Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Στη χώρα των αθώων» διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης
Κοινωνία

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Στη χώρα των αθώων» διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Στη χώρα των αθώων» διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Σκοπός ήταν το «μοίρασμα» σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με το βαρύνουσας σημασίας θέμα.

Συμμετέχοντες ήταν οι Κούλα Αρμουτίδη-Τοπαλούδη, μητέρα Ελένης Τοπαλούδη, Ιωάννης Τοπαλούδης, πατέρας Ελένης Τοπαλούδη, Μίνα Καούνη, δικηγόρος, Βασιλική Ρούσσου, κλινική ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια (PhD), Έφη Φρεμεντίτη, Ομάδα Γυναικών Μελισσίων Πεντέλης, Ανέστης Σαπουνάς, υπαστυνόμος α’, τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, Ελένη Αμπατζή, μέλος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Πεντέλης.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο Κώστας Χριστόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και τέως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, ο οποίος ξεκινώντας έκανε λόγο για το πώς θεσμοθετήθηκε η εν λόγω Παγκόσμια Ημέρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αίσθημα ευθύνης που φέρνουν οι γονείς σχετικά με το πώς μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε μέσω ερωτήσεων – απαντήσεων, πρώτοι πήραν το λόγο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, με τη μητέρα της να επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να είναι δεκτικοί ως προς τη σχετική ενημέρωσή τους, να έχουν τη διάθεση να αποδεχθούν ότι το παιδί τους χρήζει βοήθειας και φυσικά να θέλουν να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες ημερίδες, συνελεύσεις, κτλ. Για την ευαισθητοποίηση των γονέων έκανε λόγο και ο κ. Τοπαλούδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δυστυχώς οι γονείς εκείνοι των οποίων τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια, είναι εκείνοι που αδιαφορούν, διαιωνίζοντας και καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο το θλιβερό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Τόνισε επίσης την ανεπάρκεια της Αστυνομίας ως προς τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων.

Στο πλαίσιο των βασικών σημείων του διαλόγου, η κ. Ρούσσου έκανε λόγο για μη οργανωμένη κοινωνία πολιτών, θεωρώντας το σαν μια αιτία που συμβάλλει στην έμφυλη βία και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της εκπαίδευσης ως διαμορφώτριας συνειδήσεων. Τόνισε επίσης την αδυναμία των θυμάτων βίας, να λεκτικοποιήσουν τα όσα βιώνουν. Η κ. Καούνη έκανε λόγο για τις χαμένες ευκαιρίες που είχαμε ως κοινωνικό σύνολο και τον ελλιπή ρόλο του κράτους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόσο σημαντικό είναι πλέον να μάθουμε στη νέα γενιά την έννοια της «συναίνεσης» που σε συνδυασμό μεταξύ άλλων με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα αποτελέσει έναν ελπιδοφόρο φάρο στο μέλλον.

Ο κ. Σαπουνάς ανέφερε ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η Αστυνομία είναι σε διαδικασία ελέγχου των αστυνομικών αλλά και των καταγγελιών, ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες. Έκανε επίσης λόγο για τη προσπάθεια της Αστυνομίας να παρέχει αξιόλογη βοήθεια σε πρώτο στάδιο αλλά και την ανάγκη να συνεργάζεται με λοιπούς φορείς και ιδρύματα στα επόμενα στάδια. Η κ. Φρεμεντίτη τόνισε τη σημασία ύπαρξης γυναικείων κινημάτων καθώς αυτά είναι που βοηθούν, εν προκειμένω, τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας. Ανέφερε επίσης τις γενικευμένες και συντονισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η κ. Αμπατζή μίλησε για την ανάγκη εδραίωσης του «σεβασμού» η οποία όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθή εκπαίδευση, ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική ισότητα και ευημερία. Τόνισε παράλληλα και την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε θέματα βίας κατά των γυναικών.

Ολοκληρώνοντας, κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν η συμφωνία για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ειδικοτήτων (δικηγόροι, ψυχολόγοι, αστυνομικοί κ.ά.) προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας αλλά και να τεθούν σε πλήρη αφανισμό.

Η συζήτηση είχε συνολική διάρκεια δύο περίπου ώρες και είναι διαθέσιμη στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης στο facebook

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet