογίου.

Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον αρμόδιο υφυπουργό, αλλά και τη διοίκηση και τα στελέχη του Κτηματολογίου που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την διοργάνωση της ημερίδας.

Δ. Παπαστεργίου: Προσπαθούμε να δούμε λευκό σε μια περίοδο που κυριαρχεί το γκρίζο

Ο κ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της ημερίδας δήλωσε:

«Η σημερινή ημερίδα είναι μια ευκαιρία για να δώσουμε κίνητρα και να κινητοποιήσουμε τους Δήμους προκειμένου γρήγορα και σωστά να δηλώσουν και έτσι να προστατεύσουν τη δημοτική ακίνητη περιουσία τους.

»Την εποχή αυτή ζούμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο Ελληνικό Κτηματολόγιο η οποία συμπαρασύρει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες στην ΚΕΔΕ, για διάφορα ζητήματα Δήμων που αφορούν στην κτηματογράφηση της ακίνητης περιουσίας μας, των ακινήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ήταν λοιπόν τελείως ανόητο να μην αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία, το τεράστιο εθνικό έργο που είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο και να μη δηλώσουμε εγκαίρως τα δικαιώματα των Δήμων μας, την περιουσία μας.

»Παρά τα προβλήματα της εποχής, λόγω της πανδημίας, εμείς εδώ στην ΚΕΔΕ προσπαθούμε να δούμε λευκό σε μια περίοδο που κυριαρχεί το γκρίζο.

»Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, αλλά και η διοίκηση του Κτηματολογίου ανταποκρίθηκαν το αίτημα της ΚΕΔΕ να πραγματοποιήσουμε αυτή την ημερίδα, ώστε να καταγράψουμε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, να ενημερωθούμε για το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο που κατατέθηκε στη Βουλή και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ή να ολοκληρώσουμε την κτηματογράφηση των δημοτικών ακινήτων. Ευχαριστώ και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που ήταν μαζί μας ώστε οι Δήμοι να προετοιμαστούμε για τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Βορίδης συνεχάρη τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η προσπάθεια που επιτελείται στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός αξιόπιστου συστήματος καταχώρησης της ακίνητης περιουσίας είναι μία από τις κρισιμότερες, μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι με τη μετάβαση των μετεγγραφών από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό σύστημα το οποίο θα καταστεί μία αξιόπιστη σύνδεση με τα ζητήματα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων για τη διασφάλιση των δικαιούχων, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό αγγίζει κατ’ εξοχήν τα θέματα της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι απαιτείται μια σωστή στρατηγική στόχευση και πάρα πολλή δουλειά για να καταστεί αποτελεσματική η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κ. Στύλιος, μέσα από τη ρεαλιστική και ολιστική του προσέγγιση, θα βρει τις κατάλληλες ισορροπίες, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο, τόσο στα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια και στη δημοτική περιουσία όσο και σε θέματα κοινωνικής ισορροπίας.

Ο κ. Στύλιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους δημάρχους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα στελέχη του Κτηματολογίου.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, τόνισε ότι το Κτηματολόγιο πρόκειται για μεγάλη μεταρρύθμιση, στην οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το νομοσχέδιο που επιταχύνει την ολοκλήρωσή του θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο κ. Στύλιος δήλωσε:

«Η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί γιατί προωθούμε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν πολίτες και επαγγελματίες και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες.

»Σήμερα, υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις. Παράλληλα για το 2% οργανώνουμε τελείως διαφορετικά πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες επιτροπές, θεσμοθετούμε τη διαμεσολάβηση, αναγράφουμε όλη την εκκρεμότητα στο κτηματολογικό φύλλο και με την αναγραφή της νομικής και της τεχνικής πληροφορίας προχωρούν στο επόμενο στάδιο.

»Ένας άλλος κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων. Πλέον, η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι και τεχνικά  και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα.

»Τέλος, μια ακόμα ρύθμιση που έχει το νομοσχέδιο είναι η αναδιάρθρωση διαδικασιών μέσα στο ίδιο το Κτηματολόγιο που θα το βοηθήσει να είναι πιο άμεσο πιο λειτουργικό  και αποτελεσματικό.

»Θυμίζω πως ήδη κάποιες υπηρεσίες έχουν δοθεί προς χρήση για τους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους κ.λπ.) εδώ και μερικούς μήνες όπως η “απομακρυσμένη έρευνα” και “θέαση”. Πλέον, από οπουδήποτε μέσω κινητού, υπολογιστή ή τάμπλετ, κάθε ώρα της μέρας, επτά μέρες την εβδομάδα, έχει κάποιος τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Κτηματολογίου. Αυτό διευκολύνει τους επαγγελματίες και τους πολίτες στο να μη χάνουν άσκοπα χρόνο με μετακινήσεις στα αντίστοιχα κτηματολογικά γραφεία για την επιτόπια έρευνα.

»Αυτό το 60% που θα προσθέσουμε για να πάμε την κτηματογράφηση, στο 90% περνάει και από τους Δήμους. Πρέπει να βοηθήσετε, δηλώνοντας και προστατεύοντας την δημοτική περιουσία στο Κτηματολόγιο, ώστε σύντομα να έχουμε  ένα αναπτυξιακό εργαλείο προς διάθεση στους επαγγελματίες, στην επιχειρηματική κοινότητα, στους Δήμους και στους πολίτες».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet